Vårens första kålblad - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Vårens första kålblad

Jag har äntligen skördat vårens första kål. Åhhhhhh, det var så gott! Titta in i tunnelväxthuset och se årets första kålplantor.

Plantering med gröna kålhuvuden.

Vårens första kål blev den decembersådda spetskålen 'Caraflex'.

 

Igår var det äntligen dags att göra första skörden av mina läckra spetskålsplantor i tunnelväxthuset. Så himla härligt att ha ett grönt skafferi fyllt av blandat grönt. Och att äta hemodlad kål i mitten av april är helt underbart! Det är totalt åtta spetskål som växer här i tunnelväxthuset och jag odlar dem enkom för att mumsa på så här tidigt på året. De vackra kålbladen är spänstiga och krispiga nu, nästan som om de tigger om att bli plockade. Ja tack!

 

Läs mer: Odla tidig kål att plantera ut

 

Några av er undrar kanske var sjutton man ska bo i landet för att lyckas med det här? Jag odlar i zon 3, söder om Växjö i Småland. Vi har haft minusgrader nästan varje natt sedan kålen sattes ut i växthuset i februari. Det är först nu vi har något mildare temperaturer, men nästa vecka blir det kallt igen.

 

Kålplantering sedd från ovan.

Det är totalt åtta kålplantor, de växer i ett hörn i en bädd i mitt stora tunnelväxthus.

 

Tidig kål utan angrepp

Det är väldigt fiffigt att satsa på en tidig sådd av kål att odla i växthus på våren. Jag har gjort så i flera år och kan starta skörden långt innan kålhuvudena på friland är färdiga att skörda. En stor fördel är att det så här tidigt på året inte finns så många skadedjur, vilket gör att kålen är både hel och vacker. Om du vill veta hur jag odlar kål tidigt på året enligt min metod, så kan du kika i videoserien som jag länkar till nedan. Där får du veta allt om sådd, omplantering, utplantering och skörd.

 

Läs mer: Kål från sådd till skörd - hela serien

 

Just den här kålen såddes som rekvisita till vår nästa bok; Hållbar odling, som kommer ut i september 2021. Sådden gjordes 1 december 2020 - fyra veckor innan jag normalt sår min första kål. Förhoppningarna var inte stora och jag hade egentligen inte räknat med någon skörd. Men, det gick vägen!

 

Bild ovanifrån på två kålväxter.

Kålhuvudena har vuxit lite långsammare än vanligt eftersom våren varit kall.

 

Närbild på ett grönt vackert kålhuvud som är spetsigt.

Den första kålen skördas genom att de yttre bladen bryts av från kålstocken.

 

En hand håller flera kålblad.

De fina kålbladen doftar friskt av vitkål.

 

Blad för blad

Den första kålskörden består av enbart blad, ej kålhuvudet i sig. Jag bryter av några av de yttre bladen från en eller flera plantor. Huvudet växer då vidare och jag får mer skörd. Så här gör jag bara tidigt på säsongen innan jag har så mycket att använda i trädgården. Då kan jag skörda kålhuvudet senare, när det blivit större.

Bladen har en härlig doft av vitkål, men smakar mer än själva kålhuvudet. De kan användas råa i sallad, stekta och i grytor. Dessa blad blev en fantastisk lammfärsröra:

Koka en sås av vitlök, lök, paprika och tomat. Mixa. Blanda i stekt lammfärs och koka en rejäl stund. Lägg i fräst kål och låt puttra en stund till. Smaka av med kryddor och salt. Servera röran med nybakt bröd och stor sallad.

I gårdagens middag kom alla ingredienser och tillbehör från egen trädgård - utom olivolja och lammfärs, men färsen kom från grannen Åsa. Visst är det lyxigt!

 

Närbild på gröna blad.

Under kålen växer en del vintersallat som jag sådde i höstas.

 

Bladen som växer under och runtomkring kålen är vintersallat. Den såddes i den här bädden under hösten och ger värdefulla blad nu. Vintersallat är ingen egen sort av sallat, det är en annan typ av bladgrönsak. När du köper den i matbutiken heter den oftast mache. På våren går vintersallat i blom och blir mer högvuxen, med en blomknopp på stjälken. Det gäller att äta mycket nu, för den smakar sämre och är inte lika lättanvänd när den blommar.

Hoppas du blir sugen på att odla kål nästa vår! Nu är det för sent att plantera kål i växthuset, den går lätt i blom när det är supervarma vårdagar. Dessa plantor kommer att ätas upp helt inom en månad eller så, innan de går i blom.

 

Glöm inte att bli medlem på sarabackmo.se för att följa mitt trädgårdsliv lite mer! Jag gör livesändningar, podcast och långa temaartiklar för medlemmar varje vecka. Bland annat har ni som är medlemmar kunnat följa den här kålen i små uppdateringar under vintern, vilket varit jättekul! Nästa vecka blir det föredrag för medlemmar och vi har också ett kul självförsörjningsprojekt som vi peppar varandra till. Läs mer om hur medlemskapet funkar i länken ovan. Välkommen!
/Sara Bäckmo

19. april 2021