Kan man gödsla tomater för mycket? - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Kan man gödsla tomater för mycket?

Ingen växt mår bra av att få för mycket gödsel. Här kan du se vad som händer om en liten tomatplanta gödslas för mycket och jämföra med en planta som inte fått gödsel alls.

Skillnaden när man övergöder en tomatplanta

Den vänstra tomatplantan var från början lika stor som den högra. Efter konsekvent gödsling har den fått allvarliga skador och växer ingenting längre. Foto: Ida Sjöö.

 

Titta, vilken skillnad! En planta som mår prima och en planta som är dagar från att klappa ihop totalt. Vad har hänt? Jag har medvetet gödslat ihjäl den ena plantan. Den har gödslats på tok för tidigt, i syfte att visa er som läser Skillnadens blogg hur illa det kan gå när vi börjar gödsla alldeles för små plantor.

 

Läs mer: Inomhusodling - Min stora guide

Bakgrunden till det här inlägget är att jag alltid får frågor om när man ska börja gödsla små plantor. Ibland hinner inlägg på sociala medier förekomma frågorna, där följare glatt berättar att de börjat gödsla och visar väldigt små växter som fått omsorg. Och/eller delar bilder på växter som har rejäla skador, tydligt relaterade till för mycket gödsel. Jag har tidigare då och då lyft frågan om för tidig gödsling, men det är verkligen svårt att avgöra när det är dags och inte. Man måste göra misstag och egna erfarenheter. Min förhoppning är att det här inlägget kan hjälpa till.

Först och främst vill jag betona att det finns många odlare som ALDRIG gödslar växter som förodlas inomhus. Det kan vara tänkvärt när vi startar säsongen. Behöver vi verkligen gödsla så mycket som vi tror?

Nedan är en bild från min inomhusodling i oktober 2023, då ett gäng små kruktomater står omplanterade under växtbelysning. Sorten heter 'Venus' och är en utmärkt liten orange tomat som brukar trivas mycket bra i kruka. Som du ser är alla växterna nästan exakt lika stora, ingen har det bättre eller sämre än de andra. Same, same. I en av krukorna har jag satt en klädnypa märkt GÖDSEL.

 

Tomatplantor

Alla tomatplantor här var nyligen omplanterade när experimentet startade i oktober 2023. Några dagar efter omplantering behövde jag vattna, och plantan märkt GÖDSEL fick då näringslösning vid varje tillfälle.

 

Gödsel vid varje vattning

I det här experimentet har jag konsekvent följt råd för dosering av gödsel till grönsaksväxter, utan att ta hänsyn till växtens storlek, när det kan vara lämpligt att börja gödsla eller andra omständigheter. Från omplantering har jag tillfört en liten dos gödsel i vattnet vid varje vattning, så som rekommendationerna är. Jag har vattnat svag dos av vatten spetsat med urin (som är en utmärkt all-round-gödsel alla gånger - utom just till dessa plantor, jag förklarar snart mer) samt lakvatten till bokashi (som också är utmärkt växtnäring alla andra gånger). Plantan märkt GÖDSEL har alltså gödslats. Övriga plantor har endast fått vatten och aldrig näringslösning eller annan gödsel.

Kort efter andra eller tredje dosen med gödsel i vattnet började växten haverera. Bladen hängde slappa och växten slutade att se så pigg ut som sina grannar. Inom kort slutade den växa helt. Den tappade färgen. Anlagen till knoppar trillade av. Om jag inte var en hyfsat erfaren odlare skulle jag kanske också kastat ut en fråga i sociala medier och undrat vad som hänt. Jag har ju bara gjort som man ska? Vad kan vara fel?

 

Läs mer: Använd lakvatten från bokashi-kompost

 

Skillnad i storlek på tomatplantor

De två tomatplantorna såddes samtidigt och planterades om vid samma tillfälle. Plantorna som inte gödslats har fina små blomknoppar. Foto: Ida Sjöö.

 

Tomatplantor

Totalt hade jag elva små plantor av 'Venus'. Det är endast den som gödslats som stannat i växten och fått skador. Foto: Ida Sjöö.

 

Gödsla när växten behöver det

En liten växt är ömtålig. Den har inte byggt upp samma kraft som en större växt för att klara motgång. Den ska härdas och bli tåligare med tiden. Det mesta en liten växt behöver finns i fröet och i jorden runtomkring, under förutsättning att allt är ganska lagom. När växten blir större behöver den mer från omgivningen. Allt som är lite too much innebär en risk för växten; vatten, ljus, värme, näring, skadedjur, beskärning och sånt.

När vi förodlar i krukor brukar vi följa ett mönster:

- sådd i liten kruka, med liten mängd jord (för att inte fresta på plantan vad gäller energi, fukt och sånt)
- omplantering till större kruka och större mängd jord (när växten är redo för det)
- omplantering igen till större kruka och större mängd jord (när växten inte klarar sig på tidigare mängd jord och visar tecken på att behöva mer yta och näring)
- i väntan på utplantering kan vi gödsla för att hålla växten i gott skick (när växten behöver det)

 

Det många glömmer är att vi vid varje tillfälle då vi planterar om ger växten ny näring - genom jorden. I gammal jord har växten förbrukat näringen, det brukar sammanfalla med att krukan blir för liten. Vi planterar om och då får växten mer näring genom jorden. Den näringen räcker ett gäng veckor, mer eller mindre beroende på vilken typ av växt vi odlar och hur hungrig den är. Det finns liksom inte behov av ännu mer näring.

Gödsla gör vi först när växten tydligt visar tecken på att den behöver mer näring!

 

Läs mer: Tips för att plantera om tomater

 

En frisk och välmående tomatplanta har gröna väldoftande och ganska fasta blad. En mörkt grön färg på bladen indikerar att växten har fått mycket näring, ibland kan bladen också bli lite krusiga. När bladen blir mer ljusgröna, åt det gula hållet, är det ett tecken på att växten behöver mer näring.

Ibland får tomater lila blad, ofta mer synligt på undersidan. Det kan uppstå när växten får svårt att ta upp näring ur jorden, till exempel om det är väldigt kallt eller för blött. Men det är inte alls alltid tecken på att jorden saknar näring, bara att växten inte kan tillgodogöra sig den.

 

Blommande tomatplanta

Frodiga fina plantor med gröna blad och många blomknoppar, så ska en frisk tomat se ut. Foto: Ida Sjöö.

 

En tomatplanta som övergödslats

Den gödslade tomaten ser förfärlig ut jämfört med de andra från samma sådd. En sån ynklig stackare! Foto: Ida Sjöö.

 

En liten växt som gödslas alldeles för mycket i för tidigt stadium får kraftiga skador och riskerar att dö ganska snabbt. Det kan vara svårt att känna igen tecknen, ens om man är lite mer van odlare. Allt ser okej ut ju, och man är snäll och omtänksam med sin växt. Ändå blir det fel.

Om man upptäcker skadorna tidigt och drar rätt slutsatser går det att rädda skadade plantor. Du kan sluta gödsla och hoppas på det bästa. Ta bort skadade växtdelar och se om växten kan återhämta sig. Eller så kastar du eländet och börjar om.

 

Läs mer: Köp grönsaksväxter från Skillnadens handelsträdgård i Kalvsvik

 

Tänk på att

Växter inomhus gödslas för att de ska stå länge i samma kruka där vi inte kan tillföra mer jord, som i sig innehåller mer näring. Det kan behövas till paprika, kronärtskocka, kål, tomater, chili, rotselleri, purjolök och annat som förodlas inomhus. Men oftast behövs gödsel först då växterna planterats om några gånger. Ibland behöver de gödsel tidigare, till exempel om man vill hålla plantor vid liv i en mindre bytta en tid utan att plantera om.

Även en dos näring som vanligtvis rekommenderas kan vara för stark för en liten växt. Om du tror att din växt ändå behöver extra näring är det en god idé att prova med en mycket liten dos först.

För mycket näring/gödsel är inte heller bra till stora plantor. De kan lockas att sätta massor av blad, men mindre blommor/frukt.

Det är dessutom himla onödigt att gödsla en massa utan att växterna behöver det. Det tar tid och det kan kosta onödigt mycket pengar.

 

Läs mer: Tips för att så tomater hemma 

 

Skillnaden på en övergödd tomatplanta

Efter att växterna fotograferats slutade jag att gödselvattna den ynkliga lilla plantan. Men det var redan kört och några dagar senare var den stendöd. Foto: Ida Sjöö.

 

Som jag sade finns det odlare som aldrig gödslar sina växter inomhus då de förodlar. Om man drar igång odlingen bara några veckor senare kan det helt räcka att hitta en bra rutin för att skola om och flytta omkring plantorna mellan olika växtplatser. Jag gödslar gärna, i huvudsak växter som jag startar mycket tidigt. Eller som jag odlar för skörd inomhus, och som då växer permanent i krukor här.

Jag brukar i huvudsak använda vatten utspätt med lite kiss som gödsel, eller en svag dos lakvatten från bokashi. Jag har mycket lite erfarenhet av andra gödselpreparat, som jag funnit ganska onödiga eftersom ovanstående funkar så bra och är helt gratis. I år ska jag gödsla min inomhusodling med fermenterade grönsaksrester och se hur det funkar.

Den lilla tomatplantan på bilderna ovan mötte dessvärre sitt värsta öde genom den chockartade gödslingen och var bortom all räddning. Efter att de här bilderna tagits slutade jag gödsla, men växten dog ändå. Den tjänade förhoppningvis sitt syfte, trots allt. Hoppas att du tyckte mitt experiment gav något användbart till din odling.
/Sara Bäckmo

08. januari 2024

3 svar till “Kan man gödsla tomater för mycket?”

  1. Frida L skriver:

    Tack för att du offrat en planta för vår skull! Mycket intressant läsning, även om gödsling är just en sån grej som jag behöver göra MER, men framförallt då vid utplantering och senare. Plantorna brukar ofta må bra, men man vill ju få något att skörda också 😉

  2. Jessica Molin skriver:

    Hej
    Verkligen en intressant att få se skillnaden. Jag har flyttat ut på en gård där all gammal kogörsel finns kvar på görselstacken och har nog legat i 7-10 år. Idag är detta en stor jordhög. Detta hade jag tänk att använda enbart när jag ska anlägga mina grönsaksland men nu inser jag att det är nog inte så bra utan måste köpa jord och tillföra lite av detta i varje land

  3. Lisbeth Juhlin skriver:

    Tack för jättebra tips om gödsling! Jag är ny odlare, det är första gången jag sått tomater. Har precis flyttat plantorna till en lite större kruka och väntar nu på nästa steg. Betr. gödsel så får det nog bli guldvatten. Det är ju ett gammalt beprövat gödselmedel, och billigt. Alldeles gratis. Håller nu tummarna för att alla plantor skall överleva och så småningom ge massor med tomater.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *