15. juli 2015

Tre täckmaterial från trädgården

I täckodlingen frodas grönsaker och blommor. Gott om näring, gott om fukt och minimal konkurrens från ogräs. Nu måste jag mata bäddarna med mer material.

Virginiatobak och klematis i en täckodlad bädd, Skillnadens Trädgård 2015.

 

När jag först anlade köksträdgården 2011 trodde jag att det skulle bli svårt att gödsla hela den stora ytan. 350 kvadratmeter kräver en del gödning för att kunna producera den mängd grönsaker jag ville odla. Allt löstes ganska kvickt genom att jag började täckodla. Utöver ett gäng säckar gräsklipp från grannarna klarar jag av att odla det täckmaterial jag behöver här på den egna tomten. Och tillsammans med nässelvatten och kissvatten är jag då i stort sett självförsörjande på gödning. Inte en enda säck köpegödsel har passerat tomtgränsen på flera år.

Här är tips på tre täckmaterial från trädgården att använda i odlingen under sommaren:

 

Gräsklipp ligger under potatisplantorna.

 

Gräsklipp

Gräsklipp är en dunderkur för täckodlingen. Rikt på kväve. Dessutom gör det jorden porös och fin när det bryts ner. Det är en av fördelarna med täckodling, jämfört med en del andra gödsel, att det hela tiden tillförs en mängd material som blir till ny jord allt eftersom. Jorden späds liksom ut.

Jag använder allt gräsklipp vi får från den egna trädgården till köksträdgården. Några gånger per år låter vi gräsklippet ligga kvar på gräsmattan för att göda den istället för grönsakerna, det räcker gott och väl för att hålla den i god form. Dessutom hämtar jag säckavis med gräsklipp från grannarna och tidigt på våren brukar jag också ta en laddning från kyrkan i byn.

Gräsklippet lägger jag i vallar mellan raderna av grönsakerna. Om grönsakerna står så tätt att de riskerar att skadas om jag knör ner material emellan raderna lägger jag en ordentlig kant som en ram runt hela bädden.

Kålen blir jättefin om den får gräsklipp under sommaren.

 

Ogräs ligger på toppen av en täckodlad bädd.

 

Ogräs

Även om min trädgård täckodlas producerar den en del ogräs. Det kommer till exempel från perennlanden, kantklippningar och de bäddar som ännu inte hunnit att täckas. Jag låter ogräset bli en del av täckodlingen. På så sätt spar jag tid genom att jag inte behöver sköta om en stor kompost eller gå fram och tillbaka till komposten med materialet och sedan bära det därifrån i form av jord. Det blir jord på plats i landet istället.

Jag är inte rädd för att ogräset ska fröa av sig. Det är mycket lite ogräs som får fäste i grönsaksodlingen. Allteftersom lager efter lager av täckmaterial läggs på odlingen verkar fröerna tappa sugen. Det som ändå gror är mycket lätt att störa genom att krafsa lite i täckmaterialet.

Ogräset lägger jag på toppen av täckmaterialet och där torkar det upp innan nästa lager läggs på. I år har det varit en blöt inledning på sommaren och då har jag lagt ogräset att torka upp på en sten innan lägger det i odlingen. Inom kort bryts ogräset ner och blir till jord. Ett perfekt kretslopp. Jag täckodlar med alla de typer av ogräs som jag har i trädgården. Bärbuskarna får perfekt gödning bara genom ogräs.

 

skillnadenstradgard_tackodling_vaxtdelar

 

Blast och växtdelar

Det är perfekt att använda växtdelar i täckodlingen. Istället för att slänga blast, stjälkar, blad och annat som ratats i grönsaksodlingen på komposten så lägger jag det där det hör hemma - i täckodlingen. Det är i de flesta fall gröna fina växtdelar som innehåller fin näring. I täckodlingen blir de till jord.

Under säsongen är det trots allt ganska mycket som odlas i köksträdgården som inte är ätbart. Tänk på alla gurkväxter, foderblad på kålen, bönplantorna, palsternacksblast och annat. Så fort jag har blast över lägger jag tillbaka det i täckodlingen. På bilden syns bortrensade morötter som går i blom. Trots att roten är ganska stor så är den i det närmaste oätlig med sin mycket träiga kärna. De blir till täckmaterial istället.

Precis som annat täckmaterial lägger jag växtskräpet mellan raderna av grönsaker. Den som tycker det ser skräpigt ut att odla på det här sättet kan gömma täckmaterialet under stora blad i kållandet eller mellan raderna av yvig potatisblast.

Tjocka stjälkar eller stammar, från till exempel majs, solrosor och kål, använder jag inte i täckodlingen. De blir istället fin mat i odlingsbäddar där jag gräver ner dem till hösten.

 

Det är fortfarande inte för sent att börja täckodla. En stor del av säsongen ligger fortfarande framför oss. Med täckodlad köksträdgård sköter gödningen sig själv, ogräset minskar och behovet av vattning blir inte lika stort. Många fördelar.
/Sara Bäckmo

 

14 svar till “Tre täckmaterial från trädgården”

 1. Sara Hildebrandt skriver:

  Hej!
  Jag är ett stort fan av täckodling, och har nu börjat ta hem häckklipp från mitt trädgårdsjobb, som jag täcker med. Så här års finns hur mkt som helst att hämta. Smidigast är att fråga den som klipper direkt om det går bra att ta.

 2. Carita skriver:

  Hej! Har alltid hört att täckodling bara drar till sig massor av sniglar och att de gärna bosätter sig under " täcket"!!?? Därför har jag aldrig testat. Men hur är set med det? Mvh carita

 3. Peter skriver:

  När man jämför trädgårdar tycker jag som n00b att täckodlarnas växter ser kraftfullare och friskare ut än hos dom som inte täcker jorden med något.
  Kan det vara så att sniglar framhålls som problem av dom som inte täckodlar? Inom områden jag är duktig på är det skrämmande ofta de som inte använder en metod som tjuter mest om problemen.

  Eller så är vissa platser mer snigelvänliga än andra, och där blir det problem?

  /Peter

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej Peter,
   När det gäller sniglar är jag ödmjuk som sjutton och tänker att det nog är upp till var och en att avgöra var gränsen går när det gäller graden av tålamod. Täckodling är en helt suverän odlingsmetod och jag delar din uppfattning att det oftast ger finare plantor än utan täcke. Jag vet flera som har fina täckodlingar trots mycket sniglar i trädgården och som hävdar att det är värt att täckodla trots att det finns sniglar just FÖR att växterna blir starkare. Den dagen sniglarna vandrat till min köksträdgård hoppas jag att jag har ork att hitta sätt att odla i täckta bäddar, men än så länge är jag inte där.

   Så här gör in syster Hanna: https://blogg.land.se/skillnadens-tradgard/sa-tackodlar-du-med-mordarsniglar/
   Hälsningar Sara

 4. Peter skriver:

  Pröva allt två gånger.

  "Ingen kommer ihåg en fegis." - Johannes

 5. Vendela skriver:

  Jag hade gräsklipp även i de stora krukorna med tomater, chili mm, men jag blev rädd att det blev för kompakt så jag plockade bort det. Onödig oro?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej,
   Jag brukar också gödsla med gräsklipp i krukor och har inte upplevt att det blivit problem. Fortsätt du. Hälsningar Sara

  • Toivo Molin skriver:

   Om du lägger nytt gräsklipp i en plastsäck, lufttätt, så får du en gröt, efter några veckor, lägg den gröten, cirka 2 cm tjock, på blomkrukans yta, efter att du skalat av cirka 3 cm jord. Lägg på gröten, lägg tillbaka jord - färdigt.
   Lycka till med din glada blomma ?

 6. Carina Modén skriver:

  Björklöv som faller i mängder på tomten nu på hösten. Går de att använda som täckmaterial? Eller vad gör man bäst med dem? Har odlingslådor som jag skördat klart ifrån och som nu står med bar jord. Hur gör man bäst med dem inför vintern för att kunna använda dem med så lite jobb som möjligt till våren?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Åh, ja för tusan! Ös på med löv över bäddarna. Är du rädd att de ska blåsa bort under vintern kan du lägga på ett kompostgaller som håller löven på plats. Under vinter och vår omvandlar maskarna en del av löven till finaste lövmull, direkt i bäddarna.
   Frågan om att förbereda odlingsyta till våren för att kunna odla med så lite jobb som möjligt tar jag med mig till ett blogginlägg eftersom det är så intressant. Håll utkik i dagarna!
   Hälsningar Sara

 7. Benni skriver:

  Jeg har lyst å forsøke din odlingsmetod i mine bed. Jeg har allerde samla løv og fylt det nederst i mine pallekarmer.
  Problemet er å få tak i nok materiale til å dekke med. Jeg ser at det du dekker med er tørt. Tørker du før du legger på bedet?
  Jeg fresar min grasmatta om våren - jeg har mye mosse. Det blir enorme mengder med mosse når jeg har mekanisk fjernet den fra grasmattan. Går det at bruka mosse til dekking av grønsaksbed? Hva tror du om det?
  Jeg har ikke mørdarsneglar der jeg bor, men sånne grå åkersneglar. Vil det bli mere slike snegler ved å dekke bed?
  Jeg dyrker kun økologisk og må kjøpe endel økologisk godkjendt gjødsel som er ganske dyrt. I tillegg bruker jeg brenneneslevann, aske og så plukker jeg tang fra sjøen som er en fin ressurs. Gjødsler du bare med det som dekket gir?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej Benni, Här är några korta svar:
   -Jag lägger på material oavsett om det är torrt eller fuktigt. Den här hösten har det regnat minimalt så det mesta är ganska torrt.
   -Mitt råd om mossa är att INTE använda det i köksträdgården. Det är så lätt hänt att det får fäste i bäddarna och då är det svårt att bli av med. Och jag har dessvärre inga andra råd om användningsområde.
   -Åkersniglarna trivs förstås i täckmaterialet. Men de är också i bäddarna som inte täckts i min köksträdgård. Framförallt har de ätit mycket av kålen i år. De är svåra att bli av med.
   -Helt rätt, jag gödslar bara med det som min trädgård ger, i form av täckmaterial. Jag hämtar också från mina grannar och andra som jag vet har material över. Men i övrigt använder jag ingen häst-, ko- eller hönsgödsel i köksträdgården. Det är väldigt billigt att inte behöva köpa förstås. Och det känns också fint att kunna hitta användning för det som annars skulle hamna på komposten. Istället för komposten lägger jag det direkt i landen, där det omvandlas till näring på plats. Världens bästa metod!
   Hälsningar Sara

 8. Leia skriver:

  Hej Sara,
  Är det tobaco plant på försra bild? Vsrifrån har du köpt fröerna.
  Tack

 9. Ann-Charlott Stråth skriver:

  Hej.

  Hur är det med klipp från thujahäck? Kan man använda det med?

  Har kört med gräsklipp än så länge. Kan man göra det under jordgubbarna med?

  Tack på förhand.
  Ann-Charlott

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *