Så grönsaker i februari - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Så grönsaker i februari

Tidig sådd ger tidig skörd. De tidiga plantorna är visserligen sällan perfekta och maffiga men ändå nog stora och tillräckligt goda för att göra skillnad i hushållet.

Kardon tillsammans med sommarrudbecka 'Cherry Brandy'.

Vackra grönsaken kardon är en släkting till kronärtskockan och sås tidigt på året. Här tillsammans med en sommarrubeckia.

 

Det ser ganska futtigt ut i byttan med fröpåsar aktuella att så i februari. Men skenet bedrar. Mycket ska flyttas över från januari-bingen. Jag gör ju många små sådder vid olika tidpunkter under hela året för att sprida ut skörden och många fröer återkommer med jämna mellanrum.

Läs gärna: Så grönsaker i januari

Jag fortsätter att presentera listor varje månad med sådder, både sånt jag själv tänkt så och förslag på det som går fint att så i februari för de flesta av oss.

 

Inomhus till krukodling:
Gurka
Ärtskott
Minipaprika
Vitlöksblast
Ärtskott
Sallat

Inomhus för utplantering på friland:
Stjälkselleri
Purjolök
Kardon
Kronärtskocka
Physalis-kapkrusbär
Mini-tamarillo
Mejram
Timjan

Inomhus för utplantering i tunnelväxthus:
Aubergine
Paprika
Kapkrusbär
Broccoli

Varmbänk i tunnelväxthus:
Trädgårdsportulak
Spenat
Sallat
Dill
Betor (som enbart odlas för blastens skull)
Rucola
Ärtskott
Pak choi
Röd målla
Rädisa

Tunnelväxthus:
Spenat
Rucola
Majrova
Sommarmorot
Dill
Ärtskott
Rädisa
Trädgårdsmålla
Persilja
Sallat
Rödbetor
Salladslök/piplök

Vintersådd/förodling av plantor i tunnelväxthus:
Svartkål
Grönkål
Broccoli
Brysselkål
Spetskål
Blomkål
Blomsterkål
Purpurkål


Kallbänk ute:
Spenat
Sallat
Rucola
Sommarmorot
Kålrabbi
Broccoli
Persilja
Sommarblommor

Grönsaken kardon (bilden överst i inlägget) är en tistelväxt likt kronärtskockan, men det är inte blomknoppen som äts utan bladstjälkarna. Dessa packas in i säckväv eller tidningspapper en tid innan skörd och bleks då. Äts till exempel kokade med smör och lär vara i höjd med sparris smakmässigt. Trots att jag odlat dem i tre år har jag inte förmått mig att skörda dem än - de är så himla fina! Kanske i år.

 

Ivrig med mer ljus och tinad jord

Som du ser är jag ganska tidig med att så många grönsaker. En del vet inte om att det funkar utmärkt att så saker i kall jord och räds av att någon gång ha läst om fröer som ruttnar i jorden om de sås vid fel tillfälle eller så. Det finns såna fröer också förstås. Gurkfröer och bönor gillar till exempel inte alls att sås i kall jord och som du ser finns de heller inte med på listan, annat än för krukodling inomhus. Jag har lärt mig vilka grönsaker som går att så riktigt tidigt och har stor nytta av det.

Läs gärna: Är det ett misstag att så tidigt?

I videon nedan berättar jag mer om hur jag gör när jag sår i kall jord på friland och vilka grönsaker som passar till det.

 
Till skillnad från rekommendationer som står att läsa i en del böcker och trädgårdsmagasin tycker jag inte alls att det ger dålig utdelning att så grönsaker tidigt. Den tidiga skörden är sällan från perfekta och maffiga plantor, men ändå nog och tillräckligt god för att göra stor skillnad för hushållet. Dessutom är det kul att så - och den detaljen är något att hålla högt!
/Sara Bäckmo

01. februari 2016