'Transparente Blanche' - Äpple för tidig skörd - Sara Bäckmo
Stäng menyn

'Transparente Blanche' - Äpple för tidig skörd

Det är närmast ovärderligt att ha ett äppelträd som ger tidig skörd i trädgården. Vi har 'Transparente Blanche' som tidigaste äpple. Läs mer om sorten här.

En tidig skörd av sommaräpple till mitt semester-kok av äppelmos och kräm. Ljuvligt!

 

Det går att skörda hemodlade äpplen redan i juli - är det inte fantastiskt! Att ha flera sorters äpplen i trädgården borgar för lång skörd av en ytterst användbar frukt. Ni är flera som hajat till inför min skörd av äpplen under semestern på barndoms-ön Styrsö, så jag tänkte visa er mina föräldrars äppelträd och tipsa om den här fina äppelsorten.

 

Läs mer: Koka enklaste äppelmoset - använd en kökssil

 

Äppelträdet på bilderna sattes i vår trädgård på Styrsö när jag var liten. Sorten heter 'Transparente Blanche'. Eftersom tomten är begränsad finns bara ett äppelträd till på just den här sidan huset, och det är den sena sorten 'Ingrid Marie'. Dessutom finns ett plommonträd 'Victoria' alldeles intill. När träden var små kunde vi använda dem som fotbollsmål.

 

Foto Sara Bäckmo

Foto Sara Bäckmo

Foto Sara Bäckmo

Foto Sara Bäckmo

 

 

Gul god frukt

'Transparente Blanche' är ett äpple som ger skörd bland de allra första äpplena tidigt på säsongen. Redan i juli kan äpplena gå att plocka i milda delar av landet, annars brukar äpplena bli skördeklara i mitten av augusti.

Frukterna är först gröna i skalet och när de är fullt mogna blir de gula, nästan vaniljvita. De har en upphöjd ås från skaftet till andra änden. Som barn tyckte jag det var en kul detalj på frukten.

Mogna frukter är mycket söta och goda! Absolut ljuvliga. De var en stor favorit när jag var liten och mina egna barn tycker lika mycket om dem nu. Extra roligt såklart att se dem skörda från samma träd som fanns när jag var liten!

 

Läs mer: Pelaräppelträd i min lilla trädgård

 

Äppelträdet i mina föräldrars trädgård är gott och väl 40 år, men fortfarande ett hyfsat nätt träd efter många års beskärning.

 

Om äppelträdet

Själva trädet i sig är tacksamt att odla. Medan andra äppelsorter kan ta lång tid på sig från plantering till skörd, så ger 'Transparente Blanche' skörd kort tid efter plantering. Redan året efter brukar det finnas frukt att smaka.

Som de flesta träd kan 'Transparente Blanche' bli både stora och små, det beror på vilken grundstam trädet odlas på och hur det beskärs. Vanligtvis beskrivs 'Transparente Blanche' som ett träd på 2-3 meter.

Sorten är lätt att odla eftersom det pollineras av många andra sorters äpplen och sällan behöver en särskild pollinatör i närheten. Det brukar lösa sig på naturlig väg. Dessutom funkar 'Transparente Blanche' i sig som pollinatör till en lång rad andra äppelsorter.

Med åren blir trädet större och växer fram rejält mycket äpplen. Massor! Om frukterna gallras blir de kvarsittande äpplena stora, medan de blir mindre om det är trängsel i trädet.

 

Min mamma Ulla tittar in under trädet och berättar att hon älskar att stå innanför grenarna som hänger och plocka äpplen. "Det är så praktiskt!"

 

Sommarskörd av äpple

Det här fina äpplet kan inte lagras. Efter skörd kan det sparas en vecka eller så, men blir därefter dåligt ganska fort. Den tidiga skörden gör att sorten kallas för sommaräpple, eftersom det blir stor skörd redan under juli-augusti. Då äpplet inte kan lagra gäller det att äta mycket och hitta användning för äpplena på en gång.

När äpplena är mogna släpper de lätt från trädet och dråsar i backen med bestämdhet, så det gäller att skörda så snart det går. Jag skördar gärna äpplena lätt omogna och använder till både mos, marmelad, must, saft och till att koka eget pektin på. Frukter som trillar i backen skadas lätt eftersom skalet är ömtåligt och fruktköttet inte särskilt hårt. Äpplen från marken kan sköljas och användas till mos och must.

Frukten blir lätt brun om det ligger med snittytan öppen i luften. Det är något att tänka på om du ska göra stora mängder mos eller kräm. Lägg gärna klyftade äpplen i en skål med vatten så blir de inte bruna så fort. En del pressar i citron i vattnet, men det brukar jag skippa.

 

Äpplena sitter i klasar på grenarna. När de är helt mogna dråsar de av mycket lätt.

Den mogna frukten är gul i skalet, medan omogen frukt är grönaktig.

Omogen frukt har vita kärnor, mogen frukt har bruna kärnor. Något omogen frukt kan utan problem användas i matlagningen, de ger en syrligare smak och innehåller mer pektin.

Foto Sara Bäckmo

 

Äpple i maten

Förutom att äta 'Transparente Blanche' direkt från trädet så är den här tidiga äppel-juvelen oerhört värdefull i köket. På sommaren har vi gott om bär, men riktigt tidigt finns inte så mycket frukt att använda. När äpplena börjar mogna är det dags att börja bunkra. Här är vad jag brukar använda äpplen till.

 

Äppelmos
Jag kokar mycket mos och fryser in lätt sötat i mjölkpaket. En del lagras också i glasburkar, då kokar jag med mer socker.

Äppelkräm
Perfekt till frukost, mellanmål och kvällsfika. Vår favorit kokas med kanelstång i. 

Äppelpaj
Kan varieras i all oändlighet och är gott nästan oavsett hur. Gärna med hemkokt vaniljsås till.

Äppelmunkar
Ja! Så lyxigt! Älskar att göra munkar i mitt gamla munk-järn. Med äpple i blir det bara bäst.

Äppelbröd
Frukten ger god smak och struktur till bröd. En favorit är Styrsö-kakor med kardemumma och äpple. 

Äppelmust och äppelsaft
Om du saknar äppelpress kan du använda en vanlig råsaftcentrifug för att safta också en rejäl mängd äpplen. Så gott med must i vinter! Du kan också göra enkel äppelsaft. 

Äppelremmar
Mos är grunden i äppelremmar. Koka ett gott mos och torka i en platt kaka i ugnen. Skär i bitar.

Torkade äpplen
Kärna ur och häng äpplena på tork i skivor, eller torka i mat-tork till krispiga eller sega äppelbitar. Gott som godis och i müsli.

Äppelpektin
Omogna äpplen kan användas till att koka eget äppelpektin. Pektinet kan frysas och användas som bas i marmelad och sylt där frukten som används inte innehåller så mycket pektin själv. Pektin får till exempel sylt och mos att bli geléigt.

 

Äppelmos är bara en av alla goda saker man kan göra av äpplen. Passa på att koka och frys in!

 

Ett tips är att inte vänta tills frukten är helt mogen innan du börjar använda den. 'Transparente Blanche' är kanon att använda när frukten är lite grön i skalet och inte fullt mogen. Smaken är mycket god, bara lite syrligare. Och det är inte farligt att äta omogna äpplen! Lätt omogna äpplen kan användas till allt jag listar ovan. Blir det onödigt syrligt kan du söta lite mer.

 

Läs mer: Pelarträd - fruktträd i liten trädgård

 

Det här trädet växer alltså i min barndoms trädgård på Styrsö i Göteborgs södra skärgård. När jag åker hem på sommaren brukar jag ta med mig en dramaten-väska (klassisk tant-väska med hjul under som man drar efter sig) och packa den rysligt full med äpplen som sedan får åka hem till Småland. Äpplena på Styrsö mognar nämligen tidigare än hemma.

Hemma har jag ett eget 'Transparente Blanche' i min lilla frustuga. Det är betydligt svårare att komma åt frukten på det trädet eftersom tidigare ägare beskurit på annorlunda sätt. Något att tänka på för dig som planterar nya träd.

Hur som haver är 'Transparente Blanche' ett fint tips till dig som vill odla för att vara självförsörjande på grönt och frukt. Det är ju inte bara grönsaker som behövs i ett hushåll, utan också frukt - att äta färsk och använda som råvara i matlagning.

Ett av mina mål med odlingen har varit att bli självförsörjande på sylt, så att mina barn kan äta ordentligt sylt och mos utan massa tillsatser och konstigheter. Det tog bara några år efter att jag började odla att nå det målet, med i första hand rabarber, vinbär, jordgubbar, hallon och andra bär. Bland fruktträden hemma är nu äpple och plommon de jag använder som bas och utfyllnad i sylt och mos, gärna med andra frukter som smaksättning.
/Sara Bäckmo

 

28. juli 2023