01. augusti 2021

Köksträdgården på Rinkaby Gård

På Rinkaby Gård har en köksträdgård byggts upp under våra härliga kurs-helger. Här kan du följa trädgården från start till nu. Hur har allt gått?

Så här såg köksträdgården på Rinkaby Gård ut i mars 2018 efter en av våra odlingskurser.

 

Under några år har jag arrangerat odlingskurser på Rinkaby Gård, tillsammans Majja Almqvist Rieger och Kajsa Almqvist. Flera hundra deltagare har passerat under åren och tillsammans har vi byggt upp en magnifik köksträdgård, samtidigt som vi övat oss på och praktiserat flera av de metoder jag använder i mina odlingar. Flera av er som följer mig har varit med på kurser på gården och jag vet att det varit uppskattat. Också jag har de här tillfällena som riktiga höjdpunkter, främst på grund av alla fantastiska möten med odlare. Efter snart två år som präglats av Covid-19 är det vad jag saknar allra mest. Möten med människor!

Nu när det gått några år sedan köksträdgården på Rinkaby Gård skapades har jag bett Majja Almqvist Rieger (som numera är min assistent och samordnare i Skillnadens) att berätta lite om hur det gått med odlingarna och hur läget i köksträdgården är just nu. Här är Majjas gästblogginlägg.

 

Odlingskurserna

Hej alla, Majja här! Våren 2017 arrangerade vi våra första odlingskurser på Rinkaby Gård tillsammans med Sara Bäckmo. Ett hundratal ivriga kursdeltagare satte sina spadar i vad som där och då bara var en stor outnyttjad gräsmatta. På några få timmar förvandlade kursdeltagarna platsen till det som skulle bli köksträdgården. De måttade, grävde, lassade stora mängder gödsel och hösilage och la ut flis. Vilket jättejobb!

 

Så här såg platsen ut från början. En stor gräsplätt som omgärdas av grishage.

 

Efter första jobbarpasset hade de nya bäddarna markerats med grävd kant.

 

En lång rad med pallkragar med jord.

Den långa bänkodlingen ska förses med lock och odlas både tidigt och sent. Framför allt bladgrönsaker kan odlas här.

 

En hög täckodlad bädd.

Odlingen är delvis skapad av upphöjda limpor, bestående av gödsel, ogräs, ull och annat som gården har tillgång till.

 

Vi arrangerade odlingskurser även 2018 och 2019 och för vart år blev trädgården både vackrare och bördigare. Vi skördade massor av mat under de första tre åren, men trädgården bjöd också på mycket huvudbry och arbete! Våra egna erfarenheter av odling var ringa när vi startade.

Jag minns tydligt känslan efter de första odlingskurserna, när vi stod och blickade ut över det som tidigare bara varit klippt gräs. Nu fanns där både bäddar och pallkragar, allt uppstyrt i prydliga rader och inbäddat i minutiöst fördelat täckmaterial av olika slag. Det såg riktigt proffsigt ut! Det var först då som det gick upp för oss att vi faktiskt skulle odla på riktigt.

Fram tills dess hade nästan hela vårt fokus legat på att göra odlingskurserna så bra som det bara gick, och tankarna på vad som skulle bli “arvet” efter dem hade vi inte riktigt tänkt än. Det var minst sagt pirrigt att tänka på vad som skulle komma ut ur det här. 

Majja med då nyfödda dottern Vera sommaren 2019.

Nyplanterad gräslök i köksträdgården våren 2017. Gräslöken tog Sara med sig hemifrån Skillnadens. Den är gigantisk idag!

 

Köksträdgården efter de första odlingskurserna 2017.

 

Köksträdgården efter odlingskurserna 2018. Titta på gräslöken till höger i bild och jämför med bilden från 2017!

 

Sommaren 2018 var hemskt torr och varm. Vi vattnade ofanligt mycket och var tacksamma över de tjocka lagren med täckmaterial över bäddarna som höll fukten hyfsat.

 

Trots hettan och torkan så tog sig trädgården fint! Mycket tack vare vår nya medarbetare Agnes som arbetade flitigt i trädgården.

 

Att hitta sin egen väg

Redan efter de första kurserna 2017 bredde trädgårdens bäddar och pallkragar ut sig över hela 450 kvm yta. Det är en stor yta för någon som aldrig har odlat i större skala förut, och det första året gick det inte särskilt bra för oss att sköta det hela. Ogräset växte bättre än sådderna och mördarsniglarna kalasade dag som natt. Vi skämdes ordentligt när Sara kom på visit!

Året därpå var vi bättre förberedda. Då hade vi avsatt mycket mer tid för odlingen, bland annat genom att rekrytera Agnes, som skulle arbeta som trädgårdsmästare på gården. Tillsammans med Agnes gjorde vi en plan utifrån våra behov. Vi ville odla sådant som vi kunde använda i verksamheten och servera på bröllop, kalas, öppna tillställningar och annat som vi arrangerar på gården. Kanske vi också kunde odla lite med målet att kunna sälja direkt till kund?

Vi hade begränsade möjligheter att konservera och vinterförvara det vi skördade, så vårt fokus kom att ligga på sådant som vi i princip kunde skörda och servera samma dag: bladgrönsaker, kål, kryddor, ätbara blommor och annat som var både gott och vackert. Precis som vi hade hoppats så använde vi det allra mesta i vår egna verksamhet, men vi kunde också sälja en del direkt till kunder som besökte gården under våra öppna tillställningar. Kål av olika slag var en riktig storsäljare!

2018 präglades framför allt av torkan och värmen som var den värsta på 25 år. Det var i princip omöjligt att så nytt eller sätta ut små plantor under sommaren och vi var oerhört tacksamma över att så mycket hade såtts redan på vintern och tidigt under våren. Tack vare mycket täckmaterial och ständig bevattning tog sig trädgården riktigt bra och var enormt frodig framåt augusti-september.

 

Även 2019 frodades trädgården. Härligt med mycket blommor!

 

Squash lyckas vi alltid odla för mycket av. Någon som känner igen sig?

 

Köksträdgården i september 2020. Ett mycket speciellt år på gården.

Två förlorade år

2020 blev ett väldigt annorlunda år för oss. Rädslan och de hårda restriktionerna som kom med Covid-19 lamslog vår verksamhet och tömde vår bokningskalender totalt. Bröllop, kalas, kurser, öppna tillställningar - precis allt avbokades inom loppet av några veckor. Det fanns plötsligt inget att odla inför, inga gäster att servera, och vi tappade fokus. Vad skulle vi nu hitta på?

2020 skedde odlandet i tapper men liten skala. Allt gick på sparlåga: jag (Majja) var permitterad och vi hade rent ekonomiskt ingen möjlighet att ta in Agnes för att sköta odlingarna. Det var dessutom första året utan odlingskurser och vi saknade den enorma energi och lust som kursdeltagarna annars så frikostigt brukade dela med sig av! Min kollega Kajsa fick dra ett stort lass och lyckades trots förutsättningarna att odla upp en otroligt vacker köksträdgård med mer blommor än någonsin förr. Det var en stor tröst att fly de dystra nyhetsrapporteringarna och traska runt bland överdådiga rävsvansar och meterhöga solrosor en stund.

När 2020 blev 2021 förstod vi att vi gick ytterligare en stillsam högsäsong till mötes. Nu började vi fundera på allvar; vad ska vi odla i vår köksträdgård, och varför?

En hallonröd dessert med blommor och klöver serverad i glas.

Rabarberdressing, passar utmärkt till grillat.

 

Kajsa och barnbarn i odlingen på Rinkaby gård.

Kajsa med barnbarnet Vera, sommaren 2021.

En framtid med ett delvis annat fokus

Att vi ville fortsätta odla i köksträdgården var det ingen diskussion om, det var självklart. Det är ju så kul att odla! Vi var dock överens om att vi måste hitta en lite annan strategi om vi skulle hinna och orka förvalta vår stora trädgård, samt att 2021 skulle bli ytterligare ett mellanår. Vi fnulade fram och tillbaka och landade i följande förändringar som vi har vi genomfört och/eller kommer genomföra i år och nästa år:

 • Våren är en arbetsintensiv period på gården ändå med alla djur och vårbruk, och i den mån det går vill vi försöka förbereda bäddar och så fröer redan på hösten eller under vintern.
 • För att ytterligare underlätta arbetet kommer vi i större utsträckning satsa på perenna grödor i form av rabarber, sparris, bärplantor samt perenna kryddväxter. De kommer att utgöra ungefär halva köksträdgården vid årets slut.
 • Vi kommer att minska antalet bäddar, och de bäddar som vi inte odlar upp i år läggs i träda med mycket gödsel och täckmaterial så att de är redo för nästa år.
 • Djuren på gården bidrar redan mycket till odlingen, både med gödsel och täckmaterial. Under sommaren 2021 testar vi att ha en liten grupp ankor som snigelbekämpare uppe i köksträdgården. Ankorna går sedan tidigare lösa på gården och äter mycket sniglar på alla andra ställen, men hittar sällan ända upp till odlingarna.

 

 • Majja med bebis i sjal och Kajsa på Rinkaby Gård.

  Majja och Kajsa i kökstrådgården. Bild tagen 2019 då Vera var nyfödd.

Nu hoppas vi på en sommar med lagom mycket sol och regn samt en lång höst så att vi får gott om tid på oss att förbereda oss inför nästa odlingssäsong. Då vill vi att pandemin är över och att vi återigen kommer att kunna bjuda besökare på det som vi själv har odlat i vår fantastiska köksträdgård!

Text & foto av Majja Almqvist Rieger

 

3 svar till “Köksträdgården på Rinkaby Gård”

 1. Malin skriver:

  Vad roligt att se hur det blev! Jag var med på den första kursen 2017 och tyckte mycket om upplägget. Jag var en av de som planterade gräslöken 😊

 2. Sofia skriver:

  Tack för fin berättelse! Så intressant att läsa hur ni testat, förbättrat och testat igen. Jag blir riktigt sugen på att gå kurs!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *