Tolv grönsaker att så i juni - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Tolv grönsaker att så i juni

Om du inte hunnit så grönsaker i landen än är det dags att få ner fröerna nu. Här är en lista med tolv olika grönsaker för olika sådder och växtplatser. En lathund för att komma igång snabbt.

Olika fröpåsar i små plastlådor.

Dags att sortera fröerna och leta fram både grönsaker och blommor som passar att så på sommaren.

 

Nu har det äntligen blivit lite försommarkänsla ute. Jorden har värmts upp i trädgården och är så redo att ta emot både fröer och plantor. Om du inte kommit igång med att odla än har du fortfarande tid. I juni finns många grönsaker att så till olika växtplatser. Här får du förslag på sex enkla att starta med. Om du vill ha fler tips på sådder för juni och resten av året, så kan du kika på min nedladdningsbara Såkalender för hela året. Den finns i länken nedan.

 

Läs mer: Nedladdningsbar såkalender

 

Jag har själv gjort en rejäl sådd med många växter nu i början av juni. När något skördats ute i landet vill jag ju gärna ha nya växter att sätta ut och då gäller det att jag hela tiden sår nytt. I en köksträdgård med mycket mat ska det helst inte vara tomt någonstans.

Nedan ger jag förslag för sådd till olika växtplatser.

När jag skriver "förodla" menar jag att du sår fröerna i små krukor eller tråg för att sedan plantera ut på den slutliga växtplatsen. Ofta kan fröerna sås direkt på växtplatsen med, men eftersom de kommer igång snabbare i krukor och/eller är mindre utsatta för skadedjur där tycker jag att du ska satsa på att förodla. Du kan ha dina sådder ute på altanen, i växthus eller i fönstret inomhus. Glöm inte att vattna! Om solen värmer jorden torkar den lätt ut och en vanlig miss är att jorden är så torr att sådden inte kommer upp.

Anvisningar för sådd finns på fröpåsen och i länkarna till respektive grönsak.

 

Förodla i små krukor för att sätta ut i växthus

 

Förodla i små krukor/tråg/brätte för att sätta i land utomhus

 

Så direkt på friland

 

En bricka full med små plastlådor med jord och fröer.

Mina försådder görs i olika plastbyttor. Där hålls fukten kvar i jorden på bra sätt. Flera bönor, majs, gurkväxter och sommarblommor kräver varm jord för att gro bra. Därför ställer jag min sådd i ett varmt växthus. Fröerna täcks med jord först, förstås.

 

Sådd på sommaren kräver lite extra av odlaren när det gäller vattning. Ta för vana att titta till dina sådder varje dag, så att de inte torkar ut. Du ska helst inte slarva här. Även om du tycker att du just vattnade kan jorden snabbt torka i de översta lagren. Om fröer som ligger där precis börjat gro, kommer grodden att skadas när den pyttelilla roten inte längre omges av fuktigt jord. Det är därför det ofta ser glest ut i rader av sommarsådd - bara de starkaste har överlevt om det varit torrt.

 

Läs mer: Lyckas med sådd av ärtskott

 

Sommarsådder ger skörd senare i sommar och är en stor källa till glädje. Om du inte orkar vänta så länge kan du satsa på ärtskott. De ger skörd på bara tio dagar och kan sås i fina rader både på friland, i krukor, pallkragar och i växthus. Läs mer i länken ovan.

Stort lycka till med dina sådder!
/Sara Bäckmo

02. juni 2021