Nybörjarfakta om tio vanliga grönsaker - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Nybörjarfakta om tio vanliga grönsaker

Hur växer potatis? Var sitter sockerärtan? Och blir det flera rädisor från varje frö? Här ger jag några snabba nybörjarfakta om tio grönsaker.

Vita sommarblommor mellan kraftiga gröna plantor av mangold.

Här växer bladgrönsaken mangold av sorten 'Bright Lights', som har stjälkar i många vackra nyanser av rött och orange.

 

Det är inte lätt att för första gången odla de grönsaker som annars kommer direkt från grönsaksdisken. Många gånger är det inte alls självklart hur grönsaken utvecklas, var den sitter på plantan och när den ska skördas. Nu har jag satt samman väldigt enkla fakta om tio vanliga grönsaker. Hoppas det kan vara en bra hjälp på vägen till dig som aldrig odlat tidigare.

 

1. Potatis - Potatis odlas från sättpotatis, alltså en potatisknöl som är särskilt ämnad att användas som utsäde. Den köps i trädgårdsbutiker.

Potatisen grävs ner i jorden och ska täckas av jord eller annat organiskt material för att växa. Från potatisen växer det ut blast ovan jord och långa rottrådar under jorden. Från rötterna utvecklas nya potatisar som sedan skördas. Knölarna är mycket små till en början och växer sedan. Tidigast tre månader efter att potatisen satts i jord brukar den skörd. Blasten äts inte.

Lär dig mer om potatis här: 
Att rota potatis innan plantering
Fulskörda fin potatis
Bladmögel på potatisen

 

2. Gul lök - I trädgårdsbutiken finns sättlök att köpa. De är särskilt framtagna för att ge bra skörd av lökar i ordentlig storlek. Det är mycket svårare att odla gul lök från frö.

Varje sättlök ger en stor lök att skörda, om det inte är av sorten schalottenlök. Schalottenlök utvecklar flera lökar från varje sättlök.

Sättlöken grävs ner i jorden med den toppiga sidan uppåt och ska ligga begravd strax under jordytan. Från löken växer det upp lång grön blast under tiden som löken utvecklas. Den går att äta, men ta inte för mycket blast från varje lök. Så snart löken har en storlek du gillar kan den skördas.

Lär dig mer om gul lök här:
Att lagra lök
Sätt mycket lök och skörda smått
Självförsörjande på lök

 

Sättlök på jord i ett odlingstråg.

De små sättlökarna kan läggas på jord några veckor innan utplantering. Då får de rötter och utvecklas snabbare på den slutliga växtplatsen då de planterats ut.

 

3. Sockerärter - Varje sockerärtsfrö blir en planta av varierande höjd, det beror på sorten. När plantan börjat blomma utvecklar varje blomma en ärtskida. Ärtskidan skördas när den fortfarande är alldeles platt, om det inte är en sort som heter brytsockerärt. Brytsockerärt skördas när den blivit lite bullig.

Hela sockerärtan äts och ju fler som skördas desto fler producerar plantan. Skörda alltså lite varje dag, så snart det vuxit fram nya sockerärter. När plantan börjar se skruttig ut klipps den ner och förhoppningsvis har du en ny sådd på gång någon annanstans som snart ger skörd.

Lär dig mer om sockerärter här:
Växtstöd till ärter
Frys sockerärter till vintern
Ärter under hela sommaren

 

4. Morötter - Morotsfrön är små och svåra att hantera vid sådd. Varje enskilt litet frö blir en morot, så det är bra att inte så dem för tätt för då blir det lätt trångt i raden när de vuxit sig stora. Moroten växer nedåt i jorden och trivs bäst i fin jord utan sten. Om det är mycket sten i jorden är det lätt att rötterna blir korta och konstiga i formen.

Blasten växer ovan jord och går att äta. Morotens topp brukar synas ovan jord och storleken kan ge en hint om när moroten är färdig att skördas. Det brukar vara ungefär tre månader efter att den såtts på våren.

Lär dig mer om morötter här:
Alla årets morötter
Lagra morötter i landet
Välj morot med omsorg

 

Ett barn bär en brick med små tråg fyllda av bönor.

Från vänster: vaxbönor, brytbönor, skärvaxbönor, skärbönor. Och broccoli längst bak.

 

5. Brytbönor - Brytbönor kallas också för haricot verts och är långa, ofta ganska smala bönor. De finns i färgerna gröna, lila och gula. Fast de gula brukar kallas för vaxbönor.

Varje frö ger en planta, hög eller låg beroende på sort, som i sin tur ger mängder med bönor som växer fram nästan som i klasar över hela plantan.

Bönorna ska skördas innan de blivit för stora. Ju fler som skördas desto fler producerar plantan. Vänta inte med skörden utan skörda så snart du tycker bönorna blivit tillräckligt stora. De är inte lika fina när de blivit för stora.

Bönor innehåller ett ämne som kan utvecklas till ett gift i kroppen, därför är det mycket viktigt att alltid koka bönor innan de äts.

Lär dig mer om bönor här:
Om varför baljväxterna är så bra
Odla bönor
Vik papperskruka till bönorna

 

6. Sallat - Bladen vi odlar heter sallat, med t på slutet. När vi äter bladen har de blivit en sallad. Fröerna är mycket små. Varje frö blir en hel sallatsplanta, antingen ett huvud eller en stor rugge med sallat - inte bara ett blad. Det är bra att så fröerna ganska glest så att plantorna får plats på växtplatsen också när de blivit lite större.

Ibland gror sallat dåligt på sommaren, det kan bero på att jorden är för varm. Sallat vill helst ha det lite svalare i jorden, prova att så på en skuggig plats istället.

Sallat kan skördas hela plantan på en gång, eller genom att ett blad eller flera nyps av plantan. Om plantan börjar bli högväxt är det för att den börjar att gå i blom. Då försämras smaken. Klipp bort plantan eller låt den stå kvar och njut av den vackra plantan.

Lär dig mer om sallat här:
Sallat gror svalt
Bredså sallat
Så för jämn skörd av sallat

 
 

7. Mangold - Mangoldfröer är stora och buckliga. Varje frö består i själva verket av flera fröer, så när det gror utvecklas flera plantor från varje frö.

Mangold växer som i ett stort knippe med massor av blad från marken och uppåt. Det finns mycket stora sorter, och betydligt mindre som har smala stjälkar.

Mangoldbladen skördas oftast ett och ett genom att bladen skärs av så långt ner på plantan som möjligt. Plantan fortsätter att producera nya blad under hela säsongen. Ibland bildas en hård lång stång mitt i plantan. Det är en blomstängel. Skär av den så hindras plantan från att blomma och producerar fler blad istället.

På bilden överst i inlägget växer en mangold med röda stjälkar, som samplanterats med sommarblomman som heter sommarslöja.

Lär dig mer om mangold här:
Tre bladgrönsaker för infrysning
Mangold ger stor skörd i köksträdgården
Att frysa mangold

 

8. Rädisor - Varje rädisfrö ger en rädisa. Den som gillar rädisor måste alltså så många frön. Det är den uppsvällda rotklumpen som växer i jorden vi skördar.

Rädisor har den egenheten att de börjar blomma om dagarna är mycket ljusa och varma. Då växer inte rotklumpen alls, istället blir det bara en lång rot-tråd. Det är lättare att få fin skörd tidigt på våren och på sensommaren/hösten. För att rädisor ska bli milda och krispiga krävs vatten nästan varje dag.

Lär dig mer om rädisor här:
Tre enkla sätt att så rädisa
Peppriga rädisor och milda rädisor
Att skörda rädisor

 
 

9. Squash - Squash har stora platta fröer som vart och ett utvecklar en mycket stor planta. Fröerna behöver mycket varm jord för att gro, annars ruttnar de. Ställ sådden på golvvärmen eller på en solig plats, utan att den där torkar ut.

Varje squashplanta utvecklar många frukter. Frukterna utvecklas bara från vissa blommor - honblommorna. Det är helt naturligt att en del blommor trillar av utan att bilda frukt, det är hanblommorna. Ibland trillar små squash också av, det är för att de inte pollinerats ordentligt. Skörda frukten när den är liten, när den blivit stor är den inte lika god.

Lär dig mer om squash här:
Odla sommarsquash
Snålröra på tomat och squash
Frys in squash

 

10. Rucola - Rucola är en kålväxt och har liksom annan kål små, mörka och runda fröer. Varje frö ger en rucolaplanta, som ser ut som en liten palm. För att det ska bli något att skörda är det bra att så fröerna ganska tätt i en rad. Det finns både peppriga och milda sorter av rucola. Salladsrucola brukar de milda sorterna kallas. Rucola kan skördas genom att hela plantan klipps ner. Efter en tid växer det fram nya blad som kan skördas ännu en gång.

Om plantan börjar sätta en hög stängel i mitten går rucolan i blom. Ryck bort den från växtplatsen och så nytt.

Lär dig mer om rucola:
Frodig rucola i köksträdgården
Att skörda rucola
Varför odla snabbväxande grönt?

 

Lycka till med din nya odling!
/Sara Bäckmo

05. maj 2017

13 svar till “Nybörjarfakta om tio vanliga grönsaker”

 1. Annilie skriver:

  Så bra beskrivet. ?

 2. Keiko skriver:

  Fint beskrivet!
  Ett tillägg: även rädisans blast går att äta. Det stickiga försvinner vid tillagning precis som på nässlor. Strimla ner i woken, ger massor av grön färg ?

 3. Jessica skriver:

  Tack för bra inlägg. Har odlat ett tag men glömmer från år till år i alla fall. Inser nu att jag ställt mina försådder på squash lite för kallt i källaren. Bara göra om.

 4. sylvia skriver:

  det är bra att sätta rädisor i moröttsraden , de kommer upp först och så ser man var man har morotsraden, då de är sena och hinner få ogräs i bland sig.

 5. Lisa skriver:

  Jättebra!! Mer sånhär text om fler grönsaker! Som nybörjare har man ju ingen aning hur vissa växter ser ut när de växer och hur man egentligen skördar, man är ju bara van vid de färdiga resultaten i affären.

 6. Chava skriver:

  Jag brukar göra Squash-soppa och fryser in den, så gott att ta fram under vintern. Runda squash(Tondo Chiaro av Runåbergs, nr. 3450) fyller jag och kokar/bakar i ugnen. Så smakfult och gott!

 7. Mo skriver:

  Tack för tips! En fråga:Det går väl också att sätta vanlig ekopotatis från mataffären?

 8. Linnea G knutsson skriver:

  Hej! Här är en som är helt "grön" inom odlingsområdet. Har fått en odlingslott som jag nu ska försöka få ordning på. 🙂 Har fått en del plantor bland annat en digitalis, som jag har förstått efter att ha läst lite är giftig. Men hur funkar det om man planterar den tillsammans med grönsaksplantor? Bör det vara ett visst avstånd...?
  Tacksam för hjälp och råd.
  /Linnea

 9. Eva skriver:

  Misslyckades totalt med svartkål förra året. Odlade dem i pallkrage och de stannade på 10 cms höjd. Kan det berott på för lite näring? Kan man plantera kål i ren gödsel? Nån som vet?

  • annatjader161 skriver:

   Eva - jag gillar att plantera grönsakerna bland blommorna och har lyckats väldigt bra med svartkål som planterats bland mina rosor. De har ju båda ett ganska stort näringsbehov och jag tänker att det är det som är anledningen till att det funkar. Bara ett litet tips:)

 10. […] gärna: Nybörjarfakta om tio vanliga grönsaker för mer basfakta om vanliga grönsaker. Jag tycker det är bäst att odla de tidiga […]

 11. Julia skriver:

  Linnea:
  Digitalis är giftigt! Hela plantan inkl frön och rötter. Jag skulle aldrig våga plantera den i närheten av ätliga växter.
  Mvh, Julia (läkare)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *