24. mars 2017

Hur går det för spenaten?

I #spenatupproret uppmanade jag alla mina läsare att så spenat under vintern. Hur har det gått för dig? Här är en liten rapport från mina land.

I vintras fick jag på pälsen av en odlare som menade att det inte går att så spenat mitt i vintern. Enligt hennes sätt att se på det finns det ingen nytta med att så spenat så tidigt. Hur skulle det gå till mitt i vintern? Varför kan du inte bara äta köpt spenat? Spenaten tycker ju inte om att växa på vintern! Det bara går ju inte!!!

 

Läs gärna Det stora #spenatupproret

 

Nåväl. Du som läser den här bloggen vet redan att jag med framgång odlar spenat mycket tidigt på året och fyller frysen med all spenat den här familjen behöver innan många ens hunnit börja fippla med fröpåsarna. På dem står det att spenat bäst sås i april-juni. I april börjar jag skörda från mina pallkragar på friland, från sådder som gjorts i januari-februari.

 

Så spenat på vintern!
Efter den där uppläxningen bad jag mina läsare att genast pinna ut och så spenat för glatta livet. Min förhoppning var, och är, att kunna sätta ihop en lista med orter från norr till söder och ange så-datum, grodd och skörd. Jag vet att många, många är med i mitt upptåg #spenatupproret och jag väntar med spänning på rapporter.

Det här är mest en liten påminnelse. När du börjat skörda, glöm inte att leta upp något av blogginläggen (sök då #spenatupproret i bloggens sökfunktion) och ange där sådd, grodd och skörd, samt din ort förstås.

 

Läs gärna Spenat tål kall jord och kyla

 

En jordig bädd i köksträdgården.

På friland skyddas en av spenatsådderna med kompostgaller för att inte katterna ska krafsa. Den här sådden gjordes i februari och har ännu inte grott.

 

Jag har flera vintersådder av spenat som platsar i #spenatupproret. På friland står till exempel en sådd som gjordes i december, den grodde redan i februari. I tunnelväxthuset står en sådd som gjordes i januari och som grodde också den i februari. Eftersom tunnelväxthuset är en mycket varmare växtplats har den spenaten kommit betydligt längre än på friland. Jag gissar på skörd i april i tunneln och maj på friland.

Tidigast av all spenat är de övervintrade plantor som sattes ut i tunneln under hösten. Jag skördar från dem varje dag till en grön sallad till middag. Ljuvligt!

 

Knubbiga plantor av spenat i tunnelväxthuset.

De övervintrade spenatplantorna ger skörd från slutet av februari. Jag skördar blad varje dag.

Läs hur jag flyttade spenatplantorna i Flytta spenaten!

 

Att inte följa spenatreglerna
För övrigt har jag tänkt mycket på händelsen som var grunden till #spenatupproret och hur en spenatsådd kan väcka så mycket frustration. (För dig som inte var på plats så var det alltså en i publiken som blev märkbart irriterad över mitt sätt att odla spenat och ivrigt framhöll det omöjliga i att så spenat på vintern.) Det är ju inte som att det är förbjudet att så spenat vid någon årstid alls egentligen. Vem bestämmer vad som är bra eller inte? Och vad som är till nytta eller inte? Varför hetsa upp sig över spenat?

En sak som jag tror skiljer mitt sätt att odla från en del andras, framför allt odlare som sedan länge passerat småbarnsåren, är det faktum att jag ständigt har barn runt omkring mig. För att lyckas riktigt bra med odlingen och få mycket mat att skörda under en lång tid på året så är det verkligen stor nytta att sprida ut sådderna. Att beta av jobb och fylla upp bäddar redan under senvintern, om tillfälle finns, gör att jag mycket lättare kan hitta tid att göra annat jobb på våren. Tiden är så knapp. Med fröer i backen redan i mars är utgångsläget mycket bättre. Jag tror det kan vara svårt att se den nyttan för en odlare som har mycket mera tid.
En annan aspekt av vinterodlingen och den väldigt tidiga skörden är ju också att vår familj strävar efter att äta hemodlat under så stor del av året som möjligt. Om jag på rimligt vis kan framställa spenat i den egna trädgården är det, enligt mitt sätt att se det, på alla vis bättre än att köpa spenat - oavsett vad spenaten tycker om att sås i januari.
/Sara Bäckmo

23 svar till “Hur går det för spenaten?”

 1. Bellas Lantliv skriver:

  Tänk att en kan bli så upprörd över spenat! Jag håller med dig, sådde tidigt förra året och gjort lika i år.
  Ska så lite mer på friland nu till helgen.
  Önskar dig en trevlig helg!
  //Bella

 2. monica skriver:

  Finns alltid nån som stör sig, huvudsaken man själv är nöjd. Heja för alla okonventionella odlare som inspirerar.

 3. Eleonore Lindstrand skriver:

  Jag har under flera år sått spenat på friland mitt i vintern om det inte varit snö. Inga problem! Spenaten gror när vädret är lämpligt. I år har jag för första gången sått spenat i växthuset i februari och den är bra på gång, liksom en blandad mix av salladsfröer. Tack för en inspirerande blogg!

 4. Åsa skriver:

  Det mest fantastiska är ju att folk kan göra som de vill, och det är ju bra att någon delar med sig av vad som fungerar för dem. Här uppe i Västerbotten har jag också vintersått spenat på tre olika ställen, men jag har rätt dåligt hopp om att det ska ränta av sig - problemet jag ändå aldrig tycks bli av med är att oavsett vart jag sår och när, så gror allt samtidigt och är klart samtidigt. Vi har väl sisådär 1½ månad kvar till tjällossning och inget vill förstås växa före dess. Den snö som jag öst i mina plastförsedda kallbänkar har inte smält ännu och i varmbänken är det för dåligt ljus för något mer än bara stampande. Så just någon skördefördel tror jag inte jag får. Däremot är utspridning av arbetsinsatsen desto viktigare eftersom jag också jobbar heltid, pendlar, har tre tonåringar och 5 hästar. Har inför nästa år siktet inställt på en i år osådd bänk som tyvärr just nu står under en halvmeter snöpansar 10 m in i trädgårdslandet. Den skulle jag ha höstsått och täckt innan snön kom, för där ska jag ha majs längre fram. Men så där är det - oundvikligen är man i flerårsplaner :)!

 5. Lina skriver:

  Hej! Kanske dum fråga men går det att så spenat inne i lådor? ? Är så gott ?//Lina

 6. Frida skriver:

  Jag sådde spenat i pallkrage under fiberduk i början av februari. Idag är den på god väg, den ser ut ungefär som översta bilden i detta inlägg. Jag bor i Blekinge.

  Tack för all inspiration!

 7. KW skriver:

  Undrar om du hade fått samma offentliga uppträdande om du varit man? Rätt hemskt att kvinnor attackerar kvinnor. För det var antagligen en kvinna! När ska det bli en förändring på detta beteende?

 8. Maria Björkman skriver:

  Planterade spenat 9 februari i odlingsbädd och täckte med fiberduk, som togs bort förra veckan. Idag har de första hjärtbladen börjat titta fram! Odlingsplats: Strängnäs, Tosterö.

 9. jeanette skriver:

  Tänkte ge mig ut idag och så sallt, senapskål/ruccola, persilja, dill och morötter i pallkrage med lock bor i Stockholm (zon 2).
  Vet ni andra hur det är att så tagetets, ringblommor ute i pallkragar nu? eller är det bättre att fröså inne?

 10. Valentin skriver:

  Spenaten som jag sådde 9/2 kommer upp nu! Efter att ha stått i ett trasigt kallväxthus i ett blåshål strax utanför Stockholm. 🙂

  http://minifarmen.se/2017/03/26/vintersadd-avsiktlig-och-oavsiktlig/

 11. Filippa skriver:

  Min spenat kom ner lite senare än tänkt (bor mellan Växjö o Kalmar) så efter sportlovet någon gång. Nu har den börjat titta upp, äntligen! Även rädisorna som petades ner betydligt senare kom upp nu i dagarna 🙂

 12. Ia skriver:

  Här i västerbotten zon 6 har ingen vintersådd spenat dykt upp ännu, sådd i kallväxthus, pallkrage utan lock och i brätten. Men efter dagens blåst o höga temperaturer tror jag inte det kommer dröja länge innan de första tittar upp...kanske ?

 13. Hannah skriver:

  I Göteborg har spenaten kommit upp! Sort: 'Nores' sådd 1 mars. Kan inte lägga någon bild här, men den är 2 cm och bor i en trälåda på balkongen

 14. Hannah skriver:

  P.S. De är under plast. Jag sådde även i en pallkrage ute, utan plast och den har inte kommit upp. Älskar spenat och har aldrig lyckats förrän jag vintesådde förra året i kan/feb. Det blev den godaste spenat jag någonsin ätit. Vilken skillnad mot köpt!

 15. Lotti i Killstad skriver:

  IDAG 2017-03-27 tittade de allra första upp!!!!! *yihooooo*
  Tyvärr spås det kyla och snö senare i veckan, så risken att de stryker med är stor....men jag är iaf överlycklig....det gick!! 😛

  Sådd i pallkrage med fönster över 2017-02-04 strax norr om Karlstad, Värmland.

 16. Helena skriver:

  Vintersådde spenat på friland i pallkrage i januari. Är nu ungefär så stora som dina på första bilden i detta inlägg. Zon 1, skyddat läge.

 17. Gunilla skriver:

  Hejar på dig Sara! Det är ju därför vi älskar att följa dig,för att du bryter mot "reglerna" och tar bort alla märkvärdigheter kring odling. TACK för att du förenklar och gör det roligt och sedan delar med dig av all din kunskap. Min spenat såddes den 15 februari. Missade exakta datumet för grodd, men det var omkring den 15 mars. De såddes i vanlig kallbänk med fiberväv över samt ett plastlock som nu är borttaget. Jag bor i Blekinge i gränsen mellan zon 1 och 2.
  Gunilla

 18. TorpSara skriver:

  Nu är väl just den kritikern på intet sätt känd för sitt stora köksträdgårdskunnande utan för sin kunskap om prydnadsväxter och dess växtskydd. Bara det borde ha fått henne att hålla tand för tunga.

 19. Viktoria skriver:

  Sådde spenat i pallkrage i växthuset 13 februari. Idag 29 mars tittar den upp! ☺️
  nu hoppas jag bara den överlever alla kalla nätter som kommer framöver.
  Får gardera med fiberduk!
  Odlar 5 mil norr om Umeå i växtzon 5.

 20. Maria skriver:

  Sådde spenat i pallkrage mitten av februari, den grodde för några dagar sedan. Jag bor i västerås och har haft fönster över odlingen.

 21. Maria skriver:

  Sådde spenat i mitten på februari i pallkrage. Den grodde för några dagar sedan. Jag bor i Västerås och har haft fönster över odlingen

 22. Viktoria Olausson skriver:

  Det är ju helt absurt. Om du tycker att det är bättre och enklare att bara köpa spenat, varför går du ens på ett föredrag med Sara Bäckmo? Människan kan ju inte ha varit helt frisk.

 23. Lotti i Killstad skriver:

  Sådd 4 februari 2017 i pallkrage med fönster över, strax norr om Karlstad, Värmland, zon 3+

  Tittade upp 27 mars....späda blad kunde skördas i slutet av april.
  Vädret har varit extrem "svängigt" i Karlstadstrakten under januari till maj...tex 17-21 grad drygt ett dygn i mars....för att sedan övergår i hagel...sen snö....och -10 grader..... Samma nu....i veckan hade vi -3 grader på nätterna (i majmånad?!?!?) och +4-7 grader på dagarna....men idag hade vi soligt och varmt +9 till +16 grader över dygnet (givetvis varmare i solen 😉 )
  Är sååå fascinerad att spenaten ens överlevt...när det varit som kallast har det "tagit paus" i växandet....men sett frisk och fräsch ut! Å så fort som det kommit värme, har den satt fart! 😀 Härligt att kunna plocka sina egna grödor redan nu...särskilt de dagar som det t.o.m. legat snö på marken!!!!

  Tack för uppropet, Sara! 😀
  Over and out from Killstad 😉 😛

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *