Så grönsaker i november

Det går att så grönsaker under hela året - är det inte fantastiskt! Om bara plusgraderna ger med sig plockar jag fram fröpåsarna och pinnar ut.

 

Jaha. Så blev det november. Grått. Blött. Lerigt. I Småland är det inte vinter än. Men den är på väg och jag räknar dagarna. Innan kylan kommit kan jag inte på allvar börja göra sådderna jag kallar för höst- eller vintersådd. Om jag sår grönsaker eller sommarblommor för tidigt riskerar sådderna att gro och då kan småplantorna förstöras när den riktiga kylan sätter in.

En del tycker det är vanskligt att så grönsaker under sen höst och tidig vinter. Jag får ofta frågan om hur kallt vi har det under vintern och förstår att många tvivlar på om det verkligen kan funka att så nu utan att fröerna förstörs. Det gör det. Vi har lätt ner mot 30 minusgrader periodvis under vintern. Jag ska snart skriva mer detaljerat om just den här sådderna, men idag vill jag mest berätta om vad för grönsaker jag sår nu i november.

 

Tunnelväxthus
Spenat
Vintersallat
Vinterportulak

Utomhus (när det blivit vinterkallt, eller alldeles innan dess)
Sommarmorot
Sallat
Palsternacka
Svartrot
Haverrot
Persilja
Dill
Spenat
Vitlök (sättlök)

Fönsterodling med extraljus
Ärtskott
Miniblad
Sallat
Kruktomat
Trädgårdsportulak

 

Det finns en mängd olika grönsaker som är möjliga att så, men det här är vad som står i min planering.

Morötterna på bilden är resultatet av en sådd som gjordes i december 2015, som jag visar i klippet längst ner i inlägget. Skörden var guld värd, särskilt då jag odlat med nyfödd och inte kunnat vara så planerad med sådder som tidigare.

Vill du ha ett mer utförligt schema över sådder kan du kika i boken om Skillnadens Trädgård, där jag listat sådder månad för månad.
/Sara Bäckmo

 
24. november 2016

11 svar till “Så grönsaker i november”

 1. Nana skriver:

  Hej Sara.
  Jeg har fundet din blog via Nordicgardenblogers på Instagram 🙂
  Det lyder da helt fantastisk det du fortæller her! Jeg gik i foråret i gang med at anlægge en køkkenhave, og jeg elsker den! Jeg har lige været ude at tage billeder af mine spirende hvidløg, men jeg vidste ikke at man kan så mange andre ting også. Det vil jeg eksperimentere med!
  Tak for et inspirerende indlæg!
  Mange hilsner fra Nana

 2. chrifors skriver:

  Härligt med vintersådd! Ska försöka att hålla igång detta denna höst och vinter!
  ???❤️

 3. Barbro Arvidsson skriver:

  Hej! Ska man inte täcka bädden med material ovanpå sådden?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Nej, undvik helst att lägga täckmaterial ovanpå sådden, det är risk att den kvävs då. Vitlök brukar jag täcka lätt efter att jag satt löken på hösten, men den växer kraftigare än mindre fröer.

 4. Lars skriver:

  Du skriver redan i ingressen "om bara plusgraderna ger med sig". Om man nu råkar bo på en plats där medeltemperaturen vissa vintrar aldrig går under nollan – funkar det alls med någon vintersådd då? Tjäle är ingen självklarhet, och något snötäcke är absolut inte att räkna med!

 5. Ingrid skriver:

  Jag undrar samma sak som Lars här ovan. Bor i Helsingborg och ibland får vi inte någon meteorologisk vinter alls. Några dagar med minusgrader blir det dock. Om det fryser på, kan jag då så direkt ovanpå tjälen och hur skyddar jag fröna från småfåglar om jag inte kan täcka dem? Kompostgaller?

 6. Camilla skriver:

  Jag undrar samma sak som Lars och Ingrid. Bor i Halmstad och temperaturen nu i november ligger ungefär kring 3-8 grader på dagarna. Funderar på om det är lönt att så då, eller om man borde vänta till senare.

 7. Veronica Karlsson skriver:

  Hej. Skulle vilja prova att så kruktomat inomhus men det finns så många fröer att välja på. Kan du rekommendera någon/några? Tack för en så inspirerande blogg!!

 8. Sofie Bäcklund skriver:

  Hej!
  Jag tänkte ge mig på att vinterodla för första gången! Jag undrar om det funkar lika bra med fiberduk över pallkragarna istället för som du har kompostgaller?

 9. jonassonkristina skriver:

  Hej!
  Undrar också om jag som bor i Skåne kan vinterså grönsaker i november? Förmodligen kommer vi ha fortsatt milt väder. Risken är väl stor att exempelvis morötterna hinner gro för tidigt?

 10. Jacqueline skriver:

  Hej!
  Att odla dill och persilja nu på hösten/vintern. Hjälper det dom att bli mer kraftiga och robusta? När jag provat odla det förut inomhus blir dom så rangliga och har aldrig lyckats få dom fina och stora. Nu har jag en odlingslott och kommer ha två smalare pallkragar för just örter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *