Tips för att odla pak choi - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Tips för att odla pak choi

Vad ska du tänka på om du vill odla pak choi? Det är en enkel växt att odla - om du vet vad den gillar och inte. Läs tips om pak choi innan du sätter igång med sådden.

Närbild av ett illgrönt litet huvud av pak choi.

Det finns flera olika sorter av pak choi, som blir olika stora. Själv är jag mycket förtjust i de små kompakta varianterna. Ljuvligt goda och så vackra!

 

En av de riktigt fina grönsakerna att skörda på våren är pak choi. Den krispiga kålväxten har en mild smak av kål, med läckra uppsvällda stjälkar och gott grönt upptill. Pak choi växer snabbt och är utmärkt att satsa på för att få rejält med skörd innan sommaren är här. Om du vill odla pak choi är det fint att känna till några enkla fakta för att lyckas så bra som möjligt.

 

Läs mer: Odla pak choi i pallkrage

 

Delad pak choi

Pak choi skördad i en pallkrage i tunnelväxthus på våren. Foto: Ida Sjöö.

 

Växt för korta dagar

Pak choi är en kålväxt som utvecklas bäst när dagarna är korta, den hör till de så kallade kortdagsväxterna. Dessa växer bäst på våren och hösten, men triggas att blomma när dagarna är långa och varma. Undvik att odla pak choi på sommaren.

På våren tilltar både ljuset och värmen, och ju senare på våren vi kommer desto lättare går pak choi blom.

 

Så på vintern

Jag brukar så min pak choi redan på vintern, i det som kallas för vintersådd. Fröerna sås i ett tråg utomhus eller i växthus och gror när temperaturen är lagom. När plantorna blivit lite större kan de sättas ut på sin växtplats. Om du har en skyddad växtplats funkar det också att så inomhus och senare sätta ut plantorna. Tänk bara på att pak choi växer mycket fort och om du sår för tidigt kanske det är så kallt att du inte kan sätta ut plantorna när de blivit stora nog. Mars-april brukar vara lagom att så kål inomhus.

 

Läs mer: Vintersådd för rookies

 

Snabb skörd i växthus

Pak choi trivs mycket bra utomhus på våren, men den tidigaste skörden får vi i växthus. Det är utmärkt att använda ytan i växthus för att få en snabb skörd av diverse - innan tomater och annat planteras ut i maj eller däromkring. Pak choi är en av dessa växter. En sak att känna till är att växthus blir mycket varma på våren. Om det är för varmt och ljust går pak choi lätt i blom i växthus. Prova dig fram och se vad som funkar bäst. I min odling blir pak choi bäst i det växthus som står i norra delen av vår trädgård, där är det svalare på våren än i växthuset som står i soligt läge.

 

Så nytt för höstskörd

Den som älskar pak choi har stor glädje av att odla växten både på våren och hösten - bägge årstider funkar lika bra. Så en eller två omgångar i juli-augusti och njut av skörden senare under hösten. Enklast är att förså plantor och plantera ut när det blivit plats i landet. När ljuset avtar och dagarna blir kortare, växer pak choi otroligt fint. Den står sig bra i kyligt väder och formar ett knubbigt och härligt litet kål-hjärta. Pak choi är inte en köldtålig kålväxt - ät upp den innan det fryser.

 

Läs mer: Odla pak choi som mikro-blad

 

Ett genomskinligt tråg med jord och gröna blad med vita stjälkar.

Pak choi är en underbar mikrogrönksak med långa, smala och krispiga vita stjälkar.

 

Pak choi är en fantastisk växt eftersom den blir klar att skörda väldigt snabbt. Du kan välja att odla den för skörd av pyttesmå blad (mikro-blad) och lite större blad. Eller odla den för att skörda en klassisk större pak choi. Alla alternativen är lika goda. För den tidigaste skörden odlar jag en sort som heter 'Color Crunch Blend', som är en blandning av blad i olika färger. Dessa skördas som småblad tidigt på våren och ger skörd bara några veckor efter sådd. Ljuvlig! 'Color Crunch Blend' ingår i min egen frökollektion Så året runt (Nelson Garden) som finns hos de flesta trädgårdsbutiker, bland annat på Skillnadens handelsträdgård i Kalvsvik. Välkommen på fredagar klockan 10-18!

Lycka till med din pak choi!
/Sara Bäckmo

22. januari 2022