Enkelt att frysa rabarber

Under sommaren fyller jag frysen med läcker rabarber. Det passar så fint att frysa skörden direkt och senare använda i efterrätter och fika. Så här enkelt är det att frysa rabarber.

En bricka med rabarberbitar.

Så här styckfryser jag rabarber - på en bricka eller fat. Då klumpar inte bitarna ihop och kan sedan användas i den mängd jag önskar.

 

För mig är rabarber det första tecknet på sommar. När syrenerna blommar i slutet av maj växer rabarbern så fin! Vid den här tiden på året är det ganska lugnt med övrig skörd i trädgården och då brukar jag försöka plocka rabarber då och då och frysa.

 

LÄS MER: RABATT PÅ IMPECTAS SOLDRIVNA BEVATTNING UNDER 2023

 

Här i mitt lilla hus på berget fryser jag rabarber i små förpackningar. Det blir som små efterrättsbitar - lagom till en smulpaj i vinter när jag kuckilurar här i stugan.

Hemma fryser jag rabarber i stora påsar med två, tre eller fyra kilo i. Dessa tar jag fram och kokar sylt och saft på när det finns tid. När rabarbern är som mäktigast har jag sällan tid att sylta och safta, det brukar sammanfalla med skolavslutningar och plantering i odlingarna. Det är perfekt att spara det jobbet till senare, men samtidigt ha förberett genom att skörda och frysa rabarbern.

 

En skärbräda med skivad rabarber.

Jag sköljer rabarbern innan den stoppas i frysen, men skalar inte. Då behåller jag de fina rödaktiga ämnena i rabarbern - det ser så fint ut vid användningen sedan.

 

Frysa rabarber

  • plocka rabarberstjälkar
  • skär bort bladet och den nedersta biten av stjälken
  • tvätta stjälkarna
  • skär i slantar med en vass kniv
  • väg rabarbern och lägg i stora fryspåsar eller plastlådor med lock

Rabarber behöver inte skalas innan den används. Och du behöver inte koka eller förbereda rabarbern på något sätt innan infrysning. Den fryses rå.

 

Styckfrys rabarber

Om du vill kunna ta fram bara en liten mängd rabarber ur frysen ska du styckfrysa skörden. Gör precis som ovan, men istället för att lägga rabarbern i påse/låda, sprider du ut rabarbern på en bricka med bakplåtspapper. Frys rabarbern och lägg sedan bitarna i en påse/låda. Då kan du sedan ta en näve när det passar, utan att behöva ta fram en hel klump. En av mina favoriter att använda styckfryst rabarber till är den fenomenalt goda rulltårtan med inbakad rabarber.

 

Recept: Rulltårta med inbygd rabarber

 

Bricka med frusen rabarber.

Efter drygt två timmar i frysen har rabarbern stelnat till och små iskristaller har bildats. Det är lätt att hälla ner skörden i en påse och förvara vidare i frysen. Lagom mängd kan tas fram när jag behöver.

 

Gott av rabarber

Eftersom rabarber står ensam i trädgården som representant för den söta avdelningen i köket just nu, är den extra uppskattad. Vi gör sylt, såser till glass, paj, marmelad och en god kryddig dricka. Underbart! Det finns flera fina recept här på sarabackmo.se med rabarber i.

 

Fina brödpinnar med rabarber och kardemumma i en lila handduk.

Mellanmålsbröd av rabarber och kardemumma - ser de inte läckra ut?!

 

Sist men inte minst. Inlägg om rabarber brukar alltid ge några kommentarer oxalsyra, det ämne i rabarber som gör den sträv och som en del kan få ont i magen av. Om du är känslig för det kan du till exempel prova att odla 'Elmsblitz', som är en sort med lägre halt av oxalsyra.
/Sara Bäckmo

27. maj 2020

11 svar till “Enkelt att frysa rabarber”

  1. Lena karlsson skriver:

    Hej Sara! Fick lära mej av min mamma för längesedan att den nedersta biten på rabarberstjälken är den finaste och mjällaste delen. Den är som en rabarberrfile’. Ett tips i all välmening till dej som är så kunnig i trädgården.
    Hälsningar
    Lena

    • Maja skriver:

      Gör detsamma! Mormor lärde mig att plocka försiktigt så det vita kommer med i sin helhet & snedskära bort minimal del av den, bara det ngt bruna. Trodde fram till denna säsong då flera plockat hos oss att det var allmän kunskap(!)

  2. Helén Karlsson skriver:

    Hej Lena! Jag tycker också att den nedersta delen har bäst konsistens och brukar skära bort minimalt av den. Finns det månne något annat skäl till att ta bort den?
    Vänliga hälsningar,
    Helén

  3. Crille skriver:

    Rabarber är väldans gott. Vi fryser massor varje år.

  4. Susanne vikström skriver:

    Hej!
    Jag köpte rabarber för några år sedan, flyttade dock på dom förra året då jag ändrade plats på pallkragarna. Stjälkarna ser ganska klena ut och träiga, ska jag vänta till år 3 med att skörda fullt ut som när jag köpte dom? Har även en annan fråga, hade fullt med bladlöss på dom förra året, finns något man kan göra för att utrota dessa? Har redan fått några på äppelträdet som jag ”mosat” ihjäl, har även fullt av myror ?

  5. Henrik skriver:

    Tog lite rabarber och mynta från svärmor i helgen och kokade saft och gjorde marmelad.
    Är underbart gott

  6. Petra skriver:

    Jag trodde att man skulle skala bort det yttersta.
    Är inte det nödvändigt

  7. Emmy skriver:

    Jag brukar skiva upp rabarberna och fylla muffinsplåtar/silikonformar. När de fryst blir de som puckar man kan flytta över i en burk, enkelt att plocka loss så många puckar man behöver för tillfället. På så vis behöver jag inte använda tex små plastpåsar eller annat förbrukningsmaterial, men kan ändå ha det i små portioner i en stor burk (har inte så många små burkar, annars vore ju det som samma sak) 🙂

  8. Phernilla skriver:

    Nedersta delen på rabarbern innehåller mest pektin, som gör att du kan använda mindre med pektin och potatismjöl när du kokar kräm gelé mm.

  9. Gabrielle Peteri skriver:

    Tack för alla tips Sara!

  10. Anni Alexander skriver:

    Fått lära mig att spansk körvel neutraliserar oxalsyran, så tillsätter alltid lite sådan till rätter med rabarber. Den kommer ju samtidigt med rabarbern.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *