Förodla vitlök i kruka och pluggbrätte - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Förodla vitlök i kruka och pluggbrätte

Vitlök är en tacksam grönsak att odla hemma i trädgården. Det går utmärkt att förodla vitlök i krukor och pluggbrätten, om det till exempel hunnit frysa i jorden. Så här gör du.

Vitlök går fint att förodla i små krukor för senare utplantering. Foto: Ida Sjöö.

 

Så blev det äntligen höst, och temperaturer som tillåter att vitlök och andra matlökar som sätts på hösten kommer ner i jorden. Vi är i slutet av oktober och jag har fortfarande inte satt en enda vitlök hemma. Det har varit för varmt.

Vitlök blir ofta bäst om den sätts när jorden är kylig. Om det är milt när klyftorna sätts är det lätt att löken börjar växa kraftigt alldeles för tidigt och det kan försämra kvaliteten på lökarna sedan. Därför är det bra att inte ha allt för bråttom.

Men om det tvärtom hunnit bli rejält kallt innan du hunnit sätta löken, hur blir det då? Lugn, det finns fina knep att få bra vitlök även om jorden hunnit frysa eller bli väldigt kall. Jag har tre tips.

 

Läs mer: Odla vitlök för tidig skörd i växthus

 

Förodla vitlök i krukor och pluggbrätte

Ja, du läste rätt! Vitlök går utmärkt att förodla i små krukor och/eller lagom stora pluggbrätten. Det är så smart!

Att förodla vitlök passar både den som får en sen leverans och den som till exempel har fullt i landen eller inte ens hunnit göra årets vitlöksland. Förodla i krukor och sätt ut när det blir tid.

Vitlöken sätts med klyftor en och en i mindre krukor eller pluggbrätten. Klyftorna sätts på vanligt vis, med den trubbiga delen ner och den spetsigare delen upp. Toppen på vitlöken ska titta upp lite ur krukan eller vara precis under jorden. Lättast är att fylla många krukor på en gång med mycket löst packad planteringsjord eller kompostjord. Ställ krukorna i en back (ej tät botten), gärna på en tidning. Tryck sedan i klyftan och lägg därefter på lite mer jord på krukorna.

 

Vitlöken spirar fint i de små krukorna och varje enskild planta sätts för sig i landen för att växa till en stor vitlök. Foto: Ida Sjöö.

Rötterna blir kraftiga och du bör vara så försiktig du kan med dem så de inte störs mer än nödvändigt. Foto: Ida Sjöö.

 

Backen kan sedan ställas utomhus, till exempel i en tom pallkrage. Lägg gärna en tidning eller en plast på jorden, så att inte rötterna riskerar att växa ut för mycket. Då kan rötterna nämligen trasas sönder för mycket när backen lyfts upp inför plantering. Vitlök rotar sig kraftigt och ganska fort.

Här i zon 3 lägger jag gärna ett litet lager löv eller halm över vitlöken för att hålla den på plats när det tinar och fryser om vartannat, oavsett om jag förodlar i krukor eller sätter i landet. Men tänk på att det inte får vara ett tjockt lager. Vitlök börjar växa redan på vintern och om blasten inte kan växa uppåt riskerar löken att bli dålig.

Vid plantering är det bara att ta växten ur krukan och sätta ner i jorden, på samma djup som den stått i krukan.

Vill du förodla i pluggbrätten är det en god idé att ta ett brätte med något större pluggar. Varianter likt QuickPot med 35 pluggar brukar vara lagom.

Om du till varje pris vill få ner vitlöken i backen istället kan du också prova något av tipsen nedan.

 

Läs mer: Tips för att odla vitlök hemma i trädgåden

 

 

Dra upp fåror - sätt senare

Om du ännu inte fått vitlök du köpt på nätet (många leverantörer skickar vitlök sent eftersom ordrarna är många och vitlöken levereras sent från odlingarna) kan du förbereda din odling och sätta vitlöken så snart den kommer. Gödsla i landet och dra upp fåror där du vill sätta löken. Om jorden hinner frysa ordentligt kan du senare sätta vitlöken och fylla rännorna med tinad jord från påse.

Det här är ett tips som jag fått av en av mina odlarvänner i medlemsgruppen. Kanonbra metod!

 

Avvakta en mildperiod

För att vitlöken ska hinna klyfta sig ordentligt och växa till bra storlek på vår och sommar, behöver löken en köldperiod. Exakt hur lång period av kyla har jag inte kunnat få reda på, men gissningsvis några månader (tulpaner behöver till exempel 12 veckor i sval temperatur för att rota sig bra och släppa till knoppen så den senare blommar fint). Om du på hösten börjar bli stressad för att löken inte är i jorden kan du avvakta en tid och invänta en mild period för att sätta löken då. Det viktigaste är att översta jordlagret är tinat, då vitlök sätts grunt.

 

En del av min vitlöksskörd sensommaren 2023. Att längta efter! Foto: Anna Broette

 

Vitlök är en generellt mycket tålig gröda och kyla är ofta inget problem. Inte för vitlöken i alla fall, mest för odlaren. Varje år får jag berättat för mig om följare som satt vitlök på vintern och senvintern och fått väldigt fint resultat. Så du ska inte bli orolig om du är sen med att sätta - troligtvis går det vägen. Och blir det senare än du tänkt kan du prova att förodla.

Stort lycka till önskar,
Sara Bäckmo

 

28. oktober 2023

3 svar till “Förodla vitlök i kruka och pluggbrätte”

  1. Maria Bäckvall skriver:

    O, så toppenbra! Precis när jag inte kan åka upp till landet, Södra Norrland, och peta ner vitlök. Har satt i en stor plastkruka här på uteplatsen i storstan, då fortsätter jag med det och ser fram emot vårvintern! Tack!

  2. Ylva Svensson skriver:

    Härlig läsning då hösten gick fort och plötsligt var det vinter och vitlöken är ännu inte planterad. Ska nu leta upp några av mina större pluggbrätten. Ta mig till affären och inköpa jord och sedan plantera och ställa ut. Tack Sara. Har även kollat in dina fina bänkar du byggt.....längtar redan efter våren..

  3. Åsa Johansson skriver:

    Så jag som ännu (växtzon 4) inte satt mina vitlökar skulle i princip kunna sätta dem i krukor på min mycket kalla vind (10 grader där) och få dem att rota sig under 2-4 veckor och sen sätta ut i en pallkrage som jag förberett tidigare, lägga på några säckar upptinad jord och plantera de ”inomhusrotade” vitlökarna i denna och låta frysa in. Då borde de ju hinna få sin köldperiod.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *