Vintersallat är inte en sallat - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Vintersallat är inte en sallat

Vilken sallat ska jag köpa för att få vintersallat? Så många gånger får jag frågan om det är någon särskild sallat som odlas på vintern. Sanningen är att vintersallat inte ens är en sallat.

Skördad vintersallat

Vintersallat ger små läckra rosetter av smakrika blad som kan skördas höst, vinter och vår. Foto: Ida Sjöö.

 

Gissa om det känns underbart att ha frodig och illgrön vintersallat ute i landen just nu! I år har jag satt sommarsådden av vintersallat i några rader mellan blåklint. Planen är att skörda vintersallat under vintern och låta blåklinten växa upp till sommaren. Jag har precis börjat skörda de glänsande bladrosetterna och njuter av att välkomna årets första skörd vintersallat till listan av vintergrönsaker. Min favorit, faktiskt!

Men, hur är det nu med vintersallat. Är det en sallat? Många som blir nyfikna på den här bladgrönsaken blandar ihop namnen. Vintersallat är inte en särskild sorts sallat. Det är ingen sallat.

 

Läs mer: Köp min bok Vinterodling - skörda när det är kallt 

 

Vintersallat samplanterad

I mitt land växer vintersallat och blåklint tillsammans. Bägge planterades 22 september. Foto: Ida Sjöö.

 

Odla vintersallat att skörda

När dagarna är korta är vintersallat en vacker liten rugge av blad. På våren blir plantan mer högrest, då förbereder den sig för att gå i blom. Foto: Ida Sjöö.

 

Vintersallat

Bladgrönsaken vi kallar för vintersallat är en växt som hör till vänderotsväxter. Det vetenskapliga namnet är Valerianella locusta. Växten har massor av olika namn, både på svenska och andra språk. Vi kallar den till exempel gärna för mâche, vintersallat, fältsallat och vårklynne.

Vårklynne är en ört, som till och med växer vild i södra Sverige. När vi odlar den kallas den vanligtvis för vintersallat. Efter sådd bildas en liten grön bladrosett. Bladen är mycket köldtåliga och övervintrar lätt. På våren går plantorna i blom. Då blir växten mer högrest och det växer fram en blomstängel.

 

Läs mer: Vintersallat - vinterns bästa blad

 

Vintersallat odlar vi i huvudsak som en fantastisk grönsak att skörda när det är kallt, då inte många andra små bladgrönsaker klarar sig. Jag sår vintersallat i juli-september, för att skörda under höst, vinter och tidig vår. I videon nedan kan du se hur min skörd såg ut i februari i år.

 

 

Sallat

Sallat är en av våra mest uppskattade odlade grönsaker och finns i en stor variation av sorter. Sallatens vetenskapliga namn är Lactuca sativa. Sativa betyder "odlad".

Sallat är ett- eller tvåårig och växer först upp till en grön frodig planta. Ur bladverket skjuter sedan en hög blomstängel upp, med en massa små stänglar med gula korgblommor. Själv tycker jag att bladen blir beska och närmast oätliga när växten går i blom, andra tycker annorlunda.

Den stora mängden sorter gör att det är väldigt roligt att odla sallat, det finns någon sort för varje tillfälle.

Sallat är inte alls lika köldtålig som vintersallat, även om vissa sorter utmärker sig. Till exempel är ekbladsallat betydligt tåligare än många andra sorter. I mildare delar av landet kan sallat övervintra för att ge fin skörd på våren, till exempel i växthus. Det brukar jag praktisera för att förlänga skördesäsongen.

 

Läs mer: Tips för att odla sallat

 

Vintersallat redo att skördas

Jag odlar min vintersallat i pluggbrätten, med 150 celler. I varje cell sås 1-3 fröer. Foto: Ida Sjöö.

 

Sara skördar vintersallat på Skillnadens

Vid skörden klipper jag av bladrosetterna vid marken. Mycket små bladrosetter drar jag upp med rötterna kvar om marken är tinad, jag äter rötterna med. Foto: Ida Sjöö.

 

Vintersallat sådda på rad i landet

Vintersallat kan odlas betydligt tätare än jag planterat här, eftersom plantorna är så små. Om de växer mycket tätt är risken större för angrepp av gråmögel och annat som kan skada plantorna, men en tät plantering brukar ändå löna sig sett till mängden mat som produceras. Foto: Ida Sjöö.

 

Läs mer: Tre sätt att skörda vintersallat

 

Så, nu vet du lite mer om vintersallat och sallat. Vintersallat är inte en sallat. Sallat är inte en vintersallat. Och när du ska köpa fröer till vintersallat kan du visserligen ibland hitta fröer under sallat, men oftare under den bredare kategorin bladgrönsaker.

Vintersallat kan stå kvar i landet nu när kylan kommer. Bladen fryser och kan skördas också då. Viktigt är att bladen ska tina långsamt efter skörd, då håller de sig fortsatt fina. Låt de gärna tina i kylskåp innan du sköljer dem, så blir det nästan som att de står i landet och upplever någon slags morgon efter en kall natt. Om det faller snö ska du inte få panik, vintersallaten ligger kvar under det isolerande täcket av snö. Bladen kan skördas ur snön eller då snön tinat. En del av plantorna kan förstöras, men en stor del klarar kylan med bravur.
/Sara Bäckmo

29. november 2021

Ett svar till “Vintersallat är inte en sallat”

  1. Britt-Marie Söderlund skriver:

    Hej!
    Sara vill bara säga tack för dina tips. Sådde vintersallad på kolonilotter för fyra år sedan och de delar av sig varje år. Jag plockar och grannen plockar detta godis överallt på våra lotter. Han är så nöjd 😀. Och jag drar upp dem hela, skördar och sätter ner i min täckta pallkrage för att få mer skörd utanför mitt köksfönster i hyreshusets bottenplan. Så gott 😁
    Mvh Britt-Marie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *