Tips för att odla i växthus - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Tips för att odla i växthus

Nu är det högsäsong för trädgårdsodling i växthus. Växterna frodas och vi skördar. Det är underbart! Här har jag listat fem tips för att lyckas med odling i växthus.

Det stora växthuset på Solliden är från Classicum och jag har valt att sätta upp odlingsbäddar i trä för att maxa odlingen. Snickare: Fredrik Engqvist. Foto: Anna Broette.

 

Oavsett vilken sommar som bjuds är växthus en fantastisk växtplats. Jag förfogar över tre växthus hemma i min privata trädgård och tre större på jobbet på handelsträdgården. I år (2023) har jag dessutom tackat ja till att göra en idéträdgård på Sollidens slott på Öland och då är det just ett växthus som är i centrum. Utställningen pågår förresten 1 juli-1 oktober 2023 och du får gärna åka till Solliden och kika.

Eftersom vi har så fina bilder från växthuset på Öland tyckte jag det passade bra att göra ett blogginlägg med tips om hur du kan odla smart i växthus. Hoppas du har nytta och glädje av det.

 

Läs mer om odling av grönsaker på Skillnadens blogg

 

Foto: Anna Broette

Foto: Anna Broette

Foto: Anna Broette

Foto: Anna Broette

Foto: Anna Broette

Foto: Anna Broette

Foto: Anna Broette

 

Odla i rejäla odlingsbäddar

Redan när du sätter upp ditt växthus kan det vara bra att fundera på vad du vill använda det till. Om du vill odla ätbart i växthuset och ha stora skördar, ska du satsa på att göra rejäla odlingsbäddar. Skippa krukor. Du får plats med fler plantor i upphöjda bäddar eller bäddar rakt på marken.

Förutom att du kan odla fler plantor så är det lättare att sköta dem när de växer i bäddar. Jorden håller både fukt och näring.

Om du vill odla både tidigt och sent på året (vilket är utmärkt att satsa på i ett växthus) så håller också jorden värme och gör att grönsaker gror tidigt. På odlingsbäddar eller ramar som byggs på marken kan du lägga lock eller fiberduk som värmer upp jorden extra när det är kyligt ute.

 

Läs mer: Tips för att odla med fiberduk

 

Foto: Anna Broette

Odlingsbäddarna i växthuset på Öland är byggda av enkla bräder. De är fyllda med ensilage och toppade med näringsrik jord. Snickare: Fredrik Engqvist. Foto: Anna Broette.

 

Foto: Anna Broette

Träflisen på marken ramar in odlingsbäddarna på fint sätt och är behagliga att gå på. Foto: Anna Broette

 

Odla vanliga grönsaker

Traditionellt sett odlas tomat, gurka, paprika och chili i växthus för värmens skull. Men en lång rad vanligare (och lättare) grönsaker passar minst lika bra. Genom att sätta ut sallat, potatis, dill, rädisor, kålväxter, lök och annat så förlängs skördeperioden av dessa ordentligt. Du får en tidig skörd i växthuset, som avlöses av den senare skörden på friland.

Våra vanliga frilandsväxter har generellt kortare utvecklingstid än traditionella växthusväxter och hinner ge skörd innan tomater och övriga.

De vanliga frilandsgrönsakerna kan också odlas i växthus på sensommar och höst, och dessutom övervintra för att ge skörd på vintern.

 

Satsa på bevattning

I växthus drar vi inte nytta av regn och dagg på samma sätt som utomhus och därför måste vi vattna flitigt. Det torkar ut mycket snabbt när det är varma dagar. Ett enkelt sätt att lösa vattningen på är att ansluta någon typ av automatiskt bevattning eller ett bevattningssystem som sköts manuellt. Det underlättar mycket.

Det finns flera olika typer av bevattningssystem att utforska. Här är några:

Soldriven bevattning - En liten pump som drivs av batterier som laddas av solen. Kan vattna med droppslang eller droppmunstycken. Hämtar vatten från vattentunna med regnvatten, slaskvatten eller vatten från slang.

I länken nedan kan du läsa mer om soldriven bevattning och få rabatt på två olika system.

Läs mer: Guide: Soldriven bevattning till trädgården 

 

Trycksatt droppbevattning via slang - En slang med hål trycker ut vatten jämnt fördelat över ett område. Kopplas in till vattenslang eller extern pump till brunn eller vattendrag. Kan anslutas till bevattningskontroll och bli helt automatiskt.

Trycksatt bevattning med munstycken - Små droppmunstycken eller sprayknappar ansluts till en matarledning, som i sin tur är ansluten till vattenkälla likt ovan. Vattnar en enskild planta med droppar eller ett större område med en spray- eller dimmfunktion. Kan anslutas till bevattningskontroll likt ovan.

