11. augusti 2017

En ny bädd i tunnelväxthuset

Min nya odlingsbädd i tunnelväxthuset rymmer flera exotiska fruktträd och härdiga grönsaker för vinterskörd. Det var inte tänkt att vara en bädd här först, men jag kunde inte låta bli.

Egentligen skulle den nya delen av stora tunnelväxthuset främst odlas med krukor. Men min plan modifierades något. Det är ju så himla roligt att odla i jordbäddar! Och när jag började gräva ner buskar och träd till den begynnande bär- och fruktdjungeln upptäckte jag dessutom att jag har otroligt fin jord just här. Då tänkte jag att en liiiiiiten bädd inte kan skada. Och så började jag gräva.

 

Från misslyckad plätt till land
Den här delen har varit täckt med markväv och träflis i ungefär ett år. Tidigare försökte jag mig på en magnifik täckodlad bärplantering på platsen, men den förstördes helt av våra rymmande höns. Då fick jag nog och täckte den eländiga ytan, belamrad med kvickrot, med markväv och flis istället. Under året som gått verkar ogräset helt ha förintats under det kompakta täckmaterialet och kvar finns bara otroligt läcker jord.

 

Bild inifrån tunnelväxthuset.

Så här såg platsen ut efter att träflisen skopats bort. Bädden täcker del av kortsidan och ena långsidan på tunneln.

 

Närbild på nya bädden.

Kanten är enkelt markerad med gamla vedträn för att inte flisen ska trilla ner i nya bädden.

 

Som start skyfflade jag bort träflisen så jag kom ner till markväven. Därefter markerades bäddens form med gamla vedträn och markväven klipptes bort. Jorden är luckrad med grep, inte grävd och jag har vänt ner en påse hästgödsel och en säck gammalt gräsklipp från förra året. Och vattnat ordentligt. Vips har jag fantastisk yta att odla och planteringen lät inte vänta på sig.

 

odlingsytan med hårt packad jord.

Jorden under markduken är helt ogräsfri och på kort tid har alla växtdelar där brutits ner till fin jord som är enkel att bearbeta.

 

Närbild på fötter och jord.

Med en grep har jag försiktigt vänt ner material i jorden. Den är hårt packad men luckras fint och har bara ett fåtal stenar som behöver tas bort.

 

Det här är nu en kombinerad frukt- och vinterplantering. Längs ytterkanterna står aprikos, persika, kiwi och nektarin. Mellan träden/buskarna växer fem plantor sparris för tidig skörd. I ytterkanterna växer brokali (korsning mellan broccoli och bladkål), blomkål, sallat, salladslök och cikoria. Under kålplantorna har jag dessutom strött ut en påse frön till vintersallat som får växa som marktäckare. Och i ena kortänden, som vätter mot dörren, växer månadssmultron (såna som inte revar sig) som barnen kan sitta och äta på.

 

Odlingsbädden sedd ovanifrån.

Jag planterar grönsakerna tätt, det blir luftigare allteftersom de skördas i höst.

 

Jag är så himla nöjd! Om du vill kan du se resultatet i videon nedan. Det finns plats för ytterligare en klätterväxt mot ena kortsidan, men vad det blir vet jag inte än. Ulrik på Styragårdens plantskola hade någon spännande druva på M som alternativ, men exakt vad växten hette har jag alldeles glömt.

 
Nu återstår det att se om jag lyckas hålla mig från att göra en bädd på andra sidan. Egentligen kan jag ju lika gärna kombinera en grävd bädd med krukodling om jag skulle vilja... Om andan faller på, alltså.
/Sara Bäckmo

6 svar till “En ny bädd i tunnelväxthuset”

 1. Hanna skriver:

  Tack för dina inspirerande inlägg! Njuter av att läsa fastän jag inte får så mycket till stånd själv. 🙂

 2. Evy skriver:

  Haha du är otrolig, vad du hittar på roliga odlingar och vad fint det blev.
  Där kommer du och barnen att kunna skörda mycket framöver.
  Jag fick inspiration (som vanligt av dig) och började tänka på hur och vad jag skulle kunna odla i mitt växthus.
  Det har blivit mycket mer spännande att odla sen jag började läsa din blogg. TACK för allt du delar.
  Jag undrar hur det gått med blåbärssticklingarna?
  Allt gott till dig o fam!

 3. Margareta Lanner skriver:

  Fantastisk, du är då inspirerande med allt du tar dig för. Jag undrar dock hur du värmer upp på vintern? Det räcker väl inte med ett växthus av plats att hålla 10 - 15 minusgrader utanför. Vad har du för värmekälla?

 4. Eva Peterson skriver:

  Sara Du är fantastisk! Du har inspirerat mig sedan drygt ett och ett halvt år! jag utökar odlingen i trädgården hela tiden, det är som Du säger, det saknas hela tiden odlingsyta!
  Varma hälsningar!

 5. Kitty skriver:

  Fantastisk jord!
  /Kitty

 6. ellika frisell skriver:

  Hej ! Jag har hittat hit tack vare en kompis och blir väldigt inspirerad av din blogg och alla filmerna. Jag är just på gång med att köpa ett tunnelhus från gjordnära . Jag hamnade också på en sida där Nils Åkerstedt skriver om sandodling . Funderar lite på att pröva det i växthuset efter att ha odlat potatis och morötter i bänk med sand . Dom blev så fina . Nu undrar jag om du har någon erfarenhet av det ? Det verkar lockande och enkelt , men samtidigt lite oroande "annorlunda".
  Hälsningar Ellika

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *