Stäng menyn

Enkelt att frysa rabarber

Under sommaren fyller jag frysen med läcker rabarber. Det passar så fint att frysa skörden direkt och senare använda i efterrätter och fika. Så här enkelt är det att frysa rabarber.

En bricka med rabarberbitar.

Så här styckfryser jag rabarber - på en bricka eller fat. Då klumpar inte bitarna ihop och kan sedan användas i den mängd jag önskar.

 

För mig är rabarber det första tecknet på sommar. När syrenerna blommar i slutet av maj växer rabarbern så fin! Vid den här tiden på året är det ganska lugnt med övrig skörd i trädgården och då brukar jag försöka plocka rabarber då och då och frysa.

 

LÄS MER: RABATT PÅ IMPECTAS SOLDRIVNA BEVATTNING UNDER 2023

 

Här i mitt lilla hus på berget fryser jag rabarber i små förpackningar. Det blir som små efterrättsbitar - lagom till en smulpaj i vinter när jag kuckilurar här i stugan.

Hemma fryser jag rabarber i stora påsar med två, tre eller fyra kilo i. Dessa tar jag fram och kokar sylt och saft på när det finns tid. När rabarbern är som mäktigast har jag sällan tid att sylta och safta, det brukar sammanfalla med skolavslutningar och plantering i odlingarna. Det är perfekt att spara det jobbet till senare, men samtidigt ha förberett genom att skörda och frysa rabarbern.

 

En skärbräda med skivad rabarber.

Jag sköljer rabarbern innan den stoppas i frysen, men skalar inte. Då behåller jag de fina rödaktiga ämnena i rabarbern - det ser så fint ut vid användningen sedan.

 

Frysa rabarber

  • plocka rabarberstjälkar
  • skär bort bladet och den nedersta biten av stjälken
  • tvätta stjälkarna
  • skär i slantar med en vass kniv
  • väg rabarbern och lägg i stora fryspåsar eller plastlådor med lock

Rabarber behöver inte skalas innan den används. Och du behöver inte koka eller förbereda rabarbern på något sätt innan infrysning. Den fryses rå.

 

Styckfrys rabarber

Om du vill kunna ta fram bara en liten mängd rabarber ur frysen ska du styckfrysa skörden. Gör precis som ovan, men istället för att lägga rabarbern i påse/låda, sprider du ut rabarbern på en bricka med bakplåtspapper. Frys rabarbern och lägg sedan bitarna i en påse/låda. Då kan du sedan ta en näve när det passar, utan att behöva ta fram en hel klump. En av mina favoriter att använda styckfryst rabarber till är den fenomenalt goda rulltårtan med inbakad rabarber.

 

Recept: Rulltårta med inbygd rabarber

 

Bricka med frusen rabarber.

Efter drygt två timmar i frysen har rabarbern stelnat till och små iskristaller har bildats. Det är lätt att hälla ner skörden i en påse och förvara vidare i frysen. Lagom mängd kan tas fram när jag behöver.

 

Gott av rabarber

Eftersom rabarber står ensam i trädgården som representant för den söta avdelningen i köket just nu, är den extra uppskattad. Vi gör sylt, såser till glass, paj, marmelad och en god kryddig dricka. Underbart! Det finns flera fina recept här på sarabackmo.se med rabarber i.

 

Fina brödpinnar med rabarber och kardemumma i en lila handduk.

Mellanmålsbröd av rabarber och kardemumma - ser de inte läckra ut?!

 

Sist men inte minst. Inlägg om rabarber brukar alltid ge några kommentarer oxalsyra, det ämne i rabarber som gör den sträv och som en del kan få ont i magen av. Om du är känslig för det kan du till exempel prova att odla 'Elmsblitz', som är en sort med lägre halt av oxalsyra.
/Sara Bäckmo

27. maj 2020