 

Foto: Anna Broette

Den enkla soldrivna bevattningen från Impecta försörjer hela odlingen i växthuset med vatten. Foto: Anna Broette.

 

Soldrivna bevattningen är kopplad till en bevattningsslang som trycker ut vatten jämnt fördelat över hela slangen. Foto: Anna Broette.

 

Bevattningsslangen ligger i en eller flera slingor genom odlingsbäddarna och vattnar genom automatisk pump var tredje timme. Foto: Anna Broette.

 

Foto: Anna Broette

Med jämn bevattning växer växterna kanonbra. Foto: Anna Broette.

 

Förbättra jorden

Jorden i växthus behöver aldrig bytas ut, det är en vanlig missuppfattning. Däremot måste jorden hela tiden förbättras, eftersom den utarmas bit för bit när vi odlar i den. Det är inte alls svårt. Tänk på att gödsla jorden inför varje ny gröda du planterar. Gräv ner kompost, gödsel eller växtmaterial. Eller täck jorden med växtdelar. Eller gödselvattna jorden.

Ett sätt att vårda jorden är också att varje år flytta runt grönsakerna, så att de inte alltid odlas på samma plats. Då minskar risken för jordburna sjukdomar, som annars kan vara ett skäl till att gräva bort jord. Om du mot förmodan vill gräva bort jorden och frakta dit ny, då ska du återanvända jorden på annan plats i trädgården. Släng aldrig jord!

 

Läs mer: Måste man byta jord i växthus?

 

Vädra ofta

Det kan inte nog betonas hur viktigt det är att vädra i växthus, oavsett om du odlar i litet eller stort växthus. Det får inte bli för varmt, helst. Om temperaturerna når över 30 grader eller däromkring försämras pollineringen drastiskt, vilket i förlängningen ger sämre skörd. Vid höga temperaturer slokar också växterna snabbt.

Redan på vintern kan det behöva vädras om du odlar tidigt i växthus. På våren kan en eller flera dörrar ställas upp när det är varma dagar och på sommaren behöver dörrar, fönster och vädringsluckor stå öppna hela tiden för att jämna ut temperaturen.

 

Läs mer: Glöm inte att vädra växthuset på vintern

 

I växthuset på Solliden står lite symboliskt en "Guldkannan Towa". Det är en kombinerad potta och vattenkanna. Just den här kommer högst osannolikt att användas, men i mitt växthus hemma på Skillnadens kissar jag flitigt på min varje dag. Kiss blandat med vatten är ett jättebra gödselvatten till både grönsaker och blommor. Foto: Anna Broette.

 

Foto: Anna Broette

I brist på fästen att hålla bevattningsslangen har en leksaksdinosaurie fått rycka in. Foto: Anna Broette.

 

Det finns såklart många många fler tips som gäller odling i växthus och som både underlättar för odlare och ger stor skörd.

Här har jag samlat några länkar till blogginlägg som handlar om att odla i växthus.

 

Tidig odling i växthus
Träd och buskar i mitt växthus
Tio fakta om tunnelväxthus
Om värme i tunnelväxthus
Att bygga ut ett tunnelväxthus

 

I en hemträdgård kan man maxa odlingsytan i växthuset yttterligare och göra en rejäl bädd i mitten också. Här på Solliden har jag lämnat ytor fria så att besökarna ska kunna passera utan trängsel. Foto: Anna Broette.

 

Om du vill odla grönsaker hemma är växthus en utmärkt investering för att förlänga odlingssäsongen och kunna odla växter som annars inte trivs på våra breddgrader. Det finns många olika växthus att välja mellan och du gör bäst i att noga tänka igenom hur du vill använda ditt växthus innan du köper. Mitt enda tips på vägen är att välja ett så stort växthus som du kan får plats med. När du väl har ditt växthus kommer du sannolikt önska dig större yta oavsett, eftersom det är så himla roligt att odla här. Stort lycka till!

Hälsningar Sara Bäckmo

 

25. juni 2023

Ett svar till “Tips för att odla i växthus”

  1. Erik skriver:

    Hej
    Följt dig på Youtube och andra medier. Och nu hittade jag din blogg oxå.😉
    Började odla lite chili för 2 år sedan lite tomater med.
    Har haft dom ute under bar himmel och detta året har ju inte varit optimalt precis. Så nu har tanken om att sätta upp ett växthus. Mycket att tänka på men har kommit fram till att det blir en av gjordnäras modeller. Kommer att läsa dina tips som är väldigt vettiga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *