02. september 2015

En djup bädd för höstens grönsaker

Nu växer de sommarsådda grönsakerna upp. Det är tid att börja skörda rädisa och rucola igen och senare följer asiatisk kål och diverse annat i den fina bädden vid stenmuren.

Jag älskar att odla i mina upphöjda bäddar. Resultatet är jättefint när jag har tydligt markerade bäddar. Här kan jag plantera och så tätt och det är lätt att sköta om grönsakerna.

Extra lyxigt är det för grönsakerna som får bo i några av de djupgrävda bäddar jag har. De ligger i köksträdgårdens varmaste del och fungerar som reservoarer för både vatten och näring. Här finns allt grönsakerna behöver och de växer så fint.

 

En djupbädd fullproppad med gröna blad.

Djupbädden har sjunkit lite under säsongen men har fortfarande jättefin jord för grönsakerna att bo i under hösten.

 

Djupbädden längs stenmuren grävde jag för tre år sedan. I våras gjorde jag den dubbelt så lång. Här längs muren ligger den väl skyddat och kan odlas både tidigt och sent med enkla knep.

Tidigt i våras stod här vitlök och rädisa. Senare under sommaren tillkom mer lök, nakenfröpumpor och gurkor. Nu väntar ännu en säsong - hösten.

Överst i bädden står ett gäng plantor av salladskål som såddes i juli. Tidigare har plantorna på friland aldrig tagit sig så jag har inte haft så höga förväntningar. Av den anledningen brydde jag mig heller inte om att täcka de minimala plantorna med nät. Men just i år knyter sig kålen och växer jättefint, samtidigt som mängder av larver kläckts och börjat äta på bladen. Nu tänker jag köpa Turex, ett biologiskt medel mot mal- och fjärilslarver, för att få behålla några av huvudena som möjligen blir klara.

 

Ett vackert grönt huvud av salladskål.

Salladskålen knyter sig men är hårt angripen av larver. Jag plockar bort de jag ser men hittar inte alla.

 

I bädden såddes för några veckor sedan också andra kålsorter som växer snabbt och ger skörd under hösten. Majrova, pak choi, rädisa, rucola och dessutom en rad sallat. Trots stekheta dagar har allt grott fint, utom sallat då. Dessvärre har vår, nu ganska tunga valp, envisats med att gena över den här bädden när han leker med katten och en och annan planta har kraschats. Men det ser ut att bli fin skörd ändå.

 

Gröna blad i en djupgrävd bädd.

Bladgrönsakerna trivs i bädden men har blivit aningen kvaddade under veckorna av stora hundtassar.

 

Rucola i täta rader växer i djupbädden.

Rucola växer fint under hösten och jag sår många rader på olika platser.

 

Newfoundlandshund med svart päls sitter i köksträdgården.

Kuling växer till sig och trampar just nu ner lite för mycket i köksträdgården. Nästa år behöver jag inhägna bäddarna bättre.

 

Nästan roligast av allt är att mina första daikon någonsin växer sig stora. I smak påminner de om majrova och rädisa, men lär bli väldigt mycket större. Jag har sått dem för att kunna använda rötterna när jag mjölksyrar grönsaker. Min man och jag har blivit väldigt förtjusta i en mjölksyrad blandning som heter kimchi och i år odlar jag både kål, daikon och chili för att kunna göra riktigt många burkar.

 

En rot, cirka tre centimeter i diameter växer i jorden.

Än så länge är daikon-rötterna inte så kraftiga, men jag hoppas att de växer till sig under höstmånaderna.

 

Genom att vara noga med hur jag odlar köksträdgården kan jag använda en och samma yta till flera skördar under säsongen. Det är jättebra att tänka så. Enklast möjliga är att odla bädden med till exempel tidiga grönsaker allra först, sedan ersätta med sommargrönsaker och slutligen odla snabbväxande köldtåliga grönsaker innan och till och med under vintern. Och nu när vi inom en vecka ätit upp rädisorna hinner jag till exempel så en ny omgång av rädisa eller rucola. Jag räds inte höst och kommande kyla. Fler av grönsakerna jag odlar här tål svala temperaturer mycket bra.

Om hösten inte blir för kall snabbt och jag hinner skörda grönsakerna i lagom tid tänker jag mata djupbädden i höst. Jag gör det inte varje år, beroende på tid, ork och tillgång till material.
/Sara Bäckmo

5 svar till “En djup bädd för höstens grönsaker”

 1. Cecilia skriver:

  Kan det bero på värmen att min spenat inte tog sig nu i augusti i tunneln?

 2. Martina Strand Nyhlin skriver:

  Kan man chansa och odla något nu, i början av september i de bäddar som man har som är tomma?

 3. Annika skriver:

  Hej Sara.
  Jätteinspirerande att lyssna på dig på Sofiero i söndags.
  Försökte memorera så mycket som möjligt. Ska göra ett test
  med att odla denna höst och vinter.
  Vad heter ruccolan och morötterna du odlar nu på hösten?

 4. Birgitta Gustavsson skriver:

  Visst är det viktigt med mask även i pallkragarna? Jag tror i alla fall att det växer bättre då.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *