Sallad på bönor är en perfekt klimatsmart sidorätt som slår importerad sallat, tomat och gurka med hästlängder under vinterhalvåret. Den här varianten görs av bruna bönor, rödlök och persilja.
Värmande len soppa med smörstekt svamp som smakar härliga skogsturer. Det är en riktig höjdare på hösten och vintern, det!
Husmanskost, javisst! Genom att använda det som är klart att skörda i trädgården får maten olika karaktär beroende på när på året vi äter den. Den här varianten på raggmunk med purjo och jordärtskocka är en storfavorit.
Grönkål är rätt hela vintern och en sallad på färska blad är oslagbart gott. Äpple och senap är en fin smakkombination till den gröna salladen.
Jag växte upp med en fiskaffär i källaren där min mamma Ulla sålde fisk och skaldjur till öborna på Styrsö. Vi åt mycket fisk och gör så fortfarande. Det här är en ljuvlig fisksoppa med lagom mycket grönsaker.
Mustig, fruktig limpa som är enkel att variera och passar särskilt fint till en god ost. Gör testunden till något att längta efter!
Läckert godis av bara frukt och honung? Jodå, det funkar faktiskt. Med kryddning av kanel blir det här en av familjens favoriter på julens gottebord.
Glögg är inte bara dryck för julen. Vi njuter varm saftglögg både ute och inne under vintern. Det är extra lyxigt att göra glögg av hemkokt saft.
Med blåbär från trädgården eller skogen och hemgjort blåbärspulver blir de här bollarna en succé på fikabordet.
En krämig blomkålsgryta med curry och chili är en lättlagad måltid som lyfter smaklökarna. Blomkålen är basen och utöver den tager man vad man haver uti trädgårdsskafferiet.
Kål kokt med smör och några nypor salt är en läckerhet du inte vill vara utan! Med en korv av god kvalitet till blir det en fulländad måltid.
De här knapriga lavendelskorporna med pumpakärnor blir lätt en favorit till fikat. Eller varför inte lägga dem i en fin burk och ge bort i present?