Tips för att förbättra tråkig jord

Inför plantering i krukor är det trist att behöva köpa massor av ny urnjord. Så här kan du förbättra jord du redan har och återbruka istället för att köpa ny.

En arbetsstation för att förbättra krukjord ser kanske inte så festlig ut. Men resultatet blir massor av ny jord - helt gratis.

 

Idag har jag börjat arbetet med att plantera blommor i krukor till min lilla trädgård på berget. Det passar så bra att smycka områdena runt huset med växter i kruka, som fyller ut där det är grus och berg. Jag längtar efter fylliga blommor och blad som skänker sommar till stugan. Men jösses, så mycket jord det går åt till alla krukor. Och jag är för snål för att köpa ny!

 

Läs mer: Fixa ny jord till pallkragar

 

Efter att jag odlat en säsong i krukor och låtit det mesta stå kvar som det blev efter förra sommaren, är jorden i krukorna som torra hårda kakor. De dunsar ur de stora lerkrukorna så fort de vänds upp och ner. Om jag bankar på jorden faller den isär och den torkade torvjorden känns inte så attraktiv att plantera i på nytt. Eller?

Jord är i princip inte obrukbar bara för att den känns kass. Det går utmärkt att förbättra jorden så att den blir toppen att använda igen och igen. Om du en gång köpt jord på påse, som innehåller värdefull torv, så är det en god idé att anstränga dig lite extra för att förbättra jorden. Då spar du våra gemensamma resurser, pengar och ett gäng resor till trädgårdsbutiken för att köpa ny jord.

Bilderna nedan visar hur krukorna såg ut förra sommaren - fullproppade med sommarblommor på trappen till frustugan.

 

Foto: Sara Bäckmo

Foto: Sara Bäckmo

Foto: Sara Bäckmo

Foto: Sara Bäckmo

 

Innan du börjar jobba

För att kunna göra "ny" jord av de torkade klumparna behöver du bearbeta dem. Jag brukar tömma ut all gammal jord (ur stora och små krukor) i en större tunna eller liknande. Väl i tunnan knådar jag jorden så den faller isär till en porös massa. Flera krukor töms i och bearbetas på samma sätt. Stora rotdelar tas bort och läggs i en tunna för sig, som senare töms på komposten eller läggs i täckodling.

 

Under vintern har jorden legat kvar i de stora krukorna. Slarvigt, men lite så det blir emellanåt.

 

Mellan varven vattnas jorden i tunnan rikligt. Rör gärna om med en liten handspade så att fukten fördelas ordentligt.

Om du har mycket gammal jord är det bra att jobba i två tunnor samtidigt. Den supertorra torvjorden behöver absorbera vattnet ett tag och under tiden kan du börja jobba med en annan tunna samtidigt.

 

En jordkluns välts ut i min tunna.

Klunsen hackas sönder med en liten spade eller sönderdelas med händerna.

Sedan vattnas jorden upp igen. Och det är perfekt om gödsel tillförts jorden innan eller genom vattnet.

 

Tre sätt att förbättra jord

Det finns många sätt att förbättra jord på. Det bästa är att göra det innan jorden används igen, men du kan också göra det efter planteringen. Av erfarenhet vet jag dock att det är lätt hänt att det glöms bort, så jag försöker alltid förbättra jord innan sådd eller plantering. Det gäller oavsett vad jag odlar; grönsaker eller blommor.

Pelleterad gödsel

Gödsel ger jorden ny näring. Till det kan du använda olika slags pelleterad gödsel. Strössla ut till exempel pelleterad hönsgödsel mellan varven och rör om i jorden. Detta görs alltså under tiden som du fyller på ny jord i tunnan och vattnar, så att gödseln blandas i den gamla jorden.

 

Bokashi

Bokashi är en näringsrik kökskompost som kan användas både färsk och komposterad. Färsk kompost (som fermenterats i sin komposthink i minst 14 dagar) kan blandas i tunnan med jord. Varva kompost och jord, vattna och rör om, under tiden som tunnan fylls.

Om detta alternativ används måste tunnan sedan stå ute eller inne i cirka 4 veckor innan jorden används. Under den tiden komposteras kökskomposten och blir till ny jord tillsammans med den gamla skräpjorden.

 

Läs mer: Allt om bokashi-kompost

 

Gödselvatten

När jorden vattnas kan du spetsa vattnet med någon typ av gödsel. Det är ett mycket enkelt sätt att tillföra näring som jorden kan använda snabbt. Gödselvatten kan göras på många olika sätt. Här är tre alternativ:

 

 1. Kiss: Mänsklig urin innehåller de ämnen som växter behöver för att växa bra.
  Töm några pottor i tunnan så får jorden genast en boost.
 2. Ogräs: Gödselvatten av ogräs och nässlor är en populär metod för att gödsla.
  Låt ogräs och nässlor dra i en hink vatten i 14 dagar.
  Späd med 10 delar vatten och gödsla den gamla jorden eller direkt i landen.
 3. Lakvatten: När bokashi fermenteras i en kranhink bildas lakvatten av kondens.
  Töm ut lakvattnet, blanda med vatten och vattna på jorden.

 

Läs mer: Gör eget gödselvatten av nässlor

 

Det blir förvånande mycket jord när man väl sätter igång och jobbar. Och det är så skönt att inse att det inte alls är så mycket ny jord som behöver införskaffas!

 

Klar att använda

När den gamla jorden bearbetats, vattnats och gödslats blir den förvånande fin. Fukt och näring behövs för att växterna ska kunna bo in sig och nya rötter bildas. Låt gärna tunnan stå några dagar (eller veckor om du blandat den med bokashi) innan du använder jorden, då hinner blandningen sätta sig lite.

Tänk på att jord som används i krukor behöver gödslas flera gånger under sommaren, oavsett om du odlar blommor eller grönsaker. Gödseln i krukjord förbrukas snabbt och det behöver fyllas på med jämna mellanrum. Räkna med att gödsla någon gång i veckan för bästa resultat.

 

Läs mer: Tips för att täckodla i krukor

 

Ett enkelt sätt att gödsla i krukor är att lägga gräsklipp överst i krukan. Gräsklippet komposteras och ger ny näring till jorden. Dessutom hjälper det till att hålla fukten kvar i jorden under sommaren.

Lycka till med arbetet att göra ny fin jord!
/Sara Bäckmo

19. maj 2022

21 svar till “Tips för att förbättra tråkig jord”

 1. Linda skriver:

  En dum fråga, men komposteras gräsklipp även i krukor, där det inte finns tex maskar?

  • Josefin skriver:

   Den frågan önskar jag också svar på! Precis vad jag tänkte. Hoppas på respons

  • Madeleine skriver:

   Ja, jag undrar också över den "dumma" frågan!

  • Kati skriver:

   Jag tömde just en 10-liters kruka där jag har haft blommor varje säsong. Har brukat sätta nästan hälften gräs/ogräs på nedre delen av krukan. Jag tömde nog inte hela krukan förra året men satte mer gräsklipp då också. Nu ser jag ingenting av gräset utan allt är fin jord!

  • Ylva Gottschalk skriver:

   Det undrar jag med!

  • Tina skriver:

   Ja. Det är inte bara daggmask som bryter ner organiskt material. Viktigast är pyttesmå rundmaskar, samt bakterier och svampar.

 2. Sophia skriver:

  Åh vad bra, det här måste jag testa! Ska man ha tunnor med lock? Alltså när jorden ligger i tunnorna och gottar till sig, spelar det någon roll om det är öppet för luft/regn/whatever, eller ska det vara en stängd tunna?

 3. Signe skriver:

  Min katt tog för vana att gå på toa i mina balkongkrukor under vintern. Hoppas det blev ett bra tillskott för jordförbättringen! 😆

 4. Gunilla skriver:

  Jag använder ofta vår betongblandare att blanda gammal torr jord/sållad kompstjord med sand/grus/leca och gödsel (höns/ko) efter behov, betongblandaren får snurra och tillsätter vatten tills den känns bra. Tipppar ut allt i en skottkärra. Detta har sparat min gamla kropp och reumatiska leder när vi behöver lite mer jord, eller speciell jord.

 5. Sophia skriver:

  Hej! Ställde en fråga igår, det stod att den väntade på godkännande men sedan var den borta. Jag gör ett nytt försök! Jag undrar ifall det spelar någon roll ifall tunnorna står öppna medan jorden gottar till sig, eller ska det vara tunnor med lock?
  Mvh Sophia

 6. Gunilla skriver:

  Vad göra åt myror som kryper in i alla krukor, växthus och lägger ägg?

 7. Marie Setting Fransson skriver:

  Hej Sara det är så roligt att jag med din hjälp har börjat odla lite grönsaker i mina bäddar som du med dina råd hjälpt mig med och att jag har lyckats är så ofantligt spännande.
  Nu är min längtan att börja odla vackra blommor i krukorna, jag har samlat på mig.
  Snälla vill du ge mig råd på vilka blommor som är både tacksamma och billiga att börja med och vilka blommor som du uppskattar som mår bra i kruka.
  Vore tacksam för ett svar från dig, Tack ❤

 8. Helene Egnell skriver:

  Om jag använder lakvatten från bokashi, vilken proportion ska det vara mellan lakvatten och ”vanligt” vatten när jag gödselvattnar?

 9. Annika Turnet skriver:

  Hej
  Jag har fått ett lager med mögel i jorden där jag odlat kryddor. Grävde bort allt. Sammanlagt 5 skott kärror. Hur ska jag behandla på bästa sett? Nu ligger allt på presenning i solen ..torkar bort möglet. Har du någon ide' ./förslag
  Mvh Annika

 10. Marita Sporrong skriver:

  Hej! Jag har två stora pallkragar, 120 cm långa, en för blommor och en för grönsaker. Hur gör jag med jorden? Att tömma krukor, gödsla och vattna, för att förbättra jorden och återanvända är en sak. Men, att gräva ur två pallkragar blir ju väldigt jobbigt. Hur gör jag? Marita

  • Maria skriver:

   Man fyller på med näring* och skottar runt & vattna.
   På hösten brukar jag gräva ner gräs, blad etc. De är i princip borta till våren. 🙂

   *vad som är näring framkommer ju i artikeln.

 11. Katarina skriver:

  Hur försäkrar man dig om att man inte sprider sjukdomar, t.ex potatisbladmögel?

 12. Ulrika skriver:

  Men hur ska jag förvara jorden över vintern? I tunnan? Bor i lägenhet med balkong.

 13. Sophia Andersson skriver:

  Det undrar jag också. Har 10 hintar plus småkrukor på balkongen. Vill försöka återanvända jorden till våren. Men hur ska de stå över vintern? Ok att snö och vatten kommer i dom el ej?
  Och,Ska jag bara försöka hackandet tomatstammen el låta vara kvar?
  / sophia

 14. Ingeborg Møller skriver:

  I år har jeg vandet godt og dækket med græsafklip i krukker med hortensia. Det går sikkert godt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *