Stäng menyn

Bygga: Odlingslådor av kraftigt virke

Jag gör en ny inramning till mitt blivande blomsterkvarter och satsar på stora odlingslådor i kraftigt virke. Så här bygger du en odlingslåda hemma!

Bild på träfärgade odlingslådor.

Så här ser nu en del av inramningen till mitt blivande blomsterkvarter ut. Jag går igenom hur man bygger odlingslådor i dagens inlägg!

 

Ingen som följer mig på Instagram har undgått min iver bland bräderna den senaste tiden. Jag har köpt en egen kap-såg och är helt förälskad i denna maskin. Plötsligt känns det som om allt är möjligt. Ge mig lite bräder och jag snickrar ett palats!

Jag har längtat efter att snickra till trädgården ända sedan jag började odla här hemma på Skillnadens. Men jag har haft vett nog att sålla bland göromålen och ägna mig åt rimliga saker. För mig har det inte varit möjligt att vara en bra mamma, jobba, odla och snickra - samtidigt. Snickeriet har hamnat på väntelistan. Nu är vårt yngsta barn fyra år och jag har bättre möjligheter att göra utsvävningar.

Senare ska jag sammanfatta några av mina tips till dig som vill börja bygga till trädgården eller hemma, utan att ha någon större kunskap och erfarenhet. Men först vill jag visa hur jag gjort mina stora odlingslådor, eftersom många frågat om detta.

 

Rabatt på Impectas soldrivna bevattning under 2023

 

Bygga odlingslåda - Vad du behöver

  • virke: 2 långsidor och 2 kortsidor för varje "ram" i odlingslådan
  • hörnstolpar
  • 16-24 skruvar
  • såg
  • skruvdragare + bits (liten grej i skruvdragaren som skruven fästs i)

 

Bild på odlingslåda

Så här såg platsen ut då jag började snickra; ett kvarter med bäddar och en ligusterhäck vid ena sidan, mot parkeringen.

 

Ett odlingskvarter med träflis bredvid en parkering.

På enklast möjliga vis har jag måttat ut var jag vill ha lådorna och gång emellan. Marken är täckt av markduk och träflis sedan förra året.

 

Trädgård med bäddar och träflis på marken.

Här har jag börjat såga upp virket och lägga ut på platsen, innan jag skruvar ihop det.

 

Läs mer: Nya odlingsbäddar av kartong och jord

 

Som inramning till mitt nya blomsterkvarter (som jag började anlägga 2019) vill jag ha något som avgränsar och liksom sätter punkt för det här kvarteret. Något som döljer det som finns bakom. Och något som jag kan odla i eller vid.

Du som följt mig ett tag vet att jag inte är något fan av att odla grönsaker i lådor och flera har kommenterat det. Perenner har jag aldrig provat att odla i lådor. Jag får för mig att det skulle vara lättare att odla fleråriga saker i lådor, där jag kan kombinera med en mer varaktig täckodling och inte behöver hålla på och jobba med jorden på samma sätt. Därför provar jag den här varianten.

 

Virke av asp

Jag vill att mina odlingslådor ska vara av kraftigt virke så de inte ruttnar sönder på några år. Vanligt är att bräder och grejer är gjorda av gran, det är inte så hållbart. Av Håkan på ett av sågverken i vår by får jag veta att asp skulle kunna vara ett fint alternativ. Han har asp som legat ute riktigt länge utan att försämras.

Vi bestämde att mina odlingslådor ska byggas av asp, som han sågar till kanterna på. Virket är riktigt kraftigt, 4-5 cm tjockt och vissa bräder är 30 cm breda. På sågen har bräderna en del av ytveden kvar, alltså  de skrovligare yttre delarna på träet där barken suttit. Det tar nån dag, så har Håkan petat in virket i en maskin och sågat till så att alla har raka kanter som lätt kan ligga mot varandra.

Förutom att kraftigt virke inte ruttnar lika snabbt, så har det fördelen av att var mer stabilt. Det bågnar inte för volymen av jord i en låda, till exempel. Då kan konstruktionen göras mycket lättare, utan stöttor och stolpar och grejer som håller emot.

 

Så här ser mina odlingslådor ut då jag skruvar ihop dem. Jag har pallat upp med virke och stenar under där marken är ojämn. De är mycket stadiga och ram nummer två sätts ovanpå den första och skruvas ihop.

 

Storlek på din odlingslåda

Odlingslådor kan göras i vilken storlek som helst. Det är så fiffigt! Ju större odlingslåda desto lättare blir det för jorden att hålla fukten bra, det är något att tänka på.

  • Min största låda görs med kortsidorna 1 meter långa och långsidorna 2,60 meter långa.
  • Den korta lådan är 1 meter bred och 2,30 meter lång.
  • Jag bygger lådorna med två bräder på höjden och de blir då cirka 53 centimeter höga.

 

Viktigt tips - be om hjälp!

Ett tips till dig som inte byggt något förut är att be personalen på brädgården eller sågverket att såga bräderna i de mått du önskar. Våga be om det! Genom att hämta virke i de längder jag önskar, har jag kunnat bygga en hel del utan att ha de rätta sågarna hemma; hyllor och bänkar, och lådor och diverse.

En del ställen vill eller kan inte såga, då får de säga det. Andra vill ha lite extra betalt för att såga - det är värt det.

Om du inte vet exakt hur du ska räkna för att få virket i de mått du önskar - be om hjälp! Personalen på en byggvarubutik hjälper gärna till. Gör en skiss och ta med dig, försök förklara och be om hjälp med att fixa det virke du behöver och kanske till och med sågat i de mått du vill ha.

 

Mer om att bygga i trädgården: Pallkragar del 1 - Montering

 

Jag har bott i hus och snickrat så smått i tjugo år och alltid praktiserat det där med att be om hjälp. Tror inte någon har nekat mig det en enda gång och tycker alltid att jag blivit mött på fint sätt.

Nu senaste tackade jag Håkan på sågen för alla hans tips, om alltifrån virke till hur man lastar långa grejer på släp på bästa sätt. Han var så fin och vinkade bortförklarande med orden: Du ger ju också tips varje dag! Det tog några sekunder innan jag fattade vad han menade.

 

Närbild på brädorna i odlingslådan.

Bräderna är olika breda, men jag håller övre kanten i linje med varandra och föser upp träflis undertill där det diffar. Ett fiffigt sätt att lösa problem när man bygger odlingslådor!

 

Montering

När jag monterar odlingslådor brukar jag ha göra en fyrkantig stolpe i hörnen som jag kan skruva fast bräderna i. De kan till exempel kallas för en regel, när man köper den på brädgården, och finns i olika storlekar. Såga den lika lång som höjden på lådan och skruva fast bräderna om hörnet på den.

Mitt virke är så kraftigt att jag skruvar ihop lådan utan stolpe i hörnen först, och sedan gör en likadan låda ovanpå. Sedan bygger jag på en portal över bågarna och får då lite extra stöd från portalens stolpar som håller ihop ramarna, den får jag visa mer noga i ett annat inlägg. Jag använder en skruv som är tio centimeter lång och som jättelätt skruvar sig igenom bräderna, med en vanlig skruvdragare. Jag sätter två eller tre skruvar i varje bräda, längs kortsidans kant.

Hade virket varit klenare hade jag behövt sätta någon slags stötta på insidan eller utsidan av lådan. Om den saknas är det lätt att långsidorna börjar bågna för tyngden av jorden inuti och till slut skadas. Banka ner en stolpe vid långsidans mitt, på insidan eller utsidan, och fäst långbrädan med några skruv, så är det ordnat.

 

Och så här ser det ut när lådorna är klara. Mellan lådorna har jag byggt en enkel portal, där stolparna också förankrar de två ramarna så de sitter stadigt.

 

Odlingslådor kan användas på många olika sätt. Vanligast är ju att använda pallkragar i trädgården, men om du vill bygga odlingslådor själv så får du helt andra möjligheter. I min trädgård har jag gjort många olika varianter.
/Sara Bäckmo

 

 

 

18. juli 2020