07. maj 2015

Vår gröna utmaning: Vecka 1

Grönsakerna vi äter är kopplade till en mängd händelser som alla är delaktiga i. Vår mat förenar oss.

Köksträdgård

I början av maj syns ätbart grönt titta fram ur odlingslådorna i Skillnadens Trädgård.

En vecka har gått sedan vi gjorde årets omställning. Under maj-december kommer alla grönsaker familjen äter från vår egen trädgård, med start förra fredagen. Så hur har veckan varit?

Över all förväntan. Vi har njutit av så mycket god mat. Jag känner mig alldeles upprymd och på allvar lycklig över det som köksträdgården ger. Och det som jag genom den kan ge min familj i form av mat.

Jag har förstås varit lite orolig för att vi skulle ledsna snabbt på det aningen enformiga utbudet när det gäller främst tillbehör till måltiderna och smörgåsgrönsaker. Det är ju trots allt väldigt tidigt på säsongen. Men än så länge är det ingen som klagat.

Sallad

Allt som behövs som grund i en god sallad; sallatsblad, rucola, vitlöksblast.

Vi har ätit de läckraste sallader. Krispiga blad med fantastisk smak som kombineras med olika lökblast, kryddor, rädisor och blad. Grönsakerna har tagit slut vid i stort sett varje måltid. Barnen har ofta ätit mer av grönsakerna än det som serverats till. Och vi vuxna sitter som fånar och ojar oss över det makalösa i att så enkel mat kan vara så god. Vill äta mer. Vill odla mer.

Rädisor

Barnens favorit just nu är rädisor att doppa i rapsolja med citronsmak och örtsalt.

Just hur barnen förhåller sig till grönsakerna gör mig stolt. Jag kan på något sätt mäta mitt arbete med köksträdgården genom deras respons. Efter flera tidigare säsonger med bara egenodlade grönsaker på bordet är det inte främmande för dem att vi inte köper grönt längre. Rädisor på smörgåsen eller spenatblad, det blir en extra kick till frukosten. Vi pratar om vilka färger rädisorna har, om de är avlånga eller runda, var de har vuxit, vem som var ute och skördade dem innan frukost. Maten blir ett samtalsämne, på ett helt annat sätt än när vi äter mestadels köpta grönsaker som vi inte har någon relation till.

Grönsakerna är kopplade till en mängd händelser som alla är delaktiga i. Vår mat förenar oss.

Och smaken. Hemodlade grönsaker smakar så väldigt mycket mer än de vi köper i butik. Tidig på säsongen är många grönsaker ovanligt krispiga och läckra. Dels för att vi äter dem när de är små primörer, men också för att plantorna fått mycket vatten under lagom vårvarma dagar. Rädisorna är perfekta i konsistens och rucolan precis lagom pepprig i smaken.

Odlingstunnel

Odlingstunneln ger oss en stor del av grönsakerna vi äter tidigt på säsongen.

Nu har vi hunnit fylla på listan över önskade maträtter inför nästa vecka. Det är ett spännande jobb att spåna mat, när merparten av ingredienserna kommer från vår egen trädgård. Bland annat ska vi börja skörda morötter nästa vecka. Gissa om vi längtar! Ska dela matlistan i helgen, kanske får du lite inspiration till något du kan laga av dina vårskördar.
/Sara Bäckmo

Här kan du läsa mer om vår gröna utmaning:
Nu är vi självförsörjande på grönt
Veckans mat med egenodlade grönsaker
Recept: Laxpasta med gräslök

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *