Ört- eller grönsakssalt är ett fint sätt att ta vara på grönsaker och blast som blir över.
De bästa grönsaksrätterna går att variera i oändlighet. Den här rotsaksgrytan är den läckraste jag ätit och kan innehålla vad som helst i rotväg.
Torkade bondbönor är lätta att lagra under vintern. Vi äter gärna falafel gjord på bondbönor och passar på att göra stor sats. Resterna åker i frysen till en dag när lunchen behöver gå fort.
Höstmat! Pytt går fint att göra året om men med svamp från skogen (eller affären) och välvuxna rotsaker smakar det mustigt och värmande sent på säsongen.
Goda marmelader är nog trädgårdsskafferiets grädde på moset. Så lyxig varenda macka blir med söt, seg marmelad av egen skörd!
Bröd som jäser långsamt och sedan gräddas i långpanna ger dig både riktigt saftiga smörgåsar och tid till annat. Smaksätt brödet med trädgårdens grönsaker.
Bönsallad är verkligen det perfekta tillbehöret för mycket trädgårdsmat. Med mozarella, lite tomater och en god dressing blir det en lyxvariant som går på ett kick!
Stekta grönsaker borde vara stående på menyn hos hemmaodlaren. Vilken perfekt rätt att göra av det som finns tillhands! Ät som smakrikt tillbehör eller servera med nudlar till huvudrätt.
Egen grönkålspesto med pumpakärnor. En riktigt god röra att njuta av året om. Därtill klimatsmart - flera av ingredienserna kan vi odla själva i våra egna trädgårdar.
Här är ett av mina absoluta favoritrecept. Lyxig fiskgratäng med gott mos från trädgårdens rotsaker!
Pyttipanna kan vara det allra enklaste att laga. En bra bas av rotsaker i säsong kan kompletteras med tillbehör som lax, kött, ost eller bönor.
Mustig, fruktig limpa som är enkel att variera och passar särskilt fint till en god ost. Gör testunden till något att längta efter!