21. december 2015

Jag ska odla enkelt

Det är inte lätt att lägga de höga ambitionerna på hyllan och byta fokus. När det mesta ska göras på enklast möjliga sätt kommer jordgubbsplantorna väl till användning.

De fem säsonger jag hunnit med att odla Skillnadens Trädgård har alla haft fokus på mängd och längd. Grönsaker och säsong. Vår familj har gett oss själv utmaningar om att klara oss på hemodlat under si eller så lång tid av året och hittills förvånats varje år över hur mycket vår plätt ger i matväg. När jag inventerade förrådet i framhallen igår undrade jag faktiskt hur sjutton vi ska kunna äta upp all potatis som står lagrad. Och morötterna. Men det är ett angenämt problem.

Nästa vår blir det bebis. Och det känns inte rättvist mot mig själv att starta året med en massa förväntningar och krav att leva upp till när det gäller trädgården. Tänk om jag misslyckas. Ska jag gå omkring och känna mig ledsen och arg över det då, mitt i den härliga nyfödd-tiden? Nej, så ska jag inte ha det. Men jag vill gärna ha någon slags ledstång att hålla mig i under trädgårdsåret och har därför tänkt i följande banor.

 

Trädgårdsskräp ligger i en korg.

Täckodlingen gör att jag spar mycket tid och har lättare att odla tillsammans med barnen eftersom jag inte behöver transportera material fram och tillbaka i hela trädgården. Växtdelarna återgår direkt till jorden som täckmaterial.

 

Odla enkelt
2016 ska jag odla enkelt. Mängder av grönsaker och blommor och gärna under en lång säsong (utan att för den sakens skull ha satt en särskild period för det), men jag ska göra det lätt för mig och redan från början försöka begränsa i princip allt. Mitt mål är att jag när odlingsåret 2016 är slut ska ha mängder av odlingslust kvar och längta till nästa år. Framför allt ska jag känna mig som en supermamma, snarare än att känna mig stressad över att inte riktigt hinna med allt för att grönsakerna tar dumt mycket tid. Med största sannolikhet kommer vi ändå inte att behöva köpa grönsaker från maj och framåt, men det är inte det som är min utmaning. Utmaningen är att kombinera allt jag lärt mig under åren och odla en säsong som jag mäktar med, samtidigt som jag är mamma till fyra och dessutom fortfarande kommer att jobba en hel del.

Fördelen nu, om jag jämför med hur det var när vårt tredje barn föddes mitt i odlingssäsongen 2012, är att både köksträdgården och jag själv har en så bra struktur att det är mycket som ger sig själv. Alla bäddarna är i ordning och även om inte planen sitter just i ryggmärgen än så är det inte långt ifrån. Jag behöver inte tänka så mycket utan mest bara göra. Fröerna är sorterade och redo att så. Jag vet vilka grönsaker vi äter och ungefär hur mycket. Täckodlingen ger allt jorden behöver och det mesta rullar på, om jag vill. Frilandsodlingen känns... tja närmast lätt att odla upp också med en nyfödd. Men det här med att se den stora potentialen, alla möjligheterna, ha alla kreativa idéerna och sedan inte göra något av det - just nu - det blir min stora utmaning. Enkelt, enkelt. Roligt, mysigt. Lätt.

Det jag dock måste tänka lite extra på är tunnlarna och hur jag disponerar dem. Det kanske löser sig själv, nästan, om jag kör på barnens plan: meloner, meloner, meloner.

 

Två rader jordgubbar kantar en odlingsbädd.

Den här bädden ramade jag in med jordgubbsplantor i september. Mellan bärplantorna strör jag ut frön till blandade sommarblommor i vår.

 

Jordgubbsplantor till hjälp
Det här med att odla enkelt innebär att jag kommer att göra många saker ganska annorlunda jämfört med tidigare år. Det blir liksom mantrat för nästa säsong och jag kommer att plocka upp det i mina klipp från trädgården och dela precis hur jag tänker. Redan nu under hösten har jag gjort en stor förändring som kommer att märkas till sommaren. Jag har grävt upp alla mina jordgubbsplantor från tidigare plats och gett dem två riktigt stora bäddar i köksträdgården, i bästa möjliga läge. På så sätt har jag begränsat ytan att så till våren. Nu kan de stå där och glo på mig när jag vankar omkring och undrar hur jag ska ha plats för de där läckra rödblommiga bondbönorna (som-jag-ju-egentligen-inte-har-tid-att-så-men-envist-vill-ha-ner-i-jorden-ändå...).

Jag har förstås en hel lista med sånt som ska göra min köksträdgård aningen enklare under kommande år, men är förstås nyfiken på vad du har för tips. Fyll gärna på!
/Sara Bäckmo

 

Läs mer om hur du kan använda täckodling här:
Ett täckodlat paradis - trots mördarsniglar
Trettio ton maskbajs täckodling
Höst i täckodlingen
Börja täckodla med gräsklipp

5 svar till “Jag ska odla enkelt”

 1. Patrick Sellman skriver:

  Du tar i detta inlägg upp något som jag ofta nämner för folk när de frågar mig om min grönsaksodling och hur jag hinner odla 1000 kvm. Det hinner jag inte även om jag inte har småbarn längre. Inte på det sätt som man ofta föreställer sig som nybörjare. Istället får man lita på sin erfarenhet och göra saker vid rätt tidpunkt så löser det sig nästan av sig självt. I vilket fall om man jämför med att göra det vid fel tidpunkt som oftast är försent. Att sen lära sig att tillräckligt bra är tillräckligt bra.

  Desto äldre jag blir desto viktigare blir det för mig att det jag gör är roligt vilket i sin tur handlar mest om attityd och inställning. Att hitta glädjen och trevnaden i det jag gör.

  Varje år är det något eller flera projekt som definitivt inte blir som man tänkt sig. Bra sätt att utveckla förmågan att misslyckas och hantera det. Det är väldigt berikande att utveckla detta. Det öppnar upp för ett större lärande, experimenterande vilket leder till mitt ordspråk "Det gäller att våga misslyckas". Alternativet är förtret och förtvining.

  Vi lever allt mer i abstrakta låtsasvärldar men i den verkliga världen, i det lärande som är kopplat till vår värld handlar det till stor del om att avverka en massa misstag och inte upprepa dem så många ggr. Det blir nog nära definitionen på erfarenhet.

  Du gör ett kanonjobb med din blogg. Vilken inspiration och folkbildning. Tack!

  //Patrick

 2. Linda Öhlin skriver:

  Jag fick nr 2 i juni i år. Min andra är tvåår. Men Bor i zon 6 där just maj och juni är de intensivaste månaderna. Jag hann det jag hann. Blev minimalt med rensning och skötsel. Men i slutändan imponerande över hur mycket man ändå fick skörda när man antingen bara petat ner frön eller planterat ut förodlade plantor och glömt bort de igen. Mycket blev sått genom bredsådd även i landet. Att strunta i linjer sparade tid. Täck så mycket mark som möjligt med kartonger även under träd m.m. så blir inte ogräset övermäktigt sen. Kan vara svårt att täckodla på ditt vanliga sätt. Ta det sedan lungt det finns ett 2017 också ? Lycka till ?

 3. Sara Richter skriver:

  Åh så kul att läsa om odlingen med en liten till. Vi ska få våran trea i början på maj (kanske ses på Växjö BB);) och oroar mig lite för nästa år.. (Är oxå självförsörjande hslvårs vis.) men blev lite lugnare å inspirerad av att läsa ditt inlägg.. Enkelt! De låter bra! De kör vi med på då! God jul!

 4. Monica skriver:

  Hej!

  Jag ska anlägga en ny träddgård då jag flyttade under hösten. Jag tog md mig alla jordgubbsplantorna och har nu läst lite här och var om att plantera dem igen. De radavstånden jag hittar är ENORMA. Jag har inte plats att plantera med de avstånden. Då kommer jag inte att få plats med något annat. Så nu till min fråga: Med vilka avstånd planterade du om dina jordgubbar? Jag funderar på att samplanter dem med lök också enl din rekommendation, 🙂

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag sätter plantorna på ett sånt radavstånd att jag, eller barnen, lätt kan gå mellan plantorna. Kanske blir det 40 centimeter. Om du har platsbrist kanske du kan rama in dina bäddar med jordgubbar istället för att avsätta hela land till dem? Tänk på att jordgubbar och lök har helt olika näringsbehov. Om du till exempel odlar purjolök tillsammans med jordgubbar som är 2-3 år och förväntas ge fin skörd så behöver du gödsla purjon mycket för att få fin lök, men då blir det mest blad på jordgubbarna. Gubbarna gödslas först efter skörden nämligen för att inte främja bladen utan bären. Lycka till! /Sara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *