29. augusti 2015

Saras gnocchi med morot och purjolök

Gnocchi är lyxig mat som är lätt att göra. I smeten går det att gömma mycket grönsaker. Här är ett recept på gnocchi med morot och purjolök.

Trädgårdens grönsaker erbjuder en mängd olika såser och röror. Vi äter dem gärna med hemlagad gnocchi. Vanligt är att göra dem med en bas av potatis. Morot går lika bra och ger en läcker färg på klimparna. Jag öser också ner purjolök och vitlök i smeten och får otroligt smakrika gnocchi som är goda till nästan vad som helst.

Du behöver:
500 gram morot
1 dl finriven ost
2,5 deciliter vetemjöl
3 äggulor
1 deciliter purjolök
6 klyftor vitlök
salt

Gör så här:
Skala och koka moroten riktigt mjuk (det går bra med både sommar- och höstmorot).
Mosa moroten till ett fint mos och låt svalna.
Hacka purjolöken och pressa vitlöken.
Blanda morot med ägggulor, lök, ost, mjöl och smaka av med salt.

 

Orange mos av morot.

Ett mos av morot är gnocchins bas.

 

Smet till gnocci i en blå skål.

Smeten ska vara kladdig och kletig.

 

Avlånga degklumpar ligger på en mjölad tallrik.

Med blöta händer är det lätt att forma de avlånga klumparna.

 

Forma avlånga bullar av knappt en matsked smet, låt vila på en mjölad skärbräda.

Lägg klumparna i kokande vatten med några matskedar olivolja och lite salt i. Koka i två omgångar.
Låt koka till dess gnocchin flyter upp mot ytan, då är de färdiga. Fånga upp med en hålslev och låt rinna av i durkslag.
Stek den kokta gnocchin i smör så de får gyllenbruna ytor.

 

Gnocci, ringblomma och sås av mangold.

Här serveras den stekta morotsgnocchin på barnens favoritsås av mangold och ädelost. I mitten ringblomman 'Touch of red buff'.

Servera gnocchin med sås av tomat, spenat, svartkål eller andra typer av röror. Det här är mycket god trädgårdsmat.
Fler matförslag från vårt kök hittar du under Skillnadens mat.
/Sara Bäckmo

11 svar till “Saras gnocchi med morot och purjolök”

  1. Marit Broström skriver:

    Det låter väldigt gott! Ska absolut testa detta. Har du ett (ungefärligt) recept på sås som passar, ex den du nämner med tomat, spenat och svartkål.

    • Sara Bäckmo skriver:

      Tack! Sök på pastasås och skillnadens så hittar du recept på vår svartkåls- eller spenatsås. Ligger också under Skillnadens mat. Hälsningar Sara

  2. nina skriver:

    Tack för tipset! Ska prova att göra en glutenfri version av dem.

  3. ingerharjerud skriver:

    Jag ska prova med den blomkålsmos som blev över från igår! Men jag tror jag "kryddar" med gurkmeja för att få lite snygg färg. Dina gnocci ser så snygga ut!

  4. Charlotta skriver:

    Låter mumsigt! Vet du vad som passar istället för mjöl för en som inte tål gluten och vetestärke

  5. Kerstin skriver:

    Det här var verkligen Gott! Tog lite tid men det blev till 3 måltider för två personer. Toppen! Tack för det Sara!

  6. Katarina Berg skriver:

    Tusan vad gott! Och roligt att laga! Har sneglat på receptet länge och kände att idag var dagen. Purjolöken strejkade för mig i år så jag bytte den mot ett par nävar små scharlottenlökar. Serverades med en egen variant av ditt recept på er spenatmat(?). Frosseri blev det hemma och sedan efterrätt med maränger gjorda på äggvitan som blev över!

  7. anneli.ohrstrom skriver:

    Tänkte göra en större laddning av dessa gnocchis och frysa in efter kokning. Funkar det?
    Det är något jag förresten önskar mig i dina recept, till vilket steg kan man för preppa. För att tex frysa in, fortsätta och göra sista touchen dagen därpå.
    Vill gärna bjuda mina tonåringar på bra lagad middag i veckorna där tiden är knapp och letar bra recept att förenkla med tex förfix på helgen.

    • Sara Bäckmo skriver:

      Jättebra idé, det ska jag försöka komma ihåg att göra. Och precis som du föreslår gör jag med gnocchis. Kokar och fryser. Det är vrålgott att plocka fram och fräsa på! /Sara

  8. eva svensson skriver:

    lite som kroppkakor utan fläsk inuti ...kunde ju ha en bit feta i kanske eller inte!

  9. Camilla Lundkvist skriver:

    Vi åt dessa idag. Otroligt goda, minskade dock på vitlöken. Tack för ett bra recept Sara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *