Skaffa en potta och gödsla med ditt kiss - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Skaffa en potta och gödsla med ditt kiss

En doktorsavhandling på alternativa gödselmedel som gjorts på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) visar att mänsklig urin är den gödning som ger minst miljöpåverkan.

Kål

Savoykål 'San Michele'.

 

Att vattna grönsakerna i köksträdgården med kiss kan tyckas avlägset – innan du testat och sett resultatet! Sen är du fast! Ett enkelt, billigt och miljövänligt alternativ.

Men, vad kallas den här gödningsformen? Många väljer att säga guldvatten, det handlar säkert om att göra det lite mer rumsrent. Själv väljer jag att säga kissvatten, då uppstår inga missförstånd och det är tydligt också för en nybörjare vad den här gödningen består av.

 

Utmärkt till förodlingarna

Jag försöker så ofta jag kan under innesäsongen att använda innehållet i barnens potta (eller min egen) till att göda växter i kruka. Det passar fint både för krukväxter och små grönsaksplantor på fönsterbrädet. Jag vattnar med spetsat vatten, svag dos, ofta. Och nej, det luktar ingenting.

I sommartid gödselvattnar jag framför allt i tunnelväxthusen, samt riktigt näringskrävande växter som kål, sparris och purjolök. Jag använder både kissvatten och nässelvatten. Det blir som en extra puff med näring under säsongen och jag får plantor som är outstanding. Ovan syns en savoykål av sorten 'San Michele', den är vackert rosafärgad i bladnerverna.

 

Läs mer: Gödsla inomhus med kiss

 

Inte för tätt inpå skörd

När jag vattnar med kissvatten är jag noga med att hålla koll så att jag inte vattnar växterna allt för nära skörd. Det sägs vara lagom med cirka fyra veckor innan skörd för att eventuella smittor via kisset ska försvinna, men det där är det lite si och så med. Det är svårt att hålla helt ordning på och det blir istället uppskattningar som jag går på. Dessutom vattnar jag aldrig på själva plantorna utan i raderna mellan dessa. Mellan raderna finns under säsongen strängar med täckmaterial som suger åt sig näringen, sen transporteras det vidare ner i jorden med hjälp av alla fina små insekter och djur. Gödningen späds inte starkare än 1 del urin - 10 delar vatten.

 

Rent praktiskt - hur gör man?

Någon form av potta behövs. Lämpligen en med lock så det hinner bli en skvätt i botten som kan spädas i början/slutet av dagen, utan att det skvimpar ut. Själv tycker jag att de mindre 5-litershinkarna som finns är ett bra alternativ för den som vill börja med en hink. De är inte så höga och vida och tål därmed en lagom stor kvinnorumpas tyngd. De mindre hinkarna är dessutom lätta att rengöra. Det finns också en förträfflig vattenkanna som är designad som en potta, jag har min ståendes i tunnelväxthuset. Den heter Guldkannan Towa och finns att köpa på nätet. Pappret komposterar jag förresten också i min bokashikompost. Har en liten youghurt-hink hängandes på bra plats nära toan där barnen och jag lägger papper från nummer ett.

Det är lite av ett konststycke att få till det praktiskt om det finns små barn i familjen. Ett tips är att använda pottan då barnen gått och lagt sig, samt under morgonen, för att sedan vattna och ställa undan hinken under dagen då barnen använder toaletten.

 

Kisshink i växthuset

Under sommaren har vi pottan ståendes i tunnelväxthuset där vi kan kissa så fort andan faller på. Det är väldigt mysigt. Barnen är väldigt entusiastiska och gödslar bra enligt instruktioner. Jag har två tredjedelar vatten ståendes i kannan för att hålla den stabil och minska dåliga lukten.

Hade någon berättat för mig när jag var i 20-årsåldern hur toalettbestyren skulle kunna te sig drygt femton år senare hade jag fått dåndimpen!

Min syster, som odlar på Irland, hade en fin kommentar angående kissgödslade grönsaker förra året: ”De fina damerna som utbrustit härliga hurra över fina grönsakerna de fått med sig härifrån skulle bara veta att de är gödslade - med mitt kiss!” Visst var det så Hanna?

Så, fram med hinken!

 

Läs mer: Gödseltips för oss som inte har djur

 

Dock avråder jag från att spara urin för senare användning. Gödesleffekten blir inte sämre, men det är förfärligt äckligt att hantera det hela. Det luktar fruktansvärt! De gånger jag provade i min förra trädgård gömde jag mig inomhus i flera dagar efter vattningen eftersom jag inte ville förklara för grannarna vad det var som luktade. Don't do it!

Att gödsla grönsaker och andra växter med urin är inget som jag kommit på själv, det är en väl beprövad metod som använts länge. Läs gärna mer om hur det funkar och hur jorden tar hand om eventuella läkemedelsrester och annat här: Gödsling med urin - Riksförbundet Svensk Trädgård.
/Sara Bäckmo

15. mars 2014