Veckans mat med egenodlade grönsaker 12 - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Veckans mat med egenodlade grönsaker 12

Nu är så många grönsaker skördeklara att vi behöver ha en lista på kylskåpet för att hinna skörda och äta innan det blivit för sent.

Med både midsommar och födelsedagskalas i en och samma månad blir inköpen i butik förstås fler. Så har det varit under juni och det syns på matkontot. Ändå har vi under juni lyckats kapa matkostnaderna med 3 000 kronor. Från vårt genomsnitt på 8 000 kronor per månad till 5 000 kronor under juni. och mer än så under maj. Jag klagar inte.

I takt med att fler och fler grönsaker går att skörda nu när värmen fått grönsakerna att växa ordentligt minskar stadigt längden på inköpslistorna. Det mesta finns att skörda hemma och vi handlar mest basvaror. Det är härligt. Och gott.

I veckan börjar vi skörda de första bondbönorna, samtidigt som de sista kålhuvudena i odlingstunneln blir sallad och gratinerad kål till lätta sommarluncher med mycket grönsaker. Nu gäller det att så nytt för att kunna ersätta skördad yta med det vi ska skörda sent i höst. Jag sår en ny vända broccoli nu i juli och hoppas på lika fina toppskott sent i höst som förra året.

Så här ser vår middagsplanering ut för vecka tolv i årets gröna utmaning. Lite av en latmansvecka inledningsvis. Det gäller att inse sina begränsningar både före och efter öppen trädgård.

Lördag: Hamburgare med hembakt bröd och en massa blandade grönsaker.
Söndag: Grillad korv med hembakt bröd och morötter.
Måndag: Rotsaksgryta med potatis, morot, rödbeta och kummin, yoghurtsås, kålsallad, morötter och kokta bondbönor.
Tisdag: Ugnsstekt torsk med persiljesås och kokt potatis. Broccoli och andra blandade grönsaker.
Onsdag: Grönsakssoppa med nybakt bröd och bladgrönsaker.
Torsdag: Raggmunkar, lingonsylt och blandade grönsaker.
Fredag: Pastasallad med vitlöksfrästa blandade grönsaker och räkor.

Vi har baserat hela vår matlagning på egenodlade grönsaker sedan första maj i år. På så sätt har vi minskat våra matkostnader med många tusen varje månad och äter mer grönsaker än under annan tid på året. Är du nyfiken på vilken slags mat vi ätit under de tolv veckor som passerat under vår gröna utmaning kan du läsa våra matsedlar här.
/Sara Bäckmo

21. juli 2015

6 svar till “Veckans mat med egenodlade grönsaker 12”

 1. Annette skriver:

  hej hej Sara.
  hittade hit när jag googlade på STICKLINGAR 🙂
  du skrivs upp på min blogglista.

 2. Madde skriver:

  Hej, kan man så broccoli nu? Eller måste den ha varit förodlad för att hinna?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej Madde,
   Det beror helt på var du bor och hur vädret blir under hösten. Jag kommer själv att chansa på en sådd av ett fåtal frön. Är optimist och tror alltid att det blir en fin höst =) Jag odlar i zon tre. Prova! Hälsningar Sara

 3. Isabel skriver:

  En liten fundering bara...fryser du inte in nå grönsaker eller lägger in och konserverar? Tänkte om det blir väldigt stora skördar som man kanske inte hinner äta upp är det ju ganska slösaktig att inte ta reda på det. Och det borde ju även göra att ni kan äta egenodlat hela vintern och inte bara till december.
  En tanke bara, ingen kritik, man gör ju som man själv vill i sin egen trädgård! 🙂

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej Isabel,
   Självklart lägger jag in, fryser, torkar och förvarar en hel massa grönsaker inför vintern. Men precis som många andra hemmaodlare saknar vi bra lagringsutrymmen och därför odlar jag med fokus på en riktigt lång säsong. Vi skördar från köksträdgården under mars-januari. Och med ett gäng odlingstunnlar på tomten kan vi skörda grönt under hela 12 månader. Med andra ord äter vi hemmaodlat under hela året.

   Jag fryser in mycket bönor, röror av tomat, paprika, squash, ärter, majs, lök, bladgrönsaker och annat. Flera grönsaker är vi helt självförsörjande på, som vitlök, lök, bönor, spenat och liknande blad, kryddor, bär till sylt och en del annat.
   Tack för omtanken =)
   Hälsningar Sara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *