Tips för att plantera om tomater - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Tips för att plantera om tomater

Dags att plantera om tomater? Oavsett om du sått tomater själv eller köpt på plantskola, så kan du ha rangliga tomater som behöver tas om hand. Så här gör du.

Omplantering av tomater

Ett tråg omplanterade tomatplantor - redo att växa sig stora och fina. Foto: Ida Sjöö.

 

Nu är det hög tid att ta hand om tomatplantorna och se till att de kommer i nya krukor med bra jord. Om du odlat tomater inomhus under vårvintern är det risk att plantorna vuxit mer än lovligt på höjden och blivit rangliga. Så blir det lätt när tomaterna står i rumstemperatur, ofta lite för varmt, och därtill med lite för få ljustimmar. Plantorna söker sig till ljuset och växer då rejält på höjden. Riktigt långa plantor är lite klena nertill och svåra att hantera bra, även om de brukar bli hyfsade då de kommer ut på växtplatsen sedan. Risken finns att plantorna knäcks om de fastnar i varandra, välter eller lyfts.

 

Läs mer: Tomater från sådd till skörd

 

Tomatplantor planterade med soilblockers

Tomaterna har odlats i det som kallas för soilblockers, jordkuber utan kruka. Foto: Ida Sjöö.

 

För att ta hand om rangliga plantor brukar man plantera hela växten lite djupare, så att stjälken liksom begravs i jorden. Tomater hör till växterna som bildar nya rötter längs stjälken, det är fiffigt. När stjälken planterats ner och nya rötter bildats, blir plantan biffigare. Från toppen utvecklas nya blad, precis som vanligt.

Den här tomatsådden växer i det som kallas för soilblockers - kuber som tryckts av jord.

 

Läs mer: Soilblockers - odla utan kruka

 

Tomatstjälk

Den långa stjälken gör plantan klen och ranglig. Om det vill sig illa kan den knäckas. Foto: Ida Sjöö.

 

Plantera om tomatplantor

Plantan pluppas ner i en lite högre kruka, denna är en så kallad 11-centimeterskruka. Foto: Ida Sjöö.

 

Plantera om tomatplantor

Krukan fylls upp med jord, som begraver den långa stjälken. Foto: Ida Sjöö.

 

Plantera ner

Ett generellt tips för tomater är att försöka plantera dem i sin nya kruka så djupt att toppen av plantan tittar upp över kanten. Och att större delen av stjälken är under jord.

Sätt ner tomatplantan i en lite större kruka än den först växte i, med bara pyttelite jord i botten. Fyll sedan på med jord försiktigt runt hela plantan och tryck till lagom så att den smiter åt om växten.

Om stjälken är väldigt lång och ranglig kan den böjas i krukan och täckas med jord. Min lilla växt är inte lång nog för att visa riktigt bra, så du får föreställa dig. Lååååååånga stjälkar kan ringlas längs insidan av kanten på krukan och täckas med jord. Ett tips är att låta bli att vattna tomaten två dygn eller så innan omplanteringen, då blir stjälken böjligare.

Var noga med att ej lägga jord över tillväxtpunkten på plantan. De tär den plats på växten där nya blad bryter fram i toppen av plantan. Då kan växten få svårt att återhämta sig på bästa sätt efter omplanteringen.

 

Läs mer: Tjuva, beskär och toppa tomater

 

Omplantering av tomater

Om stjälken är väldigt lång kan den böjas eller ringlas ner i krukan och täckas med jord. Foto: Ida Sjöö.

 

Omplantering av tomater

Det är viktigt att tillväxtpunkten, den punkt där nya blad bryter fram på plantan, ej är täckt med jord. Foto: Ida Sjöö.

 

På det här sättet blir tomatplantan kompakt och fin. Den riskerar inte att knäckas så som en ranglig planta gör, dessutom kommer första blomklasarna ofta lite längre ner på plantorna.

Hoppas det är tipset ger dig fina tomatplantor. Lycka till!

 

Bli medlem på sarabackmo.se!

 

Glöm inte att du kan bli medlem på sarabackmo.se och följa med mig i mitt härliga trädgårdsliv. Som medlem får du höra min podd Skillnadens varje vecka, följa med mig i livesändningar på Facebook för medlemmar, läsa långa temaartiklar om odling och ta del av medlemserbjudande på odlingsprodukter. Läs mer i länken ovan.

 

Text: Sara Bäckmo
Foto: Ida Sjöö

 

18. april 2021

4 svar till “Tips för att plantera om tomater”

  1. Emma skriver:

    Har du möjligen tips på ytterligare växter som man kan omplantera djupare för att få dem kraftigare? Själv gör jag detta även med bl.a. aubergine, zinnia och rosenskära men önskar att det fanns fler på plantera-djupare-listan 🙂

  2. Maria skriver:

    Hej! Mina plantor drog iväg pga ett lite för varmt element under. Men testade att klippa ner några och satte topparna i vatten. Vill ju inte slänga fina toppar 😊 Tog bara några dagar så hade det bildats rötter. De är nu planterade och är väldigt fina! Även de som klipptes ner är fina nu och jag har en tomatdjungel inne, eftersom jag klippte ner fler.
    Mvh Maria

  3. Leif Arne Ekberg skriver:

    Hej! Mina tomater har slutat växa. De står ute ljust och skyddat i näringsrik jord och med droppvattning. Hela juli har varit kall med nätter runt 14 och dagar runt 17. Juni var var tvärtom. Kan kylan vara orsaken? Och vad kan man göra för att växtligheten ska komma igång- eller är det kört?

  4. Inga skriver:

    Hej!
    En kanske underlig fråga, men undrar om hela tomatplantan behöver solljus för att trivas? I vårt växthus (på mur) har vi en murad odlingsbänk i marknivå, vilket gör att yttermuren skuggar den nedre delen av plantan medan toppen får sol genom vägg- och delvis takfönster. Kan det funka eller bör jag försöka höja bänken?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *