Stäng menyn

Så grönsaker i november

Det går att så grönsaker under hela året - är det inte fantastiskt! Om bara plusgraderna ger med sig plockar jag fram fröpåsarna och pinnar ut.

 

Jaha. Så blev det november. Grått. Blött. Lerigt. I Småland är det inte vinter än. Men den är på väg och jag räknar dagarna. Innan kylan kommit kan jag inte på allvar börja göra sådderna jag kallar för höst- eller vintersådd. Om jag sår grönsaker eller sommarblommor för tidigt riskerar sådderna att gro och då kan småplantorna förstöras när den riktiga kylan sätter in.

En del tycker det är vanskligt att så grönsaker under sen höst och tidig vinter. Jag får ofta frågan om hur kallt vi har det under vintern och förstår att många tvivlar på om det verkligen kan funka att så nu utan att fröerna förstörs. Det gör det. Vi har lätt ner mot 30 minusgrader periodvis under vintern. Jag ska snart skriva mer detaljerat om just den här sådderna, men idag vill jag mest berätta om vad för grönsaker jag sår nu i november.

 

Tunnelväxthus
Spenat
Vintersallat
Vinterportulak

Utomhus (när det blivit vinterkallt, eller alldeles innan dess)
Sommarmorot
Sallat
Palsternacka
Svartrot
Haverrot
Persilja
Dill
Spenat
Vitlök (sättlök)

Fönsterodling med extraljus
Ärtskott
Miniblad
Sallat
Kruktomat
Trädgårdsportulak

 

Det finns en mängd olika grönsaker som är möjliga att så, men det här är vad som står i min planering.

Morötterna på bilden är resultatet av en sådd som gjordes i december 2015, som jag visar i klippet längst ner i inlägget. Skörden var guld värd, särskilt då jag odlat med nyfödd och inte kunnat vara så planerad med sådder som tidigare.

Vill du ha ett mer utförligt schema över sådder kan du kika i boken om Skillnadens Trädgård, där jag listat sådder månad för månad.
/Sara Bäckmo

 
24. november 2016