23. maj 2016

Självförsörjande på sylt

Ett år med sylt på hemodlade bär och frukt. Det känns fantastiskt att ha odlat med målet att kunna ge barnen bara hemkokt sylt på bästa råvarorna - och sedan uppnått det!

Förra årets skörd av bär och frukt gjorde det möjligt för mig att nå ett av mina mål med trädgården - att bli helt självförsörjande på sylt. Det känns väldigt onödigt att köpa sylt om vår trädgård kan producera det som behövs i form av råvaror som bär och frukt. Det krävs nämligen en ganska liten insats för att koka sylt hemma.

I vår familj använder vi kokt och sötad sylt i huvudsak på gröt och i filmjölk. För en stor familj går det ändå åt ett helg gäng burkar varje år och det känns toppen att sedan ett år tillbaka inte ha behövt köpa sylt i butik. Endast ett fåtal burkar nödvändig lingonsylt (jag fixade inte att plocka egna bär i höstas när jag var gravid) till diverse maträtter har vi handlat.

Lagom till att årets rabarber börjar bli användbar har vi två burkar vinbärssylt kvar att använda. Säsongerna går hand i hand - mycket enklare och smidigare än jag kunde tro innan jag började odla vår trädgård.


Populära långkörare

En bra princip är att göra sylt av sånt vi har mycket av och spara de små skördarna till annat. Äpplen, plommon, vinbär och rabarber är de frukter och bär som jag än så länge kunnat skörda mycket av. Av dem har jag gjort vår vardagssylt. Övriga bär styckfryses eller äts direkt efter skörden.

Recept på sylt och mos av äpple, plommon, vinbär och rabarber finns här:
Barnens bästa vinbärssylt
Rabarbersylt att göra mycket av
Enkel plommonsylt utan att rensa kärnor
Dags att göra äppelmos

 

Rulltårta med grädde och sylt på ett fat, garnerat med blåklint.

Röda vinbär blir fin och god sylt. Här på en rulltårta med inbakad rabarber. Recept finns under kategorin Skillnadens mat.

 

Lätt att lagra
Förra året lyckades jag koka precis så mycket sylt att det räckte för ett år. Dessvärre antecknade jag förstås inte hur många det var, men uppskattningsvis drygt 30 glasburkar (av den typ av saltgurkeburk som rymmer 700 gram gurka). När årets syltkokarsäsong drar igång har vi nu två frysboxar så jag kommer att kunna göra en del av årsbehovet lite mindre söt och frysa istället. Och förstås frysa rasande mycket mer färska bär.

Sylt som är kokad med socker enligt vanliga recept förvaras uppånervända i låga kartonger och backar under vardagsrumssoffan på ett dragigt skurgolv. Där har de hållit sig fint.

 

Hemodlat till barnen
Det känns jätteroligt att kunna bocka av sylt på önskelistan över sånt jag vill kunna vara självförsörjande på. Fint och gott att kunna ge ungarna sylt som innehåller riktiga råvaror från egen trädgård, utan en massa tillsatser, transporter och utfyllnad. I år hoppas vi kunna koka en liten burk blåbärssylt på prov och senare år också av hallon och många andra av bären som planterats. Kiwi kanske. Aprikossylt. Eller persika... En måste drömma lite också.
/Sara Bäckmo

 
5 svar till “Självförsörjande på sylt”

 1. Helena skriver:

  JAG är också mycket stolt över att vi sedan två år tillbaka är självförsörjande på både sylt och saft!! Jag fryser in och kokar några gånger om året. Sylten blir en mix av hallon och björnbär. Känns lyxigt varje morgon i gröten. Medan saften oftast blir rabarber/hallon/jordgubbssaft eller storfavoriten flädersaft!! 😀 När jag var liten kunde jag efter mycket tjat få mamma att köpa flädersaft en gång om året. En liten och dyr flaska. Uppvuxen i norra Norrland var detta inget man kunde gå ut och bara plocka. 🙂

 2. Vi är "självförsjande" på sylt har sån tur att vi bor ca 2 km till ett jätte bra gåerdrivet litet jordgubbsplock så vi plockade 40 kg jordgubbar där förra året och kokade sylt på. 34 burkar på 500 ml från IKEA blev det och 18 flaskor 1 L glas från IKEA saft. Så vi har på ett helt år inte köpt en enda saft eller syltburk/flaska^^
  Då vår trädgård är alldeles för liten för att kunna odla frukt till större kvanitieter som en årsförbrukning så tycker vi ändå att självplocket är en fiffig lösning för att ändå ha bra sylt ^^

 3. Sarah skriver:

  Ja!! Underbart! Sen vi blev med trädgård har vi också varit självförsörjande på sylt och saft. Dessutom är använder jag så lite socker så det är larvigt, men barnen älskar det ändå. Och släkten. Besöken brukar sluta med ett litet viskande: du har ingen hallonsylt kvar..? En liten burk bara...? Då blir man så glad!!!

  I år ska vi bli självförsörjande på de grönsaker vi äter mycket av. Potatis, ärtor, sallad, zucchini, majs, morötter.... åh planerna och peppen är stor så här tidigt på säsongen ?

 4. Jag skulle också vilja vara självförsörjande på bör ☺ Hur stort är ditt hallonland?

 5. Kitty skriver:

  Hemgjort sylt är det bästa!
  Jag brukar göra sylt eller saft av "restskörden" där blandar jag allt sånt som lämnat kvar på buskar, eftersom de inte var mogna då jag plockade tidigare under säsongen. Ex. Körsbär, vinbär, krusbär, rabarber, jordgubbar... Brukar bli hur gott som helst!
  Skördade lite rabarber idag, de ska bli en mumsig paj imorgon!
  /Kitty

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *