08. augusti 2015

Vi som älskar kål

Kål är köksträdgårdens vackraste växter. Vid den här tiden på året börjar de svälla på alla håll och kanter de kraftiga plantorna nästan skriker efter uppmärksamhet under de skyddande näten.

Eller, tja, skydd och skydd. I veckan var Maria här och fotograferade till vår bok om Skillnadens Trädgård. Då tog vi av alla nät på det stora området där kålen står. Otroligt häftigt att se hur allt ser ut utan nät just nu. Men lite sorgligt också. Det är många som älskar kål.

Ett blad av kål med tydliga bladnerver.

Kålblad är otroligt vackra, särskilt om de får stå hela säsongen utan angrepp. Här är ett kålblad från en sen sorts vitkål.

 

Ett kålblad med stora hål.

Vissa plantor är helt perforerade. De får stå kvar och agera bete för skadedjuren.

 

I år är angreppen av åkersnigel mycket större än något år tidigare. Eftersom jag hittat en mördarsnigel i köksträdgården antar jag att det finns fler, så det kan också vara de som varit framme. Jag har lagt ut lite pellets av järnsulfat här och var och hoppas att det ska ha någon inverkan.

Åkersnigeln hade jag inte riktigt räknat med. Den plus larver från mal och fjäril gör att vissa plantor går förlorade. Jag har visst planterat på ett sånt sätt i år att de nät jag har inte riktigt täcker hela plantorna när de blivit stora. Det blir lättare nästa år när kålen står i tydligare bäddar, avlånga, som ryms under näten. Under helgen ska jag försöka gå en ordentlig vända i kållandet och klämma de larver och sniglar jag hittar. Om angreppen fortsätter kommer jag nog att speja kålen med det biologiska bekämpningsmedlet Turex för att ge i alla fall larverna en match.

Ett kålblad där en vårtbitare ätit.

Här har tog vi vårtbitaren på bar gärning och synar nu skadorna efter den glupska framfarten.

 

Det är förresten inte bara larver och sniglar som älskar kål. I förrgår när jag visade trädgården för ett gäng hitresta tjejer kikade vi lite under nätet på det ståtligaste spetskålshuvudet och vad fann vi då? Jo en vårtbitare som satt och smaskade. När jag synade plantan senare syntes tydligt att den ätit betydligt mer än vi först såg. Hoppas den hann bli mätt innan vi lite fumligt kastade iväg den. Nu ligger högar av mörkgrönt vårtbitbajs på plantan och ser lagom trevligt ut.

Jag räknar med att näten ligger över kålen i en månad till ungefär. Så länge brukar fjärilarna synas i landet och så länge näten inte innehåller för många hål och gluggar brukar det skydda en del, även om det inte är helt tätt.

Stora kålblad i kållandet bland fina sommarblommor.

De stora bladen i mitten tillhör rödkål. Runt omkring växer sommarblommor som redan blommar eller som gör det senare under säsongen.

 

Ja och sen måste vi ju äta kål också. I år finns så mycket att välja på att det är lika bra att börja även om viss kål är ganska liten än. Men de som planterades ut i maj ser väldigt fina ut. Gott! Flera recept där kål används finns under Skillnadens mat.
/Sara Bäckmo

7 svar till “Vi som älskar kål”

 1. Cecilia skriver:

  Jag odlar i pallkragar. I år har jag hitills lyckats gömma min grönkål bland ringblomma samt låter en fjolårsplanta sitta kvar och gå i blomm som lockbete. Det verkar funka. Inga malangrepp ännu. Kan också beto på det blöta vädret.

 2. Erika skriver:

  Haha! Mina kålplantor är taniga jävlar. Skyller på värmebrist.

 3. Gerd Persson skriver:

  Hej Sara,
  Hur länge tycker du att man skall behöva ha väven på kålplantorna för att vara trygg att kålfjärilen inte kommer och tar dem?
  Frågar en som litar på ditt omdöme i grönsakslandet.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej Gerd! Jag har dem på till mitten av september ungefär. Kålfjärilen brukar göra en sista vända i början av månaden och sedan väntar jag något ytterligare. Jag har rätt stora angrepp på sina håll i år, av både sniglar och larver, så jag längtar efter att få plocka av näten så jag kommer åt att klämma bättre. Hoppas din kål är fin i år! Hälsningar Sara

 4. Elin skriver:

  Hej Sara, jag ser att du också fått ovanligt många åkersniglar. Hos mig har grön- och palmkål klarat dig rätt bra, men i salladen däremot kryllar det av små bruna sniglar. Hur har du klarat din sallad undan dem? Följer med glädje ditt trädgårdsarbete. Mvh Elin

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej Elin,
   Tack för att du följer!
   Jag är superglad att jag inte odlat någon sallad på friland i år, annat än mycket tidigt under våren. Det hade blivit länsat på nolltid av åkersniglarna. Fy vad de är äckliga! Nu när jag börjar skörda en hel del kålhuvuden så måste jag ta bort blad för blad på dem och skölja eftersom det varit fullt av sniglar där. Inte riktigt vad jag önskar mig. Å andra sidan har de lämnat rätt mycket mat till oss, så jag får väl vara glad för det.
   I odlingstunnlarna har de inte gått lika hårt åt plantorna. Men nu under hösten räknar jag med en del mördarsniglar istället. Försöker bekämpa så gott det går. Hälsningar Sara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *