Fyra köldtåliga vårgrönsaker i växthus - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Fyra köldtåliga vårgrönsaker i växthus

Det här är årets första skörd av grönsaker från mitt tunnelväxthus. Grönt och gott. Hemodlat och fint.

I min varmbänk i tunnelväxthuset frodas salladskål, sallat, koriander, rädisor, och pak choi. Utplanterad 21 februari 2024.

 

Vilken lycka att kunna skörda egna grönsaker utomhus - i mars! Jag är så glad över kunskaperna jag har i att odla mat. Det är inte svårt. Det tar inte så mycket tid som man kan föreställa sig. Det finns massor av inspiration att få - det är bara att fråga. Det är gott. Det är nyttigt. Och det är så väldigt roligt.

Idag vill jag visa fyra underbara grönsaker som jag skördar i min tunnelväxthus just nu. Det är en alldeles vanlig måndag, den 26 mars, när jag skriver detta. Vardag i all sin vanlighet. Med prima hemodlade grönsaker på bordet.

Du kan enkelt göra ungefär som jag med beskrivningarna nedan. Spara länken till det här inlägget eller ta en skärmdump och spara infon till nästa år när det är dags att så.

 

Tips: Köp växter från Skillnadens i min webbutik

 

 

Pak choi

Pak choi är en köldtålig bladgrönsak som hör till de asiatiska kålsorterna. Den utvecklas snabbt och är tämligen tålig för kyla. Jag odlar pak choi i växthus varje år, eftersom den ger stor skörd att äta både färsk och tillagad.

Plantorna såddes inomhus i januari och sattes ut i ett kallt tunnelväxthus i zon 3 i februari. Växterna har endast skyddats med fiberduk mot kylan. Utomhus har det varit cirka -10 grader vissa nätter, men växterna klarar sig utmärkt.

Läs mer om pak choi i länkarna nedan.

Lyckas med pak choi i trädgården
Odla pak choi i pallkrage

 

I varmbänken finns pak choi klar att skörda den 26 mars 2024. Jag skördar den blad för blad nu i början, de yttre bladen först.

 

Koriander

Koriander är en ganska ny favorit hos mig. Jag har endast odlat den i ett par tre år och jag är rasande förtjust i den. Det fina med koriander är att den hör till växterna som tål kyla och därför kan både sås ute när det är kallt och dessutom planteras ut i till exempel ett kallt växthus. När det blir varmt på växtplatsen går plantorna i blom och blir inte lika goda. Jag tycker bäst om att skörda koriander som pyttesmå blad, då är de som godast.

De här plantorna såddes inomhus den 4 februari och planterades i kallt tunnelväxthus den 15 februari. Den 25 mars var det dags för en första skörd.

Om du gillar koriander är det en god idé att göra sådder regelbundet för att ha plantor som går att skörda under lång tid. I min trädgård hör koriander till grönsakerna som skördas under en kort tid och sedan ersätts med nya plantor för att ha färska och fräscha blad hela tiden.

Läs mer om koriander i länken nedan.

Odla småblad och skott av koriander

 

Små blad av koriander är bland det godaste jag vet. Jag odlar dem i små kluster och klipper en hel tuss av små blad till smörgåsar, sallader och som krydda till mat.

 

Salladskål

Salladskål är en ultimat grönsak för den tidigaste odlingen i växthus. Genom att förodla kålen inomhus i små krukor och sedan sätta ut plantor i växthus blir odlingstiden ganska kort, trots att det är kallt ute. Kålen blir generellt färdig från sådd till skörd på sex veckor, men det tar längre tid om det är väldigt kallt på växtplatsen.

Årets salladskål är av sorten 'One Kilo SB', en fin sort med ganska små och bulliga huvuden. De smakar otroligt gott!

Plantorna såddes inomhus i januari och sattes i en kall odlingsbädd i tunnelväxthuset den 15 februari och i min varmbänk i tunnelväxthuset den 21 februari. Skörd 25 mars.

Salladskål har en mycket kraftig och bred mittnerv på bladen. När jag börjar skörda salladskål tidigt på våren gör jag det genom att bryta loss de yttersta bladen från plantorna. Om de gröna delarna på bladen är skadade eller osmakligt grova, skär jag bort dessa och ger till marsvinen. Vi kalasar på bladnerverna.

Se mer om salladskål i länken nedan.

Se hur jag odlar salladskål

 

Den läckra salladskålen kan skördas långt innan huvudena är knutna. Skörda de yttersta bladen gen att försiktigt bryta dem från plantan.

 

Vitlökspurjo

Vitlök kan skördas i väldigt många stadier och är en helt otroligt tacksam växt. Jag odlar vitlök i pallkragar i ett tunnelväxthus för att kunna skörda mycket tidig vitlöksblast. Vitlöken sätts i jorden som klyftor på hösten och etablerar sig när det är kallt. Den tittar upp ur jorden redan på vintern. Här har jag odlat vitlök just bara för att kunna skörda väldigt tidigt. Hela löken kan ätas. Jag skär blasten i tunna skivor eller strimlor och använder som smörgåsgrönsak eller smaksättning i sallad och matlagning.

Skörden av vitlök i tunnelväxthuset pågår så länge jag har lök kvar, men vanligtvis blir det dags att skörda slut växtplatserna i juni.

Läs mer om vitlökspurjo nedan.

Odla och skörda vitlök som purjo

 

I en pallkrage i ett av mina tunnelväxthus står vitlök av tidig sort. Dessa skördar jag bara för blastens skull.

 

Den första skörden

Så här tidigt på året blir de första skördarna inte några stora mängder. Det börjar så smått med lite grönsaker till smörgåsarna och i den mån det går som tillbehör till maten. Barnen har önskat sig pastasallad med kyckling och till det passar alla fyra grönsakerna ovan utmärkt. Koriandern gör jag en dressing av, så att ingen kräsen av misstag får i sig ett endaste blad som jag som älskar koriander istället kan njuta av.

I takt med att ljus och värme ökar växer det snabbare och snabbare. Då blir det mer och mer mat.

Just den är våren har vi ganska kallt där jag odlar - zon 3, söder om Växjö i Småland. Jag har växthusdörrarna öppna hela tiden för att det inte ska bli så varmt att kålen triggas att gå i blom (det kan hända om det blir mycket varmt på växtplatsen, asiatiska kålsorterna går lätt i blom då). Kommande tiodygnsprognos visar nattemperaturen som lägst -1 grad. Under veckorna sedan grönsakerna planterades ut har vi haft -8 grader som lägst. Då har växterna täckts med fiberduk.

 

Det här fatet blev husets första måltid 2024 beståendes av bara egenodlade grönsaker. Pastasallad med kyckling och grönsaker.

 

Den första skörden av grönsaker blev till påsklovsmat som barnen önskat; pastasallad med kyckling på enklast vis. Makaroner blandades med hemgjord sås av creme fraiche, ketchup, curry och kryddor. Strimlad vitlökspurjo. Stekt kyckling och hackad pak choi och den gröna delen av salladskålens blad. Som tillbehör grön sallad på resten av salladskålen, tillsammans med rapsolja. Och koriander på toppen för de som ville.

Hoppas det här inlägget kan vara till inspiration. Det går att odla många grönsaker väldigt tidigt utomhus och i växthus i Sverige. Du behöver ha koll på vilka grönsaker som går att odla, var de växer bäst och när du ska så dem.

Här på min blogg hittar du massor av info om detta. Använd gärna sökfunktionen för att hitta inspiration om olika grönsaker och sätt att odla dem på. Ett tips är att kika i blogg-arkivet. Klicka in dig på något årtal och den månad du är nyfiken på att se vad jag odlat eller skördat i min trädgård. Hitta något du tycker är intressant och prova något liknande hemma i din trädgård.

Lycka till,
hälsar Sara Bäckmo

27. mars 2024