Odla pak choi i pallkrage - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Odla pak choi i pallkrage

Pak choi är en rolig kål som blir klar att skörda bara 6-8 veckor efter sådd. Den odlas bäst tidigt på våren och sent på sommaren. Läs fler tips och frågor och svar om pak choi.

Sara skördar pak choi i växthus

En perfekt pak choi, kluven i mitten. Vad ser du för något ta form där i kålen? Foto: Ida Sjöö.

 

Det är ett riktigt pang-år för pak choi i min odling och jag är så lycklig för det. Jag har valt att odla en av de större sorterna och njuter just nu av magnifik skörd. I en pallkrage i lilla tunnelväxthuset står tjugo läckra plantor och nu gäller det att äta upp dem i rask takt.

Jag har fått många frågor om hur jag odlar pak choi och ska berätta kort hur jag gjort i år, samt svara på några av era frågor.

 

Läs mer: Odla pak choi som mikro-blad

 

Sara skördar pak choi i pallkrage

Jag odlar vårens pak choi i ett skuggigt tunnelväxthus, i dubbla pallkragar. Foto: Ida Sjöö.

 

Odla tidigt

I år har våren varit kylig och flera av mina tidigaste sådder gjordes inomhus istället för i växthus. Plantorna har helt enkelt kommit igång lite tidigare där och sedan har de tåligaste flyttats ut i växthus ganska snart, för att utvecklas lite långsammare i kyligare klimat. Pak choi hör till de riktigt snabbväxande kålsorterna, som passar att odla tidigt på säsongen då det ännu inte blivit rasande varmt. Så till exempel i mars, inomhus eller i växthus, och plantera sedan i svalt växthus eller utomhus.

Pak choi är en kålväxt och behöver liksom övriga kålsorter växa i näringsrik jord. Därtill behövs mycket vatten för att kålen ska utvecklas bra.

Så inte pak choi på senvåren eller försommaren, då blir odlingen mycket sämre. Om du missat så tidig vår - vänta till juli-augusti med nya sådder.

 

Recept: Stekt pak choi med sesamfrö och chili

 

Pak choi i pallkrage

Pak choi är en kål med mild kålsmak. Bladnerverna är kraftigt uppsvällda och mycket matiga. Foto: Ida Sjöö.

 

Delad pak choi

En pak choi ger mycket mat. Jag tycker om att steka dem i god olja och äta till lunch. Foto: Ida Sjöö.

 

Odla i pallkrage

Pallkragar fyllda med bra jord, eller nästan-jord, är perfekt för pak choi. I pallkragar är det lätt att se till att kompost, gödsel eller annat som skapar näringsrik jord, är tillsatt för att kålen sedan ska kunna växa bra. Odla gärna i dubbla pallkragar, där innehållet håller kvar fukt på ett bra sätt. Fyll gärna pallkragarna med halvförmultnad kompost, gödsel, växtdelar och annat som håller på att komposteras.

 

Läs mer: Odla kål på komposten

 

I min pallkrage finns gammal hästgödsel, växtdelar och en del av vinterns marsvins-strö, som ungarna tömt rakt ner i odlingsplatsen. Smådjursgödsel är perfekt att använda i pallkragar. Läs gärna mer i länken nedan för att få inspiration.

I en pallkrage får du plats med cirka tjugo pak choi av en stor sort, fem rader med fyra plantor i varje. Av en mindre sort kan du kanske klämma ner trettio.

Tänk på att utvecklingstiden för pak choi är väldigt kort, på bara 6-8 veckor efter sådd är det dags att skörda. Under tiden plantorna växer måste de få en perfekt mix av sånt de gillar; näringsrik jord, vatten, lagom kyligt väder och inte för mycket ljus. Mitt tunnelväxthus står på norrsidan, där det är skuggigt, och det är perfekt. I det soligare växthuset växer de inte lika bra.

 

Läs mer: Gödsel från smådjur - hamster, kanin, marsvin och fågel

 

Pak choi i pallkrage

I en pallkrage växer tjugo pak choi av en sort som bildar hyfsat stora plantor. Foto: Ida Sjöö.

 

Gödslat med marsvinsbajs

Pallkragarna är inte fyllda med ren jord, utan växtmaterial och gödsel som komposteras. Det ger mycket näring - precis som pak choi älskar. Foto: Ida Sjöö.

 

Frågor och svar

 

Varför knyter sig inte min pak choi?

Vissa växter blir stressade när de odlas i väder och tid på året som de inte gillar. Pak choi är en sådan växt. Den växer som bäst när dagarna är korta, det vill säga att dygnet har få ljusa timmar. Sent på våren är det för ljust - då knyter sig inte kålen. Istället går den i blom.

 

Varför blir min pak choi så hög?

När växten utvecklas på höjden och lämnar sitt knubbiga stadie, är det för att växten bestämt sig för att blomma. Istället för att knyta sig till en kompakt planta skjuter en blomstängel upp ur plantans mitt. Då växer inte bladen mer och smaken försämras, de blir lite beska och trista. Kika på plantorna varje dag och vid minsta tecken på en liten blomknopp i dess mitt - skörda! Det går inte att stoppa en planta från att blomma, när den väl bestämt sig för att det är dags. Se mer i videon nedan.

 


Hur länge håller de sig efter skörd?

Jag brukar skörda både pak choi och salladskål och förvara i stora fryspåsar med en skvätt vatten i i kylskåpet. Se till att kålen är sköljd så att inte skräp och (så många) småkryp följer med. På detta sätt kan kålen förvaras många dagar och fortfarande hålla sig superfin och krispig. Viktigt att stoppa i kylen direkt efter skörd dock. Pak choi kan förvällas och frysas, men jag tycker inte det är värt den försämrade upplevelsen av att äta den annars så läckra kålen. Ät eller tillaga färsk.

 

Är det för sent att så pak choi i maj-juni?

Ja. En del såinstruktioner anger sena våren och försommaren som lämpliga tider att så, men de flesta upplever det som rent omöjligt. Kålen växer inte bra och går ofta i blom. Så riktigt tidigt på våren eller senvintern, alternativt i juli-augusti för skörd på hösten.

 

Vad är det som äter små hål i bladen på mina pak choi?

Det finns många skadedjur som älskar kål. Tidigt på säsongen är jordloppor och rapsbaggar två slags lirare som gärna lever av kål. De biter små irriterande hål på bladen. Dessvärre är det sällan bladen förstörs helt och växten går bra att äta även om den blivit lite skadad. Hålen smakar ju inget. Det är dock viktigt att tänka på att odla pak choi på bästa möjliga sätt, så att de klarar angreppen hyfsat. Där hjälper också den tidiga sådden till, eftersom skadedjuren kommer först något senare på våren. Klena plantor är mer utsatt för skadedjur. Jordloppor och rapsbaggar är svåra att bekämpa, men du får några tips i länken nedan.

 

Läs mer: 6 tips för att lura jordloppor

 

Delad pak choi

Om den här plantan hade stått kvar någon vecka till skulle jag snart ana en blomstängel som skjuter fram ur mitten. Det kallas för att den går i blom, eller går i stock. Foto: Ida Sjöö.

 

Sara skördar pak choi i växthus

Självklart känns det toppen att kunna skörda så fin pak choi nu i maj. Bredvid växer potatis i en annan dubbel pallkrage. Den är klar att skördas i början av juni, hoppas jag. Foto: Ida Sjöö.

 

Checklista för pak choi

  • så tidigt på våren, eller sent på sommaren
  • välj en sval växtplats, ej full sol
  • se till att jorden är rejält gödslad
  • vattna ofta och mycket
  • skörda i precis rätt tid, vänta inte för länge

 

Ja, så lätt det låter va!?! Men om du en gång lyckats med pak choi så blir det mycket lättare sedan. Då kan du dra slutsatser från vad du gjort och kan upprepa de bra sakerna till nästa år. Du blir helt enkelt lite klokare.

Pak choi är en lätt kål att använda i matlagningen och är, tillsammans med salladskål, den tidigaste kålen som ger riktigt mycket mat. Den är liksom en hel måltid i sig själv. Så gör några försök med pak choi och försök få till snitsen. Det är både du och pak choi värd!
/Sara Bäckmo

28. maj 2021