En ny bädd i tunnelväxthuset - Sara Bäckmo
Stäng menyn

En ny bädd i tunnelväxthuset

Min nya odlingsbädd i tunnelväxthuset rymmer flera exotiska fruktträd och härdiga grönsaker för vinterskörd. Det var inte tänkt att vara en bädd här först, men jag kunde inte låta bli.

Egentligen skulle den nya delen av stora tunnelväxthuset främst odlas med krukor. Men min plan modifierades något. Det är ju så himla roligt att odla i jordbäddar! Och när jag började gräva ner buskar och träd till den begynnande bär- och fruktdjungeln upptäckte jag dessutom att jag har otroligt fin jord just här. Då tänkte jag att en liiiiiiten bädd inte kan skada. Och så började jag gräva.

 

Från misslyckad plätt till land
Den här delen har varit täckt med markväv och träflis i ungefär ett år. Tidigare försökte jag mig på en magnifik täckodlad bärplantering på platsen, men den förstördes helt av våra rymmande höns. Då fick jag nog och täckte den eländiga ytan, belamrad med kvickrot, med markväv och flis istället. Under året som gått verkar ogräset helt ha förintats under det kompakta täckmaterialet och kvar finns bara otroligt läcker jord.

 

Bild inifrån tunnelväxthuset.

Så här såg platsen ut efter att träflisen skopats bort. Bädden täcker del av kortsidan och ena långsidan på tunneln.

 

Närbild på nya bädden.

Kanten är enkelt markerad med gamla vedträn för att inte flisen ska trilla ner i nya bädden.

 

Som start skyfflade jag bort träflisen så jag kom ner till markväven. Därefter markerades bäddens form med gamla vedträn och markväven klipptes bort. Jorden är luckrad med grep, inte grävd och jag har vänt ner en påse hästgödsel och en säck gammalt gräsklipp från förra året. Och vattnat ordentligt. Vips har jag fantastisk yta att odla och planteringen lät inte vänta på sig.

 

odlingsytan med hårt packad jord.

Jorden under markduken är helt ogräsfri och på kort tid har alla växtdelar där brutits ner till fin jord som är enkel att bearbeta.

 

Närbild på fötter och jord.

Med en grep har jag försiktigt vänt ner material i jorden. Den är hårt packad men luckras fint och har bara ett fåtal stenar som behöver tas bort.

 

Det här är nu en kombinerad frukt- och vinterplantering. Längs ytterkanterna står aprikos, persika, kiwi och nektarin. Mellan träden/buskarna växer fem plantor sparris för tidig skörd. I ytterkanterna växer brokali (korsning mellan broccoli och bladkål), blomkål, sallat, salladslök och cikoria. Under kålplantorna har jag dessutom strött ut en påse frön till vintersallat som får växa som marktäckare. Och i ena kortänden, som vätter mot dörren, växer månadssmultron (såna som inte revar sig) som barnen kan sitta och äta på.

 

Odlingsbädden sedd ovanifrån.

Jag planterar grönsakerna tätt, det blir luftigare allteftersom de skördas i höst.

 

Jag är så himla nöjd! Om du vill kan du se resultatet i videon nedan. Det finns plats för ytterligare en klätterväxt mot ena kortsidan, men vad det blir vet jag inte än. Ulrik på Styragårdens plantskola hade någon spännande druva på M som alternativ, men exakt vad växten hette har jag alldeles glömt.

 
Nu återstår det att se om jag lyckas hålla mig från att göra en bädd på andra sidan. Egentligen kan jag ju lika gärna kombinera en grävd bädd med krukodling om jag skulle vilja... Om andan faller på, alltså.
/Sara Bäckmo

11. augusti 2017