Så grönsaker i maj - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Så grönsaker i maj

Egentligen skulle det vara lättare att lista de grönsaker jag inte sår i maj. Nu är det liksom tid för allt. Här är förslag på grönsaker att så just nu. Och glöm inte att det finns många sorter av varje grönsak att välja, då blir variationen i landen otroligt stor. Och god!

Ett stort bord med sådder och småplantor i tunnelväxthuset.

Plantor och sådder trängs på en bänk i mitt stora tunnelväxthus i maj, om värmen är tillräcklig. Våren 2019 är det kallare och jag har merparten av plantorna inomhus fortfarande.

 

Det mesta jag sått i omgångar under våren sår jag också i maj, samtidigt som en del nya grönsaker åker i jorden. Jag fortsätter att förså mycket för att ha plantor att sätta ut i landen senare och jag sår också direkt i backen.

Här är ett försök att sammanställa det jag sår i maj. De sex första grönsakerna så jag ibland inomhus om det är för kallt väder. Just de grönsakerna är väldigt känsliga och fröerna ruttnar ofta i jord som inte är rejält varm vid sådden.

Tunnelväxthus för senare utplantering på friland:
Gurka
Squash
Nakenfröpumpa
Majs
Melon
Djungelgurka

Trädgårdsportulak
Sallat
Salladslök
Sen vitkål
Sen savoykål
Sen rödkål
Kinesisk salladskål
Svartkål
Grönkål
Purpurkål
Kokbönor
Sommarblommor

 

Friland:
Vintermorot
Sommarmorot
Piplök
Bondbönor
Brytbönor
Vaxbönor
Skärbönor
Märgärter
Sockerärter
Brytsockerärt
Spritärter
Sättlök
Sättpotatis
Sommarblommor

Det jag inte sår i maj är rädisor, rucola, asiatisk kål och spenat. De brukar bara gå i blom nu när dagarna blir längre och ljusare.
/Sara Bäckmo

05. maj 2016