Stäng menyn

Plantera potatis från eget utsäde

Papperskrukan är idealisk att använda till sånt som inte ska stå så länge i krukan innan det planteras ut, potatis funkar toppen.

Sättpotatis

Potatis 'Asparges', också kallad dansk sparrispotatis.

Det är hög tid att börja förbereda för årets potatis även om det är några veckor kvar innan den ska ut i köksträdgården. Redan ligger mycket potatis och förgror inomhus på sval plats (se Att förgro potatisen ger tidigare och större skörd) och nu tänker jag förgro de här små godingarna på ett lite annat sätt.

Den pyttelilla potatisen på bild är skördad förra hösten, sent. Jag försöker att ta upp minsta lilla potatis ur landet eftersom de lätt blir ogräs året efter om de ligger kvar. De här minsta sparrispotatisarna var inte lönt att äta upp så de har fått ligga i en glasburk på diskbänken. Till nu. Knölarna är fortfarande fina och har fått små groddar.

Också små sättpotatis ger skörd. En del säger att små sättpotatisar ger ett fåtal stora potatisar att skörda, medan stora sättpotatisar istället ger många små. Jag har aldrig undersökt det vidare, men vet att de potatisar som åker ner i jorden brukar leverera någon form av skörd oavsett storlek. Om de inte blir uppätna av någon underjordisk potatisjägare förstås.

Sättpotatis

Det jag nu gjort med de 25 små sättpotatisarna är att jag helt enkelt satt dem i varsin papperskruka (läs hur du viker dem här: Saras bästa kruka av tidningspapper). Papperskrukan är idealisk att använda till sånt som inte ska stå så länge i krukan innan det planteras ut, potatis funkar toppen. Efter vattning har jag ställt sättpotatisen i odlingstunneln där de ska få förgro under några veckor.

Krukor av tidningspapper

I år har jag tänkt att låta en del av den sena potatisen stå i hinkar. Förra året var skörden av vinterpotatis i stort sett obefintlig eftersom gnagare ätit upp alla efterlängtade knölar. Jag gör nya försök i år och hoppas kunna lagra en stor del av skörden till vårvintern näst år.
/Sara Bäckmo

Läs gärna mer om potatis här:
Skörda minsta potatis
Pommes på färskpotatis
Det skulle kunna bli potatis i maj

18. mars 2015