Vintrig purjolök utplanterad

Kommer du ihåg purjolöken jag satte provisoriskt i en frigolitlåda? Nu har den vuxit till sig och planterats ut i ett tunnelväxthus för skörd senare i vinter.

För en del kanske det låter helknäppt att tänka på vinter nu, mitt i svenska sommaren. Vi är inte direkt bortskämda med varma sommardagar det här året men jag låter ändå tanken vandra iväg till kyligare tider. Det är nu under sommaren som jag förbereder större delen av min vinterodling, läs mer om det i inlägget Vad betyder vinterodling?.

En av grönsakerna som passar väldigt fint att odla under vintern är purjolök. Det är ett fint purjolöksår i år och på friland växer de så det knakar. Vi har redan börjat skörda lökar som är 2-3 cm breda över stjälken och njuter av fantastisk smak. Jag har valt riktigt köldtåliga sorter, bland annat 'Carentan 3', för att kunna övervintra. En annan favorit som odlats tidigare år är 'Musselburgh'.

Läs mer om purjolök här: Så löken tätt

I våras planterade jag en hel sådd purjolök tätt, tätt i en frigolitlåda i väntan på att den slutliga växtplatsen skulle bli ledig. Purjon ska växa i det lilla tunnelväxthuset, men där har jag odlat tidig potatis fram till nu. För två veckor sedan blev en plätt ledig och då var det dags att plantera om purjolöken. Hela inlägget kan du läsa här, där jag beskrivit hur jag planterat:Purjolök i låda.

 
 

I några månader har alltså löken vuxit i knappt tio centimeter jord, vanlig planteringsjord. Jag toppade plantorna då de sattes ut och har sedan gödselvattnat med kissvatten och nässelvatten en eller två gånger. Som du ser böjar löken gulna, ett tecken på att de behöver mer näring, så det är hög tid att byta växtplats.

 

En låda med purjolök står på jorden i tunnelväxthus.

Plantorna har vuxit bra i lådan men börjar få ont om näring nu, det märks när bladen börjar gulna.

 

Till tunnelodling
Jorden i tunnelväxthuset är ganska torr. Några dagar innan plantering har jag förberett genom att vattna vid flera tillfällen. Innan potatisen odlades grävde jag ner kompost. Purjo är väldigt näringskrävande så när jag byter gröda passar jag på att gräva ner några hinkar bokashi. Ett djupt hål i backen, ner med komposten och tillbaka med jorden.

Löken är planterad i små kluster med tre lökar i varje. Egentligen växer löken bäst på egen hand utan trängsel, men jag har ont om plats och mycket lök så det här får bli en medelväg i år. Efter plantering har jag vattnat ordentligt och beroende på hur snigelsäsongen utvecklar sig täcker jag förhoppningsvis med  gräsklipp mellan plantorna.

 

Plantor av purjolök ligger på marken.

Plantorna är märkbart mindre än de som vuxit på friland. I början var de kraftigare men har stannat av i växten.

 

Växer i skugga
En utmaning för det här tunnelväxthuset är att det står i kraftig skugga större delen av dagen. Endast några morgontimmar och sen eftermiddag är det sol. Inflödet av ljus har förbättrats kraftigt sedan jag bytte plast, från armerad grön plast till helt genomskinlig växthusplast. Förvånande mycket växer här ändå. Jag har fått otroligt fina skördar av bladgrönsaker och kål, potatis har också vuxit kanonfint. Jag är glad att jag vågade placera tunneln här, även om jag vet att grönsakerna trivs bäst i sol. För vinterodlingen är solen otroligt viktig (läs mer om det i Läge för tunnelväxthus), men eftersom grönsakerna som står här i första hand inte ska växa under vintern (de har förhoppningsvis vuxit sig skördeklara innan kylan kommer) utan bara skördas brukar det funka fint.

Nu är det bara att vänta. Och komma ihåg att vattna och gödsla. Förra årets övervintrade purjo åt vi så länge som in i maj. Då hade små övervintrade plantor satt fart och börjat växa här inne i lilla tunnelväxthuset. De större övervintrade plantorna i stora tunnelväxthuset var uppätna i april.

Imorgon ska du få se hur min purjolök växer på friland och få lite tips om vad den önskar under sommaren för att växa bra.

 

Många plantor på liten yta.

Tuvorna av purjolök står ganska tätt för att spara plats. Jag räknar inte med att de blir fullstora, men hoppas förstås på motsatsen.

 

Så mycket!
Tricket för att få maten att räcka så länge är att se till att så mycket! Med enkla medel kan många grönsaker övervintra och ge skörd både under vintern och våren, men då krävs ju att det finns så det räcker och helst blir lite över till senare. Tänk på det nu när du börjar så nytt till hösten och vintern, som sallat, spenat, vintersallat och så vidare. Så mycket!

Just nu håller jag förresten på att skriva min tredje bok, bara hintar om det lite i förbifarten. Den handlar om vinterodling! Och det är så förbaskat kul att skriva den. Om allt går som det ska finns den i butik inför vintern 2019, fullproppade med bra tips! Redan i höst kan du följa delar av min vinterodling i en rad artiklar i Allt om Trädgård, med start i augusti.
/Sara Bäckmo

 

19. juli 2017

2 svar till “Vintrig purjolök utplanterad”

  1. Aila Thorsander skriver:

    Vad roligt med en bok om vinterodling?Tack för att du finns Sara.

  2. Anna Tjäder skriver:

    Det känns verkligen positivt med vinterodling - sträcker ut säsongen massor ju och så kan man börja fixa i växthuset på en gång efter jul. Tack för tipset!

    //Anna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *