Grön skörd mitt i vintern - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Grön skörd mitt i vintern

Grönsakerna vi skördar nu kräver inga konstigheter för att växa, inga specialmetoder eller importerade fröer från gud-vet-vart. Det enda knepet jag använder mig av är att...

Bessan skriver: "Har du fortfarande bladgrönt att skörda, trots att det varit så kallt senaste tiden?" 

Ja, vi har massor av grönt! Än så länge har vi inte köpt några grönsaker alls det här året, utöver ekologisk paprika och gurka till smörgåsarna, samt lök eftersom den inte gick bra i somras. Allt vi behöver finns från det som skördades förra hösten och det som fortfarande står i bäddarna i köksträdgården och i tunnelväxthusets vinterodling.

 

Grönkål med lila blad står ute i snön.

Förutom vintersallat (bilden ovan) finns några rejäla plantor purpurkål att skörda på friland. Jag tar några enstaka blad då och då till blandade sallader. Oslagbart gott med olja och citron.

 

Snötäckt liten planta av grönkål.

En bit från purpurkålen står några små plantor grönkål. Dessa såddes och planterades ut under sommaren och har finare blad än de stora, nästan förvuxna, plantorna bredvid. Precis som purpurkålen skördar jag mestadels blad till färska blandsallader.

 

Sedan några veckor tillbaka har det varit kallt med drygt tio minusgrader nattetid och noll-fem minusgrader dagtid. Utomhus har vi ett cirka tio centimeter snö.

Från friland ute skördar jag just nu bara kål. De är frusna vid skörd och tinar långsamt i kylskåpet i en stor skål. Jag har inga andra övervintrade bladgrönsaker kvar, däremot en del rötter. Men de är förstås inbäddade i jord med tjäle och tas inte upp så lätt. Jag har istället förberett mig och har rotsaker lätt åtkomligt i svala utrymmen inomhus. Palsternacka, rotselleri och morot i huvudsak. När marken tinar vid mildare väder kan jag lyfta upp det vi behöver av rotsakerna för ytterligare några veckor.

Läs gärna mer i följande inlägg om de olika grönsakerna:
Egen grönkål till jul
Vintersallat för skörd under snön
Använd mycket palsternacka
Odla jordärtskockor och lagra i jorden

I tunnelväxthuset kan jag skörda rödbetsblast, purjolök, vinterportulak, spenat, vintersallat och persilja. Visserligen är de frusna, men enstaka blad till smörgåsar och sallader går fint att skörda. Viktigt är dock att låta skörden tina kallt för att hålla sig fräsch fram till maten. Frilandsskörd tillsammans med tunnelskörd och morötter är de färska grönsaker vi har att äta av just nu. Det är gott och jag känner mig rik som kan bjuda min familj på så fina grönsaker mitt i vintern.

 

Läckert gröna blad står tätt tillsammans i frusen jord.

Som en grön matta står tätt planterad vintersallat under ett lager fiberduk i tunnelväxthuset.

 

Spenat och persilja i frusen jord i tunnelväxthuet.

Det behöver inte finnas mycket av varje för att bli goda sallader under vintern. Smaken av grönt är nästan gott nog, särskilt då bladen är färska också vid den här tiden på året. Spenat och persilja i tunnelväxthuset.

 

Så nu, skörda sen - under hela året
En sak jag försöker påminna mig om hela tiden, särskilt under den riktigt tidiga och den riktigt sena säsongen, är att allt grönt vi äter är resultat av något jag gjort tidigare. Det är inte särskilt mycket jobb med att så vinterportulak eller vintersallat i början av hösten, men lätt att glömma bort. Glädjen av den mitt i vintern är stor, liksom av alla andra blad vi äter. Nu under vintern kan jag också så, för att skörda och känna samma glädje i början av mars. Det peppar mig!

Jag odlar i zon 3, söder om Växjö, Småland. Grönsakerna vi skördar nu kräver inga konstigheter för att växa, inga specialmetoder eller importerade fröer från gud-vet-vart. Det är helt vanliga grönsaker, men jag har valt dem med omsorg för att de har kvaliteter som främst gör att de kan odlas i ett väldigt bistert klimat. Det enda knepet jag använder mig av är att...

...så dem när nästan alla andra odlare packar ihop trädgården inför vintern.
/Sara Bäckmo

 

OBS Det här är ett uppdaterat och redigerat blogginlägg från 8 januari 2016.

 

08. februari 2018