Gödsel från smådjur - hamster, kanin, marsvin, fågel - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Gödsel från smådjur - hamster, kanin, marsvin, fågel

Visste du att gödsel från smådjur är en fin resurs i trädgården. Om du odlar ska du definitivt använda gödseln. Och om du inte odlar grönsaker kan du använda den ändå.

ett barn håller ett grått marsvin i famnen

Detta är Bamse, ett av våra tre gulliga marsvin. Hon är 1,5 år gammal.

 

Likt många andra familjer har också vi några smådjur. I vardagsrummet bor tre supermysiga marsvin; Fenix, Vitnos och Bamse. De är systrar och flyttade in efter att jultomten kommit med tre små marsvinsungar julen 2019. Marsvin är verkligen trevliga djur! Barnen kan hantera dem, de uppskattar gos och är relativt lätta att sköta. Det är bra för barnen att ta ansvar för djur och lära sig att se deras behov.

Självklart använder jag smådjurens gödsel i min odling. Av inlägg som jag gjort har jag förstått att många som har smådjur inte gör det, och det hoppas jag kunna ändra på nu. Strö från smådjur är en jättefin källa till hemma-gödsel och ska definitivt används. Släng den inte i soporna!

 

Läs mer: Tips om hästgödsel i trädgården

 

Smådjur i bur går ofta på någon typ av strömaterial. Ströet kan vara gjort av torv, papper, bark, trä, hampa eller annat. Antingen köps det i form av pellets eller olika typer av finfördelat strö. Vitsen med ströet är att det suger upp djurens kiss och bildar en mjuk fluffig matta som djuren kan sprätta omkring i i buren. Djuren bajsar också i ströet.

En gång i veckan, eller när det ser ut att behövas, är det bra att byta ut ströet. Vi har en stor bur och lyfter helt enkelt ut buren i trädgården. Gödseln töms i en skottkärra, hela buren skuras ren och sedan är det dags för nytt spån att fyllas upp. Det fixar ungarna fint själva nu när de är lite större.

 

Närbild på lila bur-botten med gödsel.

Bajs-hörnet. Marsvinen bajsar ofta i ett och samma hörn. Tre marsvin levererar en hel del gödsel under en vecka.

 

En skottkärra fluffigt gödsel från marsvinsburen.

 

Spån från smådjur är alltså strömaterial blandat med djurkiss, djurbajs, lite matrester och halm/hö. Sånt som djuren haft i sin bur. Rubbet är användbart i trädgården. Eftersom smådjur bajsar betydligt mindre än stora djur, är det inte världens mest bajsrika och näringsrika gödsel. Men eftersom djuren också kissar en hel del, så är strömaterialet indränkt i kiss - och det är fina grejer! Strömaterialet i sig är väldigt näringsfattigt. När du odlar så är det till och med så att strömaterialet kan ta energi från intilliggande jord eller gödsel för att komposteras. Smådjursgödsel är med andra ord väldigt bra att jordförbättra med, det ger bra struktur till jorden, men i första hand inte maximal näringstillförsel. Gödsel från fåglar som höns och ankor ger mycket mer näring, deras bajs är mer näringsrikt än till exempel marsvin och hamster.

 

Tips för smådjursgödsel

Här är några förslag på hur du kan använda gammalt strö/gödsel från smådjur.

 

Komposten
Om du komposterar själv ska du absolut använda smådjursgödseln i komposten, om du inte kan komma på något annat användningsområde. Töm gödsel i komposten och varva med andra typer av material. Gödseln komposteras och blir jättefin jord.

 

Läs mer: Bygg en enkel kompost

 

Här har jag i alla hast tömt ner marsvinsgödseln i trädgårdskomposten.

 

Krukor & tunnor
Spara gödseln och varva med till exempel bokashi-kompost i stora krukor eller tunnor. Dessa kan användas utomhus eller i växthus. Istället för att fylla en jättestor kruka med bara köpt jord, kan du alltså odla på själva gödseln. Eller i en blandning av gödsel och bokashi-kompost. Gödseln komposteras och du odlar i den under tiden. Toppa krukan med tio centimeter jord, där du planterar eller sår dina växter.

 

Läs mer: Bygg en minikompost och odla på den!

 

Pallkragar
Om du har en pallkrageodling måste du med jämna mellanrum fylla på med nytt material i pallkragen, eftersom jorden bit för bit sjunker när du odlar. Till detta är smådjursgödsel perfekt. Gräv ur jord, fyll på gödsel och lägg tillbaka befintliga jorden. Alternativt - lassa på gödseln på toppen av pallkragen som täckmaterial och odla rakt ner i det.

 

Läs mer: Gödsla smart i pallkragar

 

En pallkrage med gödsel på toppen.

När barnen städar buren frågar de var de ska slänga gödseln. Då har jag på förhand bestämt en plats som är enkel att nå. Här har de dumpat gödseln i en pallkrage.

 

Land
Smådjursgödsel kan användas i alla odlingsbäddar på friland. Du kan till exempel gräva ner gödseln i hålor i marken, innan du sår eller planterar. Ett annat sätt är att lägga gödseln i gångarna och sedan täcka med lite halm eller ull. Då skapar du en slags kompost mellan odlingsbäddarna, där maskarna omvandlar gödseln till jord. Den kan du sedan kratta upp på bäddarna.

 

Läs mer: Gångar av gödsel och skräp

 

I övriga trädgården
Även om du inte har en frodig grönsaksträdgård att använda gödseln i så kan du ta hand om den på din egen tomt ändå. Gödseln kan till exempel läggas under vinbärsbuskar eller andra bärbuskar, prydnadsbuskar och träd. Den kan också läggas under prydnadsväxter och förmultnar sedan där på jorden. Eftersom smådjur inte producerar några större mängder av gödsel behöver du inte bli stressad över att ha säckavis med gödsel att ta hand om. Har du större mängder att ta hand om kan du behöva kolla med kommunen så de inte har några invändningar.

 

Oftast är det blött och illaluktande längst ner i buren när det gått några dagar. Kiss blandat med spån, precis som det ska vara. Om du inte har användning för gödseln direkt kan du lagra den till senare.

 

Förvara gödsel

Om du inte har tid eller möjlighet att ta hand om gödseln ska du åtminstone spara den till senare. Det är en jättefin resurs att använda! Även om en liten bur inte ger så många liter, blir det ganska mycket när du sparar. En hink då och då blir efter ett år material som du kan fylla alla dina stora odlingskrukor med.

Gödseln kan du spara i stora byggsäckar. Jag skriver byggsäckar eftersom de är av kraftigare och tåligare plast, än vanliga sopsäckar. De tål att bäras och går inte sönder för minsta lilla. Du kan också spara gödseln i en vanlig tunna med lock. Ett tips är just att ha gödseln inkapslad så att inte regn och smält snö lakar ur näringen ur gödseln. Det är viktigt för att du ska ha näring kvar i gödseln och för att inte belasta omgivningen med näringsläckage.

 

Läs mer: Fyra snabba gödsel till trädgården

 

När du odlar, om än väldigt lite, är det viktigt att försöka hitta användning för det hushållet och trädgården producerar. Det finns en användning för nästan allt, det gäller bara att lista ut hur! Och om du har gödsel från smådjur är det en jättefin källa till material, för att bygga jord och förbättra den jord du redan har. Själv tycker jag också att det är viktigt att visa för barnen, som ju ofta är de som har smådjuren, att djuren fyller en funktion i kretsloppet i vår trädgård och odling. De äter våra rester från trädgården och ger värdefullt material tillbaka.

Så, samla smådjurens gödsel och gör nåt bra av det. Lycka till!
/Sara Bäckmo

05. april 2021