Vårens tidigaste sådder utomhus - Q&A - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Vårens tidigaste sådder utomhus - Q&A

När ska man lägga lock på pallkragen? Hur kan man så tidigt i växthuset? Och hur ska jag gödsla? Läs en Q&A om tidiga sådder utomhus.

Sara i snön med fröpåsar i handen och ett rött hus i bagrunden.

En näve fröpåsar och mild dag - då blir man på bra humör. Säckarna i bakgrunden innehåller gödsel till min varmbänk, som läggs på söndag.

 

I veckan har jag sått en pallkrage med rädisor på friland. Vi har några varma sköna dagar framför oss nästa vecka och jag tyckte det var dags för ett litet experiment. Generellt sett är inte rädisor de bästa att så på vintern. De är bland de raskaste grönsakerna att gro, till och med då jorden är i det närmaste kall. Men eftersom de inte alls är så tåliga för kyla, som till exempel spenat, sallat och grönkål, är risken stor att de fryser bort om det skulle komma en köldknäpp. Vi får se hur jag lyckas!

 

Läs mer: Vintersådd för rookies

 

Jag bad er om frågor om vårens första utomhussådder och fick en hel del fina uppslag. Hoppas att både frågor och svar kan ge inspiration till att ta med några fröpåsar ut i trädgården och så.

 

Mikaela: Vilka är de tidigaste sådderna du gör på friland och varför väljer du just dessa? Har du någon taktik inför dessa sådder redan på hösten?

Hurra för den här frågan! Självklart har jag en plan redan på hösten för hur jag ska nyttja odlingsplatserna på våren. Det är den planen som avgör var jag gödslar på hösten och vilka bäddar som lämnas utan täckmaterial. Ofta gör jag iordning några pallkragar på hösten och kanske fyra stora land på friland, som jag kan så på vintern. Växthusen är också iordninggjorda för att sås på vintern. Den mest ultimata grönsaken att så på vintern är spenat. Sallat, rucola, svartkål, dill och sommarmorötter är också favoriter. Men spenat är bäst.

 

Jane: Jag har fin rucola i tunnelväxthuset (jag odlar i Storbritannien) och undrar om det är för tidigt att plantera ut? De ser ut att vara i bra storlek för att plantera. 

Det är svårt att säga exakt när det är en bra tid att sätta ut, det beror lite på hur vädret är och hur tåliga dina plantor är. Om de vuxit i tunnelväxthus gissar jag att de tål en del kyla, men de gillar inte om det blir minusgrader, snö och regn. Om du är nyfiken av dig kan du sätta ut några plantor och se hur de reagerar och avvakta till mitten av mars med resten?

 

Kajsa: När ska man lägga lock på pallkragen?

Sådden jag gjorde här om dagen får stå utan lock en tid till, tills jag ser att jorden fuktats och väderprognosen visar lite bättre temperaturer. Här har jag sått rädisor, som är känsligare för kyla och anledningen till att jag inte lägger locket på är för att jag inte vill att de ska gro så tidigt. Övriga bladgrönsaker täcker jag gärna med lock nu i slutet av februari. Det gör inget om de gror, de flesta kommer att klara sig fint om det kommer en köldknäpp.

 

Ann: Vad lämpar sig bäst att så i; godislådor med lock eller pallkrage med skyddande plastlock?

Jag tycker det är praktiskt att så plantor jag vill sätta ut i godislådor och använda pallkragarna till grönsaker jag sår och skördar direkt. Godislådorna kan jag flytta omkring lite beroende på var jag tycker de står bäst, där det är varmt, soligt, fuktigt etc. Det kan jag inte göra med pallkrageodlade växterna. Men många växter kan drivas upp i pallkrage och sedan flyttas, till exempel kål och sallat.

För er som inte hört om att så på vintern i godislådor - det kallas för vintersådd - så visar jag hur du kan göra i videon nedan.

 

 

 

Therese: Ser att du använder mycket naturlig gödsel, men finns det något grönsaksgödsel du kan rekommendera att köpa?

Frågor om köpt gödsel är de svåraste tycker jag. Mitt svar är nej, det finns inget köpt gödsel jag kan rekommendera och anledningen till det är att jag inte använder köpta gödsel. Jag har inte en susning om hur de är att använda och vilka resultat de ger. Mitt bästa tips är att använda kiss att gödsla med som snabbverkande gödsel, fram till dess du kan använda nässelvatten eller andra gödselvatten på våren. Kiss luktar inte då du gödslar med det ute, eftersom du spär det med vatten. Läs mer i länken nedan.

 

Läs mer: Skaffa en potta och gödsla med ditt kiss

 

Lisa: Vad rekommenderar du att så mellan mina vitlökar i en pallkrage?

Något som växer riktigt snabbt! Spenat eller rädisan 18 dagar - De Dix Huit Jours - är den snabbaste rädisan jag vet. I bra förhållanden blir den skördeklar arton dagar efter sådd, men det är förstås lite senare på våren.

 

Kristina: Kan man så pak choi i en pallkrage i zon 2 nu i februari?

Pak choi är ett utmärkt val av förstagröda i en pallkrage. Du kan så den i rader eller bredså den för att skörda späda blad. På våren tilltar ljuset snabbt och det är risk att pak choi går i blom i maj. Men om du sår tidigt har du fin skörd att vänta innan dess.

 

Sarah: Jag har övervintrat bladgrönsaker i en låg polytunnel på friland, där jag också har fiberduk som täcker växterna. Måste jag skotta bort snö som faller på tunneln så att ljus kommer in?

Så spännande att se hur det funkar att övervintra! När dagsljuset ökar och minusgraderna försvinner, vill övervintrade växter gärna ha så mycket ljus som möjligt. Det är en bra idé att putta bort snön. Varje lager plast och väv som täcker växterna minskar inflödet av ljus, så det är extra viktigt om du vill ge växterna en tidig start. Det är också viktigt att vattna, när jorden inte längre är frusen. Kondens på insidan av tunneln fuktar jorden till viss del, men någon gång då och då kan du behöva lyfta bort tunneln för att vattna. Men vänta tills det inte är så kallt, så att inte vattnet riskerar att frysa till stora iskakor i jorden.

 

Malin: Hur skyddar man sådden så den får bästa möjliga förutsättningar?

Jag tycker det är viktigt att skydda sådder i min trädgård från katterna, de sprätter upp en del om de kommer åt. Ett kompostgaller över sådden är bra, eller annat nät. En fiberduk ökar temperaturen i jorden med några få grader och kan vara precis det som behövs för att sådden ska komma igång extra tidigt. I en pallkrage kan det vara enkelt att använda ett lock.

 

Leonna: Vilka är dina bästa tips för vintersådd i växthus?

Mitt bästa tips är att så så mycket som möjligt i växthus, det är en suverän yta att fylla med bladgrönt, kryddor och rädisor tidigt på året. Så i block eller rader, där du lätt kan frigöra plats sedan för tomater eller andra växter som planteras mellan dina tidigaste grödor. Var inte för feg i växthus utan våga både så och plantera tidigt så du ser var gränserna går i just din trädgård. Vattna, vädra och gödsla är också viktigt.

 

Elisabet: Går det att göra en varmbänk med fårgödsel?

Det går fint att använda i princip vilken gödsel som helst till en varmbänk. Det viktiga är inte vilken gödsel du har utan vilket material du blandar gödseln med. Det är strömaterialet som utvecklar värmen och "brinner" i varmbänken. Halm utvecklar mycket värme snabbt, medan till exempel löv utvecklar mindre värme långsamt. I gengäld håller löv värmen lite längre. Det är lite krångligare när man är helt ny att bygga en varmbänk på löv eller andra strömaterial. Det vanligaste är att använda halm. Halm, fårgödsel och varmt vatten spetsat med kiss - det är en bra grund till varmbänken!

 

Annika: Kan jag ställa en pallkrage på meterdjup snö, fylla med jord och odla? 

I teorin ska det gå bra, men det kan förstås bli knas i verkligheten. Om snön smälter ojämnt eller bänken hamnar på sniskan finns ju en risk att jorden dråsar ut undertill. Men då får du ju bara vara där och justera? Om du inte vet riktigt hur underlaget ser ut under snön, kan det vara bra att grunda pallkragen med ett lager tidningar, så är det inte risk att så mycket ogräs växer upp. Spännande!

 

En pallkrage i snö fotograferad ovanifrån, med grönt galler på toppen.

Så här ser min lilla pallkrage ut nu. Jag väntar några dagar med att lägga på lock. Sex sorters rädisor kan titta upp här - om jag har tur.

 

I södra Sverige väcks vårkänslorna nu när snön smälter och det är betydligt ljusare dagar. Hörde jag inte en vårfågel här om dagen? Och såg några vårlökar spira i smältsnön? Att odla är det perfekta sättet att möta våren på, med fröer i jorden, i fickan och i handen. En tidig sådd ger ofa tidig skörd - precis vad vi väntar på!
/Sara Bäckmo

21. februari 2021

2 svar till “Vårens tidigaste sådder utomhus - Q&A”

  1. Carina Otterclou skriver:

    Nu har gjort detta för första gången, sått Little Gem, Eksallat, Plocksallat, Spenat och Vinterportlak på frusen jord, täckt med köpe jord, plattat till och som den otåliga människa jag är, så orkar jag inte invänta snö eller regn, så jag har skottat på ett lager snö på det nyplanterade och inväntar snösmältningen under dagen innan jag lägger på täckdukar. Så härligt att du finns Sara och delar med dig av test, erfarenheter, misslyckanden, lycka och annat som en odlande eller odlande to go kan behöva i livet. Guld, guld❤️?❤️

  2. Molly skriver:

    Hej! Har 6 dubbla pallkragar och ett 3x6m grönsaksland som ligger och väntar på att odlas i. Pallkragarna kan bli miniväxthus lätt. Grönsakslandet har skyddat, soligt läge men fullkomligt invaderades av mördarsniglar förra året. Spenat är en självklarhet, vad mer kan jag odla redan nu? Funderar även över rabarber och grönkål? Vad rekommenderar du till det snigelfulla grönsakslandet? 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *