Jag ska odla enkelt - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Jag ska odla enkelt

Det är inte lätt att lägga de höga ambitionerna på hyllan och byta fokus. När det mesta ska göras på enklast möjliga sätt kommer jordgubbsplantorna väl till användning.

De fem säsonger jag hunnit med att odla Skillnadens Trädgård har alla haft fokus på mängd och längd. Grönsaker och säsong. Vår familj har gett oss själv utmaningar om att klara oss på hemodlat under si eller så lång tid av året och hittills förvånats varje år över hur mycket vår plätt ger i matväg. När jag inventerade förrådet i framhallen igår undrade jag faktiskt hur sjutton vi ska kunna äta upp all potatis som står lagrad. Och morötterna. Men det är ett angenämt problem.

Nästa vår blir det bebis. Och det känns inte rättvist mot mig själv att starta året med en massa förväntningar och krav att leva upp till när det gäller trädgården. Tänk om jag misslyckas. Ska jag gå omkring och känna mig ledsen och arg över det då, mitt i den härliga nyfödd-tiden? Nej, så ska jag inte ha det. Men jag vill gärna ha någon slags ledstång att hålla mig i under trädgårdsåret och har därför tänkt i följande banor.

 

Trädgårdsskräp ligger i en korg.

Täckodlingen gör att jag spar mycket tid och har lättare att odla tillsammans med barnen eftersom jag inte behöver transportera material fram och tillbaka i hela trädgården. Växtdelarna återgår direkt till jorden som täckmaterial.

 

Odla enkelt
2016 ska jag odla enkelt. Mängder av grönsaker och blommor och gärna under en lång säsong (utan att för den sakens skull ha satt en särskild period för det), men jag ska göra det lätt för mig och redan från början försöka begränsa i princip allt. Mitt mål är att jag när odlingsåret 2016 är slut ska ha mängder av odlingslust kvar och längta till nästa år. Framför allt ska jag känna mig som en supermamma, snarare än att känna mig stressad över att inte riktigt hinna med allt för att grönsakerna tar dumt mycket tid. Med största sannolikhet kommer vi ändå inte att behöva köpa grönsaker från maj och framåt, men det är inte det som är min utmaning. Utmaningen är att kombinera allt jag lärt mig under åren och odla en säsong som jag mäktar med, samtidigt som jag är mamma till fyra och dessutom fortfarande kommer att jobba en hel del.

Fördelen nu, om jag jämför med hur det var när vårt tredje barn föddes mitt i odlingssäsongen 2012, är att både köksträdgården och jag själv har en så bra struktur att det är mycket som ger sig själv. Alla bäddarna är i ordning och även om inte planen sitter just i ryggmärgen än så är det inte långt ifrån. Jag behöver inte tänka så mycket utan mest bara göra. Fröerna är sorterade och redo att så. Jag vet vilka grönsaker vi äter och ungefär hur mycket. Täckodlingen ger allt jorden behöver och det mesta rullar på, om jag vill. Frilandsodlingen känns... tja närmast lätt att odla upp också med en nyfödd. Men det här med att se den stora potentialen, alla möjligheterna, ha alla kreativa idéerna och sedan inte göra något av det - just nu - det blir min stora utmaning. Enkelt, enkelt. Roligt, mysigt. Lätt.

Det jag dock måste tänka lite extra på är tunnlarna och hur jag disponerar dem. Det kanske löser sig själv, nästan, om jag kör på barnens plan: meloner, meloner, meloner.

 

Två rader jordgubbar kantar en odlingsbädd.

Den här bädden ramade jag in med jordgubbsplantor i september. Mellan bärplantorna strör jag ut frön till blandade sommarblommor i vår.

 

Jordgubbsplantor till hjälp
Det här med att odla enkelt innebär att jag kommer att göra många saker ganska annorlunda jämfört med tidigare år. Det blir liksom mantrat för nästa säsong och jag kommer att plocka upp det i mina klipp från trädgården och dela precis hur jag tänker. Redan nu under hösten har jag gjort en stor förändring som kommer att märkas till sommaren. Jag har grävt upp alla mina jordgubbsplantor från tidigare plats och gett dem två riktigt stora bäddar i köksträdgården, i bästa möjliga läge. På så sätt har jag begränsat ytan att så till våren. Nu kan de stå där och glo på mig när jag vankar omkring och undrar hur jag ska ha plats för de där läckra rödblommiga bondbönorna (som-jag-ju-egentligen-inte-har-tid-att-så-men-envist-vill-ha-ner-i-jorden-ändå...).

Jag har förstås en hel lista med sånt som ska göra min köksträdgård aningen enklare under kommande år, men är förstås nyfiken på vad du har för tips. Fyll gärna på!
/Sara Bäckmo

 

Läs mer om hur du kan använda täckodling här:
Ett täckodlat paradis - trots mördarsniglar
Trettio ton maskbajs täckodling
Höst i täckodlingen
Börja täckodla med gräsklipp

21. december 2015