Stäng menyn

Hur går det för spenaten?

I #spenatupproret uppmanade jag alla mina läsare att så spenat under vintern. Hur har det gått för dig? Här är en liten rapport från mina land.

I vintras fick jag på pälsen av en odlare som menade att det inte går att så spenat mitt i vintern. Enligt hennes sätt att se på det finns det ingen nytta med att så spenat så tidigt. Hur skulle det gå till mitt i vintern? Varför kan du inte bara äta köpt spenat? Spenaten tycker ju inte om att växa på vintern! Det bara går ju inte!!!

 

Läs gärna Det stora #spenatupproret

 

Nåväl. Du som läser den här bloggen vet redan att jag med framgång odlar spenat mycket tidigt på året och fyller frysen med all spenat den här familjen behöver innan många ens hunnit börja fippla med fröpåsarna. På dem står det att spenat bäst sås i april-juni. I april börjar jag skörda från mina pallkragar på friland, från sådder som gjorts i januari-februari.

 

Så spenat på vintern!
Efter den där uppläxningen bad jag mina läsare att genast pinna ut och så spenat för glatta livet. Min förhoppning var, och är, att kunna sätta ihop en lista med orter från norr till söder och ange så-datum, grodd och skörd. Jag vet att många, många är med i mitt upptåg #spenatupproret och jag väntar med spänning på rapporter.

Det här är mest en liten påminnelse. När du börjat skörda, glöm inte att leta upp något av blogginläggen (sök då #spenatupproret i bloggens sökfunktion) och ange där sådd, grodd och skörd, samt din ort förstås.

 

Läs gärna Spenat tål kall jord och kyla

 

En jordig bädd i köksträdgården.

På friland skyddas en av spenatsådderna med kompostgaller för att inte katterna ska krafsa. Den här sådden gjordes i februari och har ännu inte grott.

 

Jag har flera vintersådder av spenat som platsar i #spenatupproret. På friland står till exempel en sådd som gjordes i december, den grodde redan i februari. I tunnelväxthuset står en sådd som gjordes i januari och som grodde också den i februari. Eftersom tunnelväxthuset är en mycket varmare växtplats har den spenaten kommit betydligt längre än på friland. Jag gissar på skörd i april i tunneln och maj på friland.

Tidigast av all spenat är de övervintrade plantor som sattes ut i tunneln under hösten. Jag skördar från dem varje dag till en grön sallad till middag. Ljuvligt!

 

Knubbiga plantor av spenat i tunnelväxthuset.

De övervintrade spenatplantorna ger skörd från slutet av februari. Jag skördar blad varje dag.

Läs hur jag flyttade spenatplantorna i Flytta spenaten!

 

Att inte följa spenatreglerna
För övrigt har jag tänkt mycket på händelsen som var grunden till #spenatupproret och hur en spenatsådd kan väcka så mycket frustration. (För dig som inte var på plats så var det alltså en i publiken som blev märkbart irriterad över mitt sätt att odla spenat och ivrigt framhöll det omöjliga i att så spenat på vintern.) Det är ju inte som att det är förbjudet att så spenat vid någon årstid alls egentligen. Vem bestämmer vad som är bra eller inte? Och vad som är till nytta eller inte? Varför hetsa upp sig över spenat?

En sak som jag tror skiljer mitt sätt att odla från en del andras, framför allt odlare som sedan länge passerat småbarnsåren, är det faktum att jag ständigt har barn runt omkring mig. För att lyckas riktigt bra med odlingen och få mycket mat att skörda under en lång tid på året så är det verkligen stor nytta att sprida ut sådderna. Att beta av jobb och fylla upp bäddar redan under senvintern, om tillfälle finns, gör att jag mycket lättare kan hitta tid att göra annat jobb på våren. Tiden är så knapp. Med fröer i backen redan i mars är utgångsläget mycket bättre. Jag tror det kan vara svårt att se den nyttan för en odlare som har mycket mera tid.
En annan aspekt av vinterodlingen och den väldigt tidiga skörden är ju också att vår familj strävar efter att äta hemodlat under så stor del av året som möjligt. Om jag på rimligt vis kan framställa spenat i den egna trädgården är det, enligt mitt sätt att se det, på alla vis bättre än att köpa spenat - oavsett vad spenaten tycker om att sås i januari.
/Sara Bäckmo

24. mars 2017