Förbereder odlingsbädd i tunnelväxthus - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Förbereder odlingsbädd i tunnelväxthus

Våren ligger framför oss! Nu är det hög tid att ta tag i tunnelväxthuset och förbereda odlingsbäddar till sådd och plantering. Följ med en eftermiddag när jag jordar mig!

Bild på vintrigt tunnelväxthus utan gröna växter.

Det ser inte så inspirerande ut vid första anblick kanske. Men tunnelväxthuset är vilande och förbereds nu för en våg av grönt som är redo för skörd om 10-12 veckor.

 

Jamen se! Nu är julens alla snuvor avklarade, ungarna är tillbaka i skolan och jobbet på väg till sina vanliga rutiner. Nu kan en trädgårdstörstande odlare äntligen få ge sig ut i jorden och mullvada lite! Det är dags för att förbereda fler bäddar för tidig sådd och plantering i tunnelväxthuset och jag tänkte du skulle få följa med. Även om du inte vill göra exakt som jag kanske du kan få inspiration till ditt eget växthus.

Mitt stora växthus är ett tunnelväxthus från Gjordnära, som är 5 meter brett och 9 meter långt. Du kan läsa mer om växthuset i länken nedan.

 

Läs mer: Tio fakta om tunnelväxthus

 

I det här växthuset odlar jag året runt och har alltid något på gång som växer (eller möjligen vilar sig) igenom vintern för att ge tidig skörd på våren. Jag har fyra stora odlingsbäddar i ena halvan av växthuset och i den andra halvan lite mer fria former på bäddarna, där jag också odlar fruktträd och bärbuskar.

 

Den här odlingsbädden är cirka 4,5 meter lång och en meter bred. Den består av kanonfin jord. Och en del kvickrot.

 

Kvickrot är inte så himla kul, en heller inte värst av alla ogräs. Den är ganska enkel att rensa bort, så länge den inte spridit sig massivt på en plats.

 

 

Bort med kvickrot!

Den här eftermiddagen tar jag mig an en av bäddarna längs långsidan. Det är en bökig plats, eftersom det alltid växer in kvickrot från utsidan. När jag byter växthusplasten i mars ska jag lägga en markduk på utsidan, som begränsar mängden ogräs som sprider sig in i mina fina odlingsytor.

Den här bädden har vilat sedan jag skördade grönsaker i somras och jag har inte vattnat något heller. Jorden är torr och de gröna stråna av kvickrot vittnar om att ogräset finns lite överallt. Därför börjar jag med att vända på jorden i bädden och helt enkelt fiska upp de långa rotdelar som kvickroten har. Så mycket som möjligt ska bort. Jag hittar också en del hallonskott och nässlor - dessa tas också bort.

Läs mer: Så har jag kvävt bort kvickroten

 

Jorden är lätt att gräva när den är torr och det går plättlätt att jobba sig igenom hela bädden. Värre var det de första åren. Tunnelväxthuset står på en omöjlig plats på tomten, med massor av kvickrot och ojämnheter. Jag har kvävt bort ogräs och jobbat effektivt med täckodling under åren. Två-tre år efter att jag började odla här kunde jag för första gången gräva i jorden. Nu har jag fantastisk jord, lucker och djup!

 

Jag har ett rejält förråd av bokashi-hinkar, både fulla och tomma på kompost. Till den här bädden har jag plockat fram fyra fyllda hinkar. Vilken resurs, va!

 

Gräv ner bokashi

Även om jorden ser fin ut vet jag att den saknar den mängd näring som mina tidigaste grönsaker behöver. Jag måste gödsla en hel del. Det gör jag med bokashi-kompost! Kökskomposten som bereds med bokashi-metoden är suverän att gödsla med i växthus. Gräv ett hål, lassa ner en hink kompost och lägg tillbaka jorden. Klart! I den här bädden gräver jag ner fyra hinkar bokashi.

Tipsar om att du som följer Skillnadens kan köpa bokashi-strö med rabatt hos bokashi.se under 2023. Läs mer i blogginlägget nedan.

 

Läs mer: Skillnadens erbjudanden på trädgårdsartiklar 2023

 

Innan sådd och plantering kommer jag också att gödsla bädden med kissvatten. Jag har en potta i form av en vattenkanna - Guldkannan Towa - i växthuset, med vatten i. Jag kissar några gånger och vattnar sedan jorden. Perfekt boost med kväverik gödsel!

Läs mer: Skaffa en potta och gödsla med ditt kiss!

 

Jag brukar gräva ner min bokashi i ett djupt hål, då kan jag så och plantera ovanpå direkt - utan att vänta några veckor. När rötterna når komposten är den i princip redan jord och växterna är så stora att de klarar av den näringsrika jorden.

 

Som ett konstverk, tycker en som gillar kompost! Fantastiskt att vårt köks-skräp blir till ny jord!

 

Jorden är lucker och lätt att gräva. Jag brukar gräva ner bokashi här 1-2 gånger per år, då jag byter gröda i landen.

 

Vattna supertorr jord

För att komposten ska bli till jord och för att jag alls ska kunna så eller plantera något som har en chans att överleva och utvecklas, så måste jorden vara fuktig. Annars trivs inte mikroorganismerna i jorden, näring kan inte transporteras och växterna får inte det nödvändiga vatten som behövs för att växa. Jorden är dessvärre snustorr just nu.

Nu gäller det att vattna! Så här tidigt på året måste jag vattna med omsorg och inte fullständigt dränka saker som eventuellt växer eller vilar i jorden. Men min bädd är helt tom. Jag räknar med att både så och plantera inom bara några veckor, så jag sätter igång nu med att vattna lite då och då. Vid första tillfället blaskade jag på åtta 10 liters-kannor. Översta lagret blir fuktigt och blött, men längre ner i jorden märks ingenting. Det tar lång tid för helt torr jord att absorbera fukten, så det är bra att sprida ut vattningen

 

Regnvatten från taket samlas i tunnor, där jag nu hämtar det jag behöver för att vattna upp torr jord i tunnelväxthuset.

 

Även om det är några veckor kvar tills jag ska plantera kål i den här bädden, så kan jag inte låta bli att göra något litet redan nu. I ett hörn hittar jag ett gäng jordgubbsplantor av olika sorter, som jag fixar till och sätter ner längs kanten mot gången. Det är supermysigt att ha jordgubbar där, eftersom barnen letar sig ut till växthuset då och håller mig sällskap.

Mellan jordgubbarna sår jag ärtskott i små hålor.

Läs mer: Ärtskott är alltid rätt!

 

Sen täcker jag rubbet med en fiberduk, med kompostgaller på som håller det hela på plats. Nu kan ingen katt leta sig in under duken och krafsa.

Ja, det var det hela! Så lätt att göra och så roligt att ha gjort.

 

Mycket nöjd med mitt påhitt att så ärtskott i en håla uttryckt med nederdelen av en kruka!

 

Nu är min bädd klar och väntar på en skön dag när jag känner mig pepp på sådd. Härligt!

 

Och vad ska jag nu använda den här fina bädden till? Jag har en hel del bladgrönsaker och tidiga rotsaker som jag vill så redan nu. Mer morötter, spenat, rädisor, rucola, svartål/grönkål. Jag ska också lämna en bit till tidiga tomater (kruktomater) och kanske tidig paprika. Planerna är många. Vi får se hur det blir. Men det är hur som helst fokus på tidig skörd till #grönajuni som gäller!

 

Läs mer: Var med i Skillnadens odlingsutmaning #grönajuni!

 

Hoppas den här lilla genomgången ger dig inspiration till något du kan göra i din trädgård. Lycka till!
/Sara Bäckmo

19. januari 2023