Torka höstanemoner - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Torka höstanemoner

Visst går det att torka höstanemoner! Passa på innan de är totalt överblommade och spara ett vackert gammelrosa knippe med magiska anemoner när sommaren är över.

Höstanemoner är en vacker sommarblomma som också kan användas i buketter och arrangemang.

 

Redan på sommaren börjar mina sinnesjukt vackra höstanemoner att blomma. Det går några veckor innan det blir riktigt massivt och i slutet av augusti har jag ett ståtligt hav av höstanemoner på mitt lilla berg. Få av mina blommande växter väcker så stort ha-begär hos mina läsare som just höstanemoner, ni älskar dem!

Dessvärre vet jag inte vilken sort som växer i trädgården, eftersom plantorna fanns då jag köpte huset 2019. Men det är en hög och kraftig sort, med blomstänglar som ibland är högre än jag är.

Så till frågan som ni alla ställer - hur torkar man höstanemoner - och varför?

 

Läs mer: Höstanemon - vacker på sensommaren

 

Höstanemoner skördas lämpligen när blommorna är utslagna men fortfarande har knoppar kvar.

En stor omgång höstanemoner är skördade för att hängas på tork.

På berget har jag en stor plantering med höstanemoner vid huset. Den skördas varje år för att bli läckra torkade blommor.

Spröda och vackra

Torkade höstanemoner är bland de absolut vackraste torkade blommorna jag vet. De är sirliga, har intressant form och synnerligen vacker färg - också som torkade. Ett knippe torkade höstanemoner är verkligen en rest från sommaren i sin vackraste förpackning.

Jag har aldrig läst om att höstanemoner går att torka, så när jag för ett gäng år sedan testade själv blev jag oerhört överraskad. Precis så som ni blir nu.

Höstanemoner i sig har ganska kort blomningstid i vas. Utslagna blommor tappar sina blad ganska snabbt, varför många tror att det är en olämplig snittblomma. Det är helt fel. Blommor i knopp slår nämligen ut efterhand och de blommor som gjort sitt ersätts då av andra. Dessutom är blomman vacker i alla sina stadier; som knopp, delvis utslagen, fullt utslagen, som fröställning och som "exploderad" fröställning. På det viset har blomman lång tid i vas och är utmärkt som snittblomma. Den passar mycket bra att också använda i buketter som ska torkas, eller till att torka i buntar med bara höstanemoner i.

 

Se mer: Odla blommor att torka

 

Så här vackra blir höstanemoner när de torkar.

En krans med bara torkade höstanemoner blir mycket vacker.

Blommorna behåller sin färg mycket fint när de torkar.

Foto: Sara Bäckmo

 

Torka färska höstanemoner

Höstanemoner och andra blommor som ska torka skördas bäst när de är som allra vackrast och torkas då direkt. Tänk inte att du ska torka blommor som börjar bli lite skruttiga - torka dem när de är i sin bästa och snyggaste form.

Bäst är att skörda långa stänglar av höstanemoner som har alla stadier av blomman representerad på stjälken:

- tajt blomknopp
- nästan utslagen blomknopp
- blomma
- fröställning från överblommad blomma

Hantera blomman så lite och så lätt som möjligt. Det är lätt att stjälkarna trasslar in sig i varandra och då riskerar knopparna att slitas av.

Ta bort de största bladen från blomstjälkarna.

Bunta blommorna med 10-20 stjälkar som läggs omlott i spiralteknik. Detta görs för att blommorna i minsta möjliga mån ska fastna i varandra, vidden på bunten underlättar.

Lägg eventuellt ett silkespapper runt varje bunt för att separera buntarna åt vid torkning.

Fäst en ögla runt varje bunt och häng i rumstemperatur för att torka.

Vid rätt förutsättningar torkar höstanemoner i bunt ganska snabbt. Förvara dem inslagna i silkespapper eller liknande, ståendes i en djup kartong som skyddar.

Tänk på att minsta lilla fuktighet i rummet gör att höstanemonerna som torkat bli sladdriga och förlorar sin spänst. Se till att det är rumsvarmt och framförallt torrt där höstanemonerna lagras.

Torkade höstanemoner har ingen utpräglad doft och kan med lätthet förvaras inomhus utan att just doften stör.

 

Torkade höstanemoner är vackra i buketter, kransar och arrangemang.

 

Höstanemoner håller sig bäst om de förvaras där det är helt torrt.

 

Använda torkade höstanemoner

Om du torkat höstanemoner är chansen mycket liten att du klarar att lagra dem särskilt länge i en kartong (om du inte driver en handelsträdgård eller liknande såklart...) - du kommer att vilja njuta av dem och titta på dem hela tiden!

Blommorna är mycket vackra att göra buketter av, gärna tillsammans med andra torkade blommor eller bara med höstanemoner. De långa stjälkarna gör det lätt att fixa omfångsrika buketter. Att ställa en enda stjälk i en hög vas på lämpligt ställe är ett annat alternativ.

Både blommor, knoppar och fröställningar är magnifika att använda i kransar. Gör en tunn krans endast med höstanemoner eller blanda blommor du gillar till en mer omfångsrik krans. Eller gör en annan dekoration.

Om blommor och/eller knoppar trillar av kan du använda dessa i ett potpurri.

 

Lycka är att få njuta av en vacker blomma både färsk och sedan torkad.

 

Hoppas du blir inspirerad till att torka höstanemoner! Fler tips om blommor hittar du i videor på min YouTube-kanal, samt om du följer min handelsträdgård - Skillnadens handelsträdgård - på Instagram.
/Sara Bäckmo

19. september 2023