Sallat och pak choi - vintersådd i back - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Sallat och pak choi - vintersådd i back

Så här har jag sått sallat och pak choi i frigolitlåda och back på vintern. I växthuset gror fröerna tidigt och ger skörd redan på våren.

En frigolitlåda med sallat är vad jag längtar efter när jag gjorde dagens sådd. Bild från våren 2022.

 

Ett smart sätt att odla grönsaker på vintern är att så i backar. Medan jorden i bäddar och pallkragar är frusen kan backar lätt fyllas med tinad jord och bli små mini-land för de tidigaste grönsakerna. Sista dagarna i januari sådde jag sallat och pak choi. Jag använde mig av två sätt att så; i back fylld med köpt jord på påse och i back med bokashi-kompost toppad med vanlig trädgårdsjord från växthuset.

Målet är att få en lika välfylld back med läckra små huvuden som på bilden ovan, fotograferad i tunnelväxthuset våren 2022.

 

Tips: Bli gärna medlem på Skillnadens och se mer från min trädgård!

 

Att så på vintern

Om du inte provat att så grönsaker utomhus på vintern kanske det låter som något ytterst knasigt att göra. Men det är ett beprövat sätt, som ger mycket mat, tidig skörd och ett jämnare fördelat arbete i trädgården. Det kallas för vintersådd/kallsådd. Metoden bygger på att fröer sås utomhus i kall jord. När jorden värmts upp lagom för att passa fröets önskade temperatur för groning - ja, då gror fröet. Ofta mycket tidigare än då vi sår på våren. Extra tidig blir groning och skörd när vi sår på platser som värms upp fort på vintern/våren. Till exempel i växthus och skyddade områden på friland.

Att så på vintern blir ett sätt för oss att kicka igång våren med läckert grönt, medan det fortfarande är kallt ute.

Vinterodling är lite av min paradgren. Jag har skrivit mycket om detta både här på bloggen, i böcker (Vinterodling - Skörda när det är kallt) och gjort videor och föredrag. Om du söker här på www.sarabackmo.se efter VINTERODLING så hittar du en hel del.

 

Jag gör den här sådden i en frigolitlåda och i en back med låga kanter.

 

Frigolitlåda med kompost

Ett favoritsätt till sådd på vintern är att göra lådor, backar och stora krukor där jag använder hushållskompost att odla i. Det är riktigt smart att odla på komposten medan den förvandlas till jord. I de här lådorna skapar jag alltså jord - samtidigt som jag odlar mat. Om man inte har en frigolitlåda till hands går det lika bra att använda en back, stor kruka eller annat tråg som rymmer både kompost och jord.

En låda med kompost är ganska tung, så det är bra om den står på den plats där du vill ha den redan från början.

 

Läs mer: Allt om bokashi - gör jord av hushållskomposten

 

Gör så här:

- lägg papper/tidning i botten om det finns stora hål där jord och kompost kan rinna ut
- lägg lite trädgårdsskräp på pappret
- fyll på med bokashi-kompost och jämna ut den
- täck komposten med jord (från trädgården eller köpt jord)
- så och täck fröerna med jord
- vattna

 

Eftersom frigolitlådan har hål i botten där kompost och jord kan rinna ut, lägger jag papper i botten. Det komposteras sedan.

 

Över pappret lägger jag lite bös från odlingen, gamla rötter, lite löv, klumpig jord. Och därefter öser jag på en hink bokashi-kompost.

 

Komposten jämnas ut i lådan. Det gör inget om den fyller upp till kanten.

 

Min trädgårdsjord innehåller grova partiklar, så jag sållar den genom en enkel trådkorg, så de större partiklarna tas bort.

 

Back med köpt jord

Ett mycket enkelt sätt att så på vintern när det är fruset ute är att så i backar och tråg. Sådden kan göras inomhus och sedan bäras ut. Den kan till exempel stå i växthus, uterum, på veranda, i en pallkrage med lock, eller bara utomhus utan något särskilt skydd alls. En back med jord går lätt att flytta, vilket är en fördel. Backar kan till och med staplas ovanpå varandra för att spara plats. När grönsakerna gror kan de flyttas och ställas på bättre plats.

Gör så här:

- använd gärna en back med låga kanter
- fyll backen med vanlig planteringsjord
- jämna till jorden
- så och täck fröerna med jord
- vattna

 

I den svarta backen använder jag bara vanlig planteringsjord att odla i. Det kan också vara kompostjord eller trädgårdsjord, om man vill spara pengar.

 

I dessa backar sår jag två grönsaker som passar perfekt till sådd i kylig jord; sallat och pak choy. Bägge sorterna är från en utländsk fröfirma och finns inte att köpa i Sverige. Det är heller inte längre tillåtet att köpa frö från länder utanför EU, utan krångliga certifikat.

 

Mycket på liten yta

Sådderna jag gjort i mina backar är med inspiration av sådder från tidigare år. Då har jag använt en uttryckare till pluggbrätten för att göra hål i jorden och därefter sått i hålen. Då hamnar grönsakerna på perfekt avstånd. Jag gör likadant i år. Uttryckaren sätts uppochner på jordytan och piggarna trycker hål till fröerna.

I backen med bara jord odlar jag den pyttelilla 'Extra Dwarf Pak Choy', ett frö i varje hål. Plantorna kommer att växa upp tätt, alldeles för tätt. Jag kommer att behöva skörda varannan planta tidigt, för att äta eller plantera om, och låta övriga stå kvar för att växa vidare.

Pak choy går i blom tidigt på våren i just det här växthuset, där det blir mycket varmt och ljust på dagarna. I mitt andra tunnelväxthus växer pak choy bättre, där är det skuggigare och mer jämnare och svalare temperatur.

 

Så här ser fröer till sallat ut. All sallat har fröer som ser likadana ut, även om det kan skilja i färg.

 

Pak choy/pak choi tillhör kålgrönsakerna. Alla kålfröer ser likadana ut, men kan skilja sig något i färg och storlek på frö.

 

I backen med kompost sår jag sallat, en av mina andra små favoritsorter - 'Tennis Ball'. Den här utmärkta sorten bildar mycket små och goda sallatshuvuden som växer ganska snabbt. Fröerna har såtts med avstånd för att ge lite extra plats till sallaten. Jag har inget enskilt inlägg om den här sorten av sallat, men den liknar sorten 'Tom Thumb' i storlek och den kan du se exempel på här. 

Efter att fröerna petats ner i hålen i backarna har jag föst omkring jorden lite lätt med fingertopparna. Därefter är det dags att vattna lite lätt.

 

Tips: Köp fröer som passar till vintersådd i Skillnadens webbutik!

 

Sådden är klar, bara att vänta! Nu när det väntas lite regn om dagarna kånkarna jag ut backarna så att sådderna fuktas utan att jag behöver vattna på dem. Sedan täcks de med plast för att fröerna ska gro lite snabbare.

 

Trivs i sval temperatur

Både sallat och pak choy hör till grönsakerna som utan problem gror tidigt efter att fröerna legat i jord som är kall. När jorden värmts upp bara lite tittar grönsakerna upp och växer på bra sätt i kyligt klimat. Växterna anpassar sig till temperaturerna runt omkring och gör inget stort väsen av att det är svalt/kallt i luften.

Extra tidig blir groningen om jag lägger något skyddande över jorden, till exempel en bit plast eller en fiberduk.

Det finns mycket att läsa på min blogg om att så på vintern. Många inlägg visar exempel på olika sådder, i olika tråg och på olika platser. Kanske kan du hitta inspiration till ett projekt som passar till din trädgård? Nedan har jag lagt länkar till både inlägg och videor där du kan få konkreta tips.

 

Inspiration till vintersådd

Vintersådd för rookies
Elva nördiga tips om vintersådd
Vintersådd av blommor
Vintersådd av smörgåsgrönsaker på snö
Tidiga grönsaker i plastback
Pallkrage - Quick fix på vintern
Funkar vintersådd?
Klarar sig vintersådder som grott?

 

Närbild av ett illgrönt litet huvud av pak choi.

Mini-pak choy är både vacker och god att skörda i växthuset tidigt på våren. De växer snabbt och smakar friskt. Små plantor kan växa tätt tillsammans.

 

Ett minihuvud i min hand.

Det här är en liten sallat som heter 'Tom Thumb'. Den har ett lite öppnare växtsätt än 'Tennis Ball', men är ungefär lika stor. Visst är den gullig!

 

Tillbaka där vi började - med målbilden. En frigolitlåda kan ge mat under lång tid. Det är fiffigt att odla grönsaker som inte behöver så stor yta, eller som har allt för stora rotsystem. En bra vår kan jag börja skörda redan i april.

 

Som några sista ord på vägen vill jag tipsa om att du som odlar inte behöver lägga två dagar på att så i svinkall trädgård för att vinterodling ska bli meningsfull och kännas relevant. Gör något litet nu och sen. När du ser resultatet kan jag säga att du hundra procent säkert kommer att bli mycket motiverad att göra ännu mer nästa år.

I min odling siktar jag på att ha ungefär 25% av min totala odlingsyta förberedd med sådder som gjorts under vintern. Jag kan inte nog understryka hur viktigt det är både för familjens mat och för min egen motivation som odlare. Tidigt på våren växer saker och ting magnifikt; det är fuktigt i jorden och både värme och ljus tilltar - det passar grönsakerna utmärkt. Om jag är snabb på bollen och petar ner fröer som kan växa och ge skörd tidigt, då har jag massor av mat som väntar.

Lycka till!
/Sara Bäckmo

04. februari 2024