Tips för att odla i äggkartong - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Tips för att odla i äggkartong

Det går, men det är inte det lättaste eller det bästa. Här är mina bästa tips för att odla i äggkartong.

Att så i äggkartonger ser mer praktiskt ut på bild än vad det är i verkligheten.

 

Det finns oändligt många återbrukade förpackningar att odla i. De ser festliga och fiffiga ut på bild och väcker alltid intresse. "Se här, så här kan vi ju göra hemma!" Jag har till och med sett ett fånigt reportage i en tidning om att odla i glasstrutar!!! Men. De flesta är tämligen usla som odlings-tråg, särskilt om vi jämför med de utmärkta produkter som är finufligt utformade för att växa fram suveräna plantor. De kostar visserligen några kronor i inköp men håller i gengäld år ut och år in.

Med det sagt, så vill jag ändå säga att det går att odla i toapappersrullar, äggkartonger, tidningspapperskrukor och annat. Det är inte lika lätt och blir oftast inte lika bra som i ändamålsenliga tråg, men visst - det funkar. Ibland.

Och i det här inlägget ska jag ge några bra tips på vägen till dig som vill prova att odla i äggkartonger. Principen är ungefär densamma som när vi odlar i pappers-pluggar på Skillnadens handelsträdgård.

 

Tips: Bli medlem på Skillnadens och följ med i vardagliga livesändningar!

 

Under hyfsade förhållanden och med några ess i rockärmen kan äggkartongen ge "pluggplantor" som blir riktigt fina.

 

Tricket med papper och torv

Krukor och pluggar av papper och torv är bäst att använda i miljöer där man kan hålla krukorna fuktiga hela tiden. Minsta lilla som krukorna torkar ut så ökar risken för att växterna inuti torkar och far illa. Detta är nyckeln till lyckat resultat i krukor av tidningspapper, toapappersrullar och äggkartonger.

Papper och torv torkar lätt ut och vi måste vattna betydligt mer än då vi odlar i smartare tråg av plast.

Av den anledningen ska du inte använda äggkartonger att odla i om du tänker ha dina sådder i fönster, över element eller på andra ställen där det är varmt och torrt i luften. Planera hellre din sådd till en plats där det är svalare.

 

Läs mer: Vik en praktiskt kruka av tidningspapper

 

Äggkartongen sätts i sitt eget lock, jord fylls i och därefter vattnas allt rikligt.

 

Jag sår grupper/kluster av frö i varje ägg-hål. Här har jag sått koriander.

 

Snabbväxande

Jord i krukor av papper och torv drabbas lätt av olika slags svampar och andra angrepp, extra lätt då pappret ligger bart och inte är begravt i jord. För att hinna driva upp och skola om växter i papperskrukorna är det smartast att så växter som utvecklas snabbt. Undvik fröer som tar lång tid på sig att gro och växa och som måste stå mycket länge i kruka innan det är dags för nästa steg.

Prova att så till exempel:

ärtskott
basilika
koriander
sockerärter
brytbönor
gurkväxter

Undvik att så till exempel: 

paprika
purjolök
rotselleri
aubergine
tomat
kronärtskocka

 

Läs mer: Använd papperskruka på bästa sätt

 

Starta sådd i äggkartong

Det går inte att säga ett idiotsäkert sätt att så i äggkartonger, dessvärre, men här är mina bästa tips för hur du kan gå till väga. Bäst är att så något som växer snabbt, gärna något lite större grönt eller något som kan sås i kluster så det fyller ut ägg-hålet och drar nytta av fukten i kartongen. Liten växt riskerar att dö i den blöta jorden.

- riv av locket på äggkartongen och ställ ägg-delen i locket
- fyll jord i ägg-hålen, tryck till och fyll sedan på mer jord
- vattna rikligt, både jord och kartong ska bli blöt
- så ett frö, flera frö eller ett kluster av frö
- täck fröerna med jord
- lägg en skyddande plast över kartongen så den inte torkar ut

Ställ nu den täckta äggkartongen i ett plasttråg, till exempel under en växtbelysning, och vänta på groning. Så snart fröerna grott tas plasten bort. Se till att äggkartongen står på bästa möjliga plats så att växterna växer i god fart.

Håll kartongen fuktig hela tiden! Om kartongen torkar ut börjar den dra vatten ur jorden, med följd att växterna torkar.

 

Läs mer: Lyckas med sådd i toapappersrullar

När växter odlas i krukor av papper och torv bildas ofta alger, mögel och svamp på ytan. Det uppträder efter några dagar och är svårt att bli av med.

 

Här syns tydligt att jorden får påhälsning av en slags mögel. I samma äggkartong finns lite svamp också.

 

Mögel, alger och svamp

I regel går det bara några dagar innan jorden i tråg av papper börjar se lite mysko ut. Det bildas partier där gulvita mögel och svampar börjar växa. Alger kan förekomma ovanpå den blöta jorden. Och lite sånt. Om det emellan varven torkar ut och du behöver vattna upp på nytt är det risk att angreppen blir stora. Så småningom kan "kakorna" av angrepp liksom kapsla in de försiktiga små växterna och det är det som gör det så svårt att odla i de här trågen. Fuktbalansen är svår att ha koll på, särskilt inomhus.

Försök därför minska ner på tiden du har växterna i äggkartongen, det vill säga odla sånt som utvecklas snabbt och inom kort kan planteras om. Nu har jag bara nämnt grönsaker ovan, men det finns ju också en del sommarblommor som kan passa. Till exempel solrosor, som både gror och växer snabbt.

 

Läs mer: Odla småblad och skott av koriander

 

Koriander är en växt som tål kyla. Den kan sås utomhus när det är kallt och också planteras ute när det är kyligt.

 

Plantera ut eller om

När växterna blivit stora nog är det dags att bryta sönder äggkartongen och plantera växterna i landet eller i större krukor. Äggkartongens "celler" bryts isär och varje enskild del sätts för sig. Äggkartongen kan följa med ner i jorden, den bryts ner på plats och blir ny jord i landen.

I min äggkartong har jag sått koriander. Jag odlar dem i rejäla kluster för att kunna klippa små blad till smörgåsar. Sådden gjordes den 4 februari i tvättstugan och ställdes på en bricka under växtbelysning. Den 9 februari grodde koriandern och plasten togs bort från äggkartongen. Den 15 februari planterades tussarna av koriander i mitt tunnelväxthus, utomhus. Alltså, sådd till utplantering på 11 dagar. Och under den tiden hann det ändå bildas lite svamp och mögel på jorden.

 

Tips: Köp grönsaksväxter och andra plantor från Skillnadens handelsträdgård på nätet!

 

Det blöta pappret är lätt att bryta isär och får lätthanteraliga plantor.

 

Varje liten planta bryts loss från äggkartongen och kan planteras ner i jorden sedan.

Rötterna växer igenom den blöta kartongen och ut i intilliggande jord sedan.

 

Jag planterade ut min koriander i tunnelväxthuset den 15 februari 2024.

 

Som du ser går det att odla i äggkartong, om man vet lite vad man ska tänka på och vad man gärna ska undvika. Äggkartonger är inte ett bra alternativ till dig som är helt ny med att odla och inte riktigt har koll på hur fuktigt som är lagom och inte, hur varmt som är lagom och inte och därtill inte har ett bra hum om vad växter i allmänhet behöver. Det är ett urdåligt alternativ till dig som jobbar i skola och förskola och vill göra något kul och pedagogiskt i klassrummet. Och ännu sämre om du gör innehåll till sociala- eller traditionella medier - det ser bra ut på bild, men de flesta odlar inte alls bra i äggkartonger.

Sorry. Det här är lite befriande att skriva det här faktiskt. Mycket ser bra ut, men funkar sämre. Jag odlar i äggkartonger ibland, men oftast inte. Jag vet hur jag ska göra för att lyckas hyfsat och tycker det funkar ok så länge jag gör som ovan.

Hoppas du har nytta av de här tipsen, om du vill prova. Lycka till!
/Sara Bäckmo

 

15. februari 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *