Kompostgaller skyddar bokashi - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Kompostgaller skyddar bokashi

Hur gör man för att inte djur ska pilla upp bokashi-komposten? Jag gräver helst ner komposten direkt i landet och har ett knep för att inte djur ska krafsa upp den.

Köksträdgård i höstskrud, med en stor jordig bädd i förgrunden.

Den nya vitlöksbädden är förberedd i köksträdgårdens mittenkvarter. Den är sex meter lång och knappt en meter bred.

 

Igår fick jag några frågor om bokashi, efter att att ha visat i en videosekvens hur jag gräver ner bokashi-kompost i landet. Flera läsare verkar ha problem med att smådjur gräver upp komposten i landet, eller åtminstone oroar de sig för detta. Det kan jag förstå! Bara tanken på att få komposten uppgrävd och utspridd över odlingen är oangenäm. Men jag har ett knep.

Om du inte förut hör talas om bokashi-kompost och undrar vad det är, då kan du kika i länken nedan för en längre presentation. Kortfattat är bokashi ett sätt att kompostera kökskompost, genom att fermentera kompostmaterialet i hinkar.

 

Läs mer: Fakta om bokashi

 

Bokashi till vitlök

Först och främst, varför har jag grävt ner kompost? Bokashi-kompost är ett utmärkt sätt att på kort tid göra jord av kökskomposten. Jorden blir näringsrik och fin. Jag brukar använda bokashi på växtplatser där jag ska odla grönsaker som är näringskrävande. I kombination med täckodling och kanske extra gödselvatten på sommaren, brukar bokashi vara en bra grund till vitlök, kål, majs, gurkväxter och rotselleri. De hör alla till köksträdgårdens mest näringskrävande växter.

Igår grävde jag ner tre hinkar kompost i ett sex meter långt land där jag ska sätta vitlök. Det har än så länge varit så milt ute att jag avvaktat med att sätta vitlök, det är bättre att göra det sent än tidigt. Men nu börjar det bli dags, innan det blir kallt på allvar. Som förberedelse har jag skördat svartrot (som växte i landet tidigare), rensat bort lite ogräs, grävt ner bokashi och krattat bädden fin.

 

En upphöjd odlingsbädd med kompostgaller på.

Den nya bädden för vitlök har gödslats med tre hinkar bokashikompost som grävts ner djupt i jorden.

 

Bokashi och djur

Färsk bokashi är begärlig för djur. Jag vet att både hund, räv, grävling, fåglar och en rad olika gnagare kan gräva upp färsk bokashi. Jag har upplevt detta själv vid exakt tre tillfällen. Färsk bokashi som ligger utspridd i landen är skitäckligt. Ja, det skulle vara äckligt med vilka gamla matrester som helst. Det ser ofräscht ut, luktar illa och är inte kul att behöva ta hand om. Det värsta var den gång då vår newfoundlandshund glad i hågen grävde upp en hel pallkrage där en eller två hinkar kompost nyligen grävts ner. Han fick sova utomhus flera nätter eftersom han luktade så förfärligt.

Så. Jag förstör verkligen frågorna om bokashi och djur. Likväl är bokashi bäst då den grävs ner, tycker jag. Då används komposten punktvis i odlingen just precis där jag vill odla näringskrävande grönsaker. Dessutom slipper jag alla mellansteg med att lagra och transportera komposten. Jag får användning för den på en gång och kan direkt fylla tomma hinkar med ny kompost.

 

Läs mer: Kompostera med bokashi på vintern

 

Kompostgaller på odlingsbädd fotograferade ovanifrån, stövlar syns bredvid bädden.

Kompostgallren är en enkel metod att hålla djur borta. Såklart kan någon rackare bemöda sig med att gräva in under gallren, men på vår tomt har det aldrig hänt. Katter och hund håller många djur borta.

 

Kompostgaller skyddar

Mitt bästa knep för att hålla bokashi kvar i jorden är att alltid täcka jorden med kompostgaller där jag grävt ner kompost. Alltid!!! Och på alla växtplatser. Krukor är det enda jag brukar slarva med, men där har jag heller inte sett några problem än så länge.

Jag har ett batteri av kompostgaller som står och väntar på stunder som dessa. Så fort jag grävt ner något lägger jag ordentligt med galler ovanpå. Det gäller i landen, liksom i odlingslådor och pallkrar. Det gäller friland, såväl som i växthus. Med kompostgaller på har jag aldrig haft besvär. Kanske kan det funka för dig med?

 

Läs mer: Använd lakvatten från bokashi

 

En annan viktig detalj är att vara noga med att gräva ner komposten djupt. Jag försöker alltid att gräva så djupt jag kan, vilket ofta gör att jag har 15-20 cm jord ovanpå komposten när jag gräver ner den i landet. I pallkragar kan det vara ett tunnare lager. När komposten är nergrävd är det bra att försiktigt trycka till jorden med foten, så att det bildas ett bra "lock" över komposten.

Det brukar sägas att bokashi förlorar sin goa doft (utifrån djurens smak alltså) två veckor efter att den grävts ner. Jag brukar låta gallret ligga kvar längre än så. Det är nämligen fiffigt på flera sätt. I land med bar jord håller gallret katterna borta och de kommer inte till att krafsa i min krattade jord.

 

En pallkrageodling med kompostgaller på.

Jag täcker alltid pallkragar med kompostgaller, där jag grävt ner bokashi-kompost. Det funkar utmärkt.

 

Närbild på odlingsbädd med kompostgaller ovanpå.

Kompostgallren är så fiffigt att använda i trädgården. De är lätta att hantera, syns inte så att det stör och kan förvaras enkelt på hög.

 

I vissa beskrivningar av bokashi står att komposten kan användas som ytkompost. Det betyder att den läggs rakt på jorden, med till exempel ett lager löv eller halm över sig. Det skulle jag inte rekommendera. På det viset är det mycket lätt för fåglar och smådjur att gräva upp och sprida ut komposten, till och med med nät eller någon typ av duk över som skyddar. Se alltid till att gräva ner bokashi-komposten ordentligt!

Vill du se mer om bokashi som grävs ner i jorden kan du kolla min rejäla videoserie om bokashi nedan.

 

Se mer: Videoserie om bokashi-kompost

 

Själv tycker jag att det här är bästa sättet att ta vara på kökskomposten och jag tycker att det funkar oerhört bra att gräva ner direkt i landen. Jorden från komposten blir fantastisk och det växer bra i landen.
/Sara Bäckmo

25. november 2